Мајки здраво, почнавме со вкусови на 4 ипол месеци сега е 6 месеци веќе и имаме еден оброк, па сакам да прашам она си кака секој ден некогаш преку еден ден али има многу гасови ја будат неможе да спие многу тешко се ослободува од гасовите. Некоја со вакво искуство дали е до храната или ја што јадам незнам затоа што сме на доење? Сменив и кај мене исхрана и кај неа што мислам и смета али џабе пак исто секој ден?!
Мајки,треба да воведам пченкарен гриз незнам каков да земам дали тој на подравка што е со бебе или некој друг користите.
Бебе веќе јаде цела каша мала за доручек, воведовме ориз, палента и просо, и сега воведуваме овошје ама ги комбинирам со житарките и така јада цела мала тегличка. Од овошје дадов јаболко, банана, сега круша давам, после планирам кајсија па слива. По три дена по 1/3 овошје 2/3 житарка. Педијатарот ми кажа штом стигнеме до 120 г дека се смета цел оброк и да воведам плус вечера само житарка, истите овие три да ги вртам, после колку време од доручек воведовме вечера, да не го оптеретам со два оброка, 6 месеци има и 5 дена почнавме пред три недели со дохрана. И колку да дадам вечера, дирекно 100 г или помалце?
Јас со првото синче инстант користев само не се сеќавам дали од хип или од холе, сега планирам пак за бебе, не ги сакам тие што се варат ме нервира тоа да го варам па да чекам да се лади, овие дирекно ги размешувам со вода на собна тт и готов оброк, само просо варам друго ништо.
Мене ме советуваа следно е ручек, т.е откако ке воведам појадок, по две три недели да почнам со месо и да воведувам ручек. За вечера не ми спомнале ништо
Мене ми рекоа ручек на крај на 7 месеци од прилика, прво доручек па вечера, обавезно со житарки зашто е анемичен, да избегнувам млечни каши и да качи малце и килажа, расне во должина а слабичок е.
Бебка да има како на банани ќе е само. Ручекот едвај го јаде, денес изеде над 20 лажички. Вчера две. Месо не сака баш, риба по ми јаде. Значи зеленчукот кога како, ама затоа тоа инстант кашите со банана, гриз, тарана јаде како невидена. Еве вечерва и дадов млечна инстант бисквит на Милупа и ставив малку банана и малку и беше дури. Ама не може се со банана и житарки да е. Мора и месо и зеленчук. Неделава планирам трет оброк, појадок.
Здраво мајки сакам да ми кажете имам еден проблем пред 2 дена на бебенцето му се појавија како црвенила и го чешаа но му се повлече денес гледам пак исто.. Алергија мислам дека не е затоа што не пробал нешто ново
Здраво мами Мојава како за најголем цицач и буце бебе изгледа ќе ја правиме манекенка Или тешко ни оди со јадењево или мајкава е со краток фитиљ, трето нема Минатата недела се трудев да воведам доручек, ама дали споро јаде, дали уште незнае веќе незнам и не форсирав цела каша. Е денес ме фати инает веќе 7+ е, неможе само цице да има и и ја дадов скоро цела мала кашичка, ама па пола саат точно ја јадеше. Ако вака се влече на година дена нас доручек, ручек и вечера со 2 ужини ќе ни бидат споени изгледа Инаку сакам да и воведам и ориз и да и мешам со овошје насабајле за повеќе да ја држи. Вајда е ок тоа,а? И веќе од следната недела да почнам и ручек да и воведувам па до крај на 8 месец да има доручек, ручек и една ужина пример? Се сум заборавила од големата ама мислам дека со неа исто почнав на 6 месеци со дохрана и побрзо ми одеше воведувањето на оброци. Ова бре ќе ме пукне. Знам дека кај некои од вашите бебуши на оваа возраст има и 3 оброци и повеќе намирници внесено, ама па мојава ептен лигушка изгледа или јас сум излегла од колосек ептен
Во колку часот давате појадок? Моево бара млеко насабајле. Ич не знам како да се организирам. Заборавив како беше со првото.
Јадете заедно се бебуши кога им давате или не? Дека ние така правиме и мислам дека затоа не се буни. Појадок воведувам сега - овошје со спелта/ориз/палента. Ручек си јаде зеленчук со ориз /компир. Планирам после вакцини месце и риба да дадам. Па жолтка. Млечно ќе видиме кога со огледа на тоа што дерматит пројавува и јас кога јадам.