1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    @irena.1 некаде прочитав дека 50 грама веќе се смета за оброк.
    И јас и давам на малата исто, отприлика во исто време како ти, со тоа што оброк во 11-12 го јаде повеќе количинаку, а вториот оброк 50 грама.
    Јас и сепак давам и веднаш потоа и го давам млекото и таа го пие скоро цела доза како и вообичаено. Изгледа сеуште и самата се навикнува на овој оброк.

@Miss.Sweet и ја не знам веќе што.
    Чекам да избие и ово запче на малечката што ја мачи, има намален апетит, па за две недели веќе глутен да воведам, па и млечни. Нема што да чекам веќе. После оди и жолчка.
    Јас инаку и со месо телешко почнав.

Кога оно млечни производи се воведуваа?

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.622
    Магданос,лук,кромид,авокадо
    Од 7,5 телешко и пилешко(домашно)

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Авокадо, батат, брокула. Од пред некој ден дадов вишни и кромид мнооогу малку. За 4 дена веќе ќе бидеме 7 плус па ќе има уште намирници, во прв ред месо, пиперка. Има уште некои ама треба да препрочитам во списокот вака не ми текнува. :wasntme:

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Ве молам за совет да ми кажете како можам да му направам налик на супа на 7 месечно бебе од намирниците кои се за таа возраст.

5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Па се исто само изблендираш и повеќе вода. Можеш да ги вариш намирниците заедно со месо, и месо да не го блендираш, само да додадеш таа вода во којашто и месото се варело.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Jade sam od 7m... :) no imame 6 zabi od 6 meseci :D 4 gore skroz izlezeni i dve dole :D

На Kaetana, bella.s и joy1 им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.537
    Допаѓања:
    289.021
    Леле исто.
    Те апе ли кога цица ?

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Jas deneska varev paskanat, kompir, batat, lukce malku, brokula. Se toa go iscediv, no vodata na strana ja zacuvav, izblendirav se ubavo, kompirot go pasirav + maslinovo i staviv vo dlaboko tanjirce, a od gore isturiv od vodickata sto ostana i ne izmesav :) ispadna kako pire so supa odokulu i si kombinirav, te vodesto, te kasa mu davav :)

На volsebna и irena.1 им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Na pocekot mnogu i mnogu boli :D a sega imam nekoi hormonski poremetuvanja i imam poslabo mleko, cica i koga kje mu snema koga kje me zagrizeee, pak go vrakjam so nadez deka kje cica i pak ap griznuva :D inace ne samo na bradavica, koga kje naceka golo mevce odma grize, raka, vrat, na strana na gradata, na ramo hahaha

На *цветче* и danichap им се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мајки имате ли искуство со овие бисквити на лино. Случајно ги видов на проспектот од зегин. Пишува од 6 месеци. Сте давале ли, имаат ли глутен?

Види го прикачениот фајл 235913

11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    20160111_214758.jpg

Некој проблем настанал и сликата не се отвараше. Еве овие бисквити дали сте ги давале?

12. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Со оглед на тоа што не е инаку нагласено, сигурно имаат глутен.

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Тоа ми беше прашањето, зошто не пишува.

14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Генерално трендот е сега да се нагласува ако е нешто "gluten free", инаку не се пишува ништо.

15. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Јас ги давам овие од некаде 8-9 месец, откако почнав со глутен. Тие лобело ми имаа одвратен вкус. џиџи бебе се преблаги за мој вкус. Решив овие да ги земам и таман се. Не му давам бисквити секој ден, сепак и овие се полни со шеќери и сл. глупости, но за некогаш давам со млеко, гризолино, или во некоја овошна каша кога ќе ми испадне течна ако ставам на пр. праски од компот.

16. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Мајки овчо сирење од кога смее? (домашно) Или никад? Појма неам дали е тоа здрава опција за било кого:worried:

17. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Колешки :rofl: случајно ја отворив првата страна од темава и си подзинав :o зарем за 5-6 години толку се сменил светов, или уште од тогаш си има луѓе со луди идеи |( морам да цитирам: "Моето бебе е 2 мес и 20 дена јас му давам адаптирано млеко но пак беше гладно бараше дајаде на час и половина па почнав да му давам грисолино од 2 мес а сега почнавме и со кашичка од јаболко и круша, исто и мандарина му давам
    немало нкаква реакција супер си напредува сега е 6100". Кога го прочитав ова отрчав у кујна на мојов петиполмесечен да му сварам гравче, оти нели, доцниме... :x:x:@

На Winter Lady, Espadrila, Maceto123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    хехехе на 3 месеци глутен, па и мандарина? требало и кивида му даде, и дирек во болница Ч)

На Maceto123, joy1 и *цветче* им се допаѓа ова.
  19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Купив телешко месо. Ми кажаа да зоври водата и да го ставам да се вари и за четириесетина минути ќе биде готово. Може ли на сред варење во него да го додадам зеленчукот. Како вие го спремате? И по колку месо за почеток. Мене ми се се исечени по 50 грама, ама пак големи ми изгледаат. Ми рекоа ќе се стопело.
    Како го замрзнувате? Варено или живо? И дали е штетно од вечер да го сварам, и другиот ден да го додадам во зеленчукот.
    Уф, куп недоумници.:wasntme:

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Jas go varam 1ipol saat mesoto vkupno so varenje na zelencukot :D zamrznato mi e svezo, go odmrznuvam koga treba i varam 1h i nekoi 10-15min samo mesoto i 10-20min so zelencuk (zavisi sto.. nesto pobrzo se vari nesto posporo neli)... i sekogas pravam odma davam, ne znam dali moze od vecer za drugiot den...

На irena.1 и joy1 им се допаѓа ова.