Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Мајки здраво, почнавме со вкусови на 4 ипол месеци сега е 6 месеци веќе и имаме еден оброк, па сакам да прашам она си кака секој ден некогаш преку еден ден али има многу гасови ја будат неможе да спие многу тешко се ослободува од гасовите. Некоја со вакво искуство дали е до храната или ја што јадам незнам затоа што сме на доење? Сменив и кај мене исхрана и кај неа што мислам и смета али џабе пак исто секој ден?!

2. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Јас имам земено еднаш од таа со овес и таа со бисквити но бебе ни една не ги бендиса.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мајки ми поврати спанаќ, а неколку лажички дадов. Колку време да паузирам?

4. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    Мајки,треба да воведам пченкарен гриз незнам каков да земам дали тој на подравка што е со бебе или некој друг користите.

5. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    4.930
    Бебе веќе јаде цела каша мала за доручек, воведовме ориз, палента и просо, и сега воведуваме овошје ама ги комбинирам со житарките и така јада цела мала тегличка. Од овошје дадов јаболко, банана, сега круша давам, после планирам кајсија па слива. По три дена по 1/3 овошје 2/3 житарка. Педијатарот ми кажа штом стигнеме до 120 г дека се смета цел оброк и да воведам плус вечера само житарка, истите овие три да ги вртам, после колку време од доручек воведовме вечера, да не го оптеретам со два оброка, 6 месеци има и 5 дена почнавме пред три недели со дохрана. И колку да дадам вечера, дирекно 100 г или помалце?

6. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    4.930
    Јас со првото синче инстант користев само не се сеќавам дали од хип или од холе, сега планирам пак за бебе, не ги сакам тие што се варат ме нервира тоа да го варам па да чекам да се лади, овие дирекно ги размешувам со вода на собна тт и готов оброк, само просо варам друго ништо.

На feminka#11 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Тој со бебе на Злато поље го користам.

На feminka#11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    2.751
    Киноа какво коростете?

9. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Мене ме советуваа следно е ручек, т.е откако ке воведам појадок, по две три недели да почнам со месо и да воведувам ручек. За вечера не ми спомнале ништо

10. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    4.930
    Мене ми рекоа ручек на крај на 7 месеци од прилика, прво доручек па вечера, обавезно со житарки зашто е анемичен, да избегнувам млечни каши и да качи малце и килажа, расне во должина а слабичок е.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.296
    Допаѓања:
    259.315
    Бебка да има како на банани ќе е само.
    Ручекот едвај го јаде, денес изеде над 20 лажички. Вчера две.
    Месо не сака баш, риба по ми јаде. Значи зеленчукот кога како, ама затоа тоа инстант кашите со банана, гриз, тарана јаде како невидена.
    Еве вечерва и дадов млечна инстант бисквит на Милупа и ставив малку банана и малку и беше дури.
    Ама не може се со банана и житарки да е. Мора и месо и зеленчук.
    Неделава планирам трет оброк, појадок.

12. LadyM1

LadyM1 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    79
    Здраво мајки сакам да ми кажете имам еден проблем пред 2 дена на бебенцето му се појавија како црвенила и го чешаа но му се повлече денес гледам пак исто.. Алергија мислам дека не е затоа што не пробал нешто ново

Прикачени фајлови:

13. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.328
    Допаѓања:
    15.507
    Здраво мами

Мојава како за најголем цицач и буце бебе изгледа ќе ја правиме манекенка :D

Или тешко ни оди со јадењево или мајкава е со краток фитиљ, трето нема

Минатата недела се трудев да воведам доручек, ама дали споро јаде, дали уште незнае веќе незнам и не форсирав цела каша. Е денес ме фати инает веќе 7+ е, неможе само цице да има и и ја дадов скоро цела мала кашичка, ама па пола саат точно ја јадеше.
    Ако вака се влече на година дена нас доручек, ручек и вечера со 2 ужини ќе ни бидат споени изгледа(facepalm)
    Инаку сакам да и воведам и ориз и да и мешам со овошје насабајле за повеќе да ја држи. Вајда е ок тоа,а? И веќе од следната недела да почнам и ручек да и воведувам па до крај на 8 месец да има доручек, ручек и една ужина пример?
    Се сум заборавила од големата ама мислам дека со неа исто почнав на 6 месеци со дохрана и побрзо ми одеше воведувањето на оброци. Ова бре ќе ме пукне.

Знам дека кај некои од вашите бебуши на оваа возраст има и 3 оброци и повеќе намирници внесено, ама па мојава ептен лигушка изгледа или јас сум излегла од колосек ептен

14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Во колку часот давате појадок? Моево бара млеко насабајле. Ич не знам како да се организирам. Заборавив како беше со првото.

15. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    9 сила 10 часот

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    А млеко/цица пред појадокот?

17. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Да, стануваме во 07 часот.
    Ранобудник е :)

18. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.707
    Јас сабајле коа ќе стане не давам млеко, одма доручек давам негде 8 8 ипол. Станува негде 7

19. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Јадете заедно се бебуши кога им давате или не? Дека ние така правиме и мислам дека затоа не се буни.
    Појадок воведувам сега - овошје со спелта/ориз/палента.
    Ручек си јаде зеленчук со ориз /компир. Планирам после вакцини месце и риба да дадам. Па жолтка. Млечно ќе видиме кога со огледа на тоа што дерматит пројавува и јас кога јадам.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Какво авокадо да купам? Како се бира, може ли зелено? И дали го варите и со што го мешате?