1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Да да, прочитав. Затоа прашував и како се замрзнува. Сега сум дома уште некој период. Ама кога ќе почнам на работа ќе морам да се организирам.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Abe majce se cudam sto pa si mu davala AD....daj direktno kravjo mleko

На CameliaMiller, Kaetana, eatpraylove90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    77.024
    Leleee me mrzi da go docitam nejziniot posleden post, no kaj procita ziti se deka gi hranime decata so medolino, cokolino??? I nie gotvime zelencuk i davame ovosje, zitarici, no koga treba togas, ne od 40 dena (facepalm)
    i jas se cudev koga edna majka pocna da mi kazuva od 6m smoki so jogurt, madzi oni sto jadat toa i bebeto (so sol so zacini so se), kriska namackana so ajvar, biskviti i mleko pa i plus sekjer deka ne bilo dovolno blago... Ova da ne go smetas za zdravo?

На Kaetana и Maceto123 им се допаѓа ова.
  4. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.593
    Znaci ne praktikuvav sekoj den banani i bilo sto drugo ama ponekogas koga placese a nesmeev mleko da dadam , sepak adaptirano e drugo a prirodno e drugo . Mozebi pogresno sumsvatila okolu kasite , se izvinuvam za toa , moja greska (facepalm):tmi:

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    77.024
    Moeto bebe bese samo na cicanje prvite meseci bez da dadam nisto drugo, napreduvase po 1kg i povekje... Kilazata ukazuva dali bebeto dovolno se hrani, a ne placenjeto. Bebe e kje place, sto ima druga rabota? Na sekoe placenje negovo ako davav jadenjeee.... Kojznae sto kje bese sega :D

На Kitten, Kaetana, eatpraylove90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.593
    Ne gi citaj ako te mrzi ne te fativ za vrat da citas , inaku smoki ne praktikuvam a se sto mu pravam i pravev bese bez zacini i sekeri , vo mandzite sol epten malce , da ne e bez ic prstofat ete tolku , i sekako decata se vasi pa pravete sto sakate so niv . Inaku ima dosta primeri kade decata bile samo so mleko i pak se bolni i slabi i imaat kup problemi i mm bil so prirodno mleko i mu se davalo po redosled sve seker ne mu davale , ete nemoze da se opravi so zabite , sekoj den na stomatolog e , eden poprava dva se rasipuvaat . Da se nadovrzam i za drugiot post , mozebi ama sin mi i pokraj potkasnuvanjeto plus namali kilaza neznam zosto .. I na vakcinacija ni rekoa da mu dadam hipp kasa od banana i jabolka za 4 meseci .. Ja kupiv ne ja jadese i zedov prirodno banana samo jabolko ne sakase ( patem na vakcinacija imame poznanicka so iskustvo , postara zena , sigurno nema da preporaca ako ne e dobro ) i ne me fakajte za zbor , ne bese odma po 40 dena bas , rekov edna nedela , mozebi poveke od edna nedela bese , pominav tolku po poragajot ta ne se sekjavam sto koga se slucilo

Последна измена: 13 јануари 2016
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    77.024
    Namalil na kilaza deka namesto mleko si davala drugi raboti, vo prvite meseci bebinjata napreduvaat samo od mlekoto naaaajvekje, osnovna hrana im e taa. Sekako nema da napreduva od jabolko, site vkusovi koi gi davame na pocetok ne gi davame za podobar napredok. Tek ponataka koga kje jadat povekje raboti napreduvaat od dodatnata hrana koja ja primaat i plus od mlekoto. Zatoa ne si igrajte igracki davajte im na bebinjata da pijat mleko. Teleto cica za da porasne, a tek posle koga kje porasne se hrani so druga hrana :)

На Kitten, galapce, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Леле не ми се верува што прочитав,цццц од 40 дена дохрана:puke:Па и моето е на АД и да плачеше на 1 саат бидејќи можеше да испие само 50-70 мл и за еден саат беше гладно,и пак давав,а колку млеко фрлив па ништо.Чекав од 5 и пол месеци да почнеме со дохрана и да како што кажаа девојките даваме домашни каши,соодветни за возраста,не форсираме ништо.На 40 дена тие се толку мали што едвај млекото го пијат,а не па да јадат.Има време за се,цел живот ќе јадат.А вируси секако сите ќе ги поминеме и тие што јаделе од 40 дена и тие од 6 месеци(facepalm)Боже не ми се верува што читам

На *цветче*, Kaetana, Miss.Sweet и 2 други им се допаѓа ова.
  9. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.593
    Znaci se nadovrzav rekov PO 40 dena ama ne odma , ne se sekavam najdobro tocno kolku imase mozebi imase dva meseci , ama da ne bidam off ne mozam da kazam za pricinite poradi koi ne gi pamtam datumite i vozrasta , i ni preporaca poznanicka sto raboti na vakcini i e postara ( okolu 45 god ima ) isto i svekrva mi mi rece . Sigurno jas ne znam poveke od niv ( osobeno ne so tie moi 18 god pa da im solam i biberam pamet ) .Kako i da e dojdov na temava da si kazam kako i site drugi , a ne da mi se nafrlite kako gladni volci na edna ofca (facepalm)

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Постара била околу 45 имала (facepalm) леле мори мајко. А тие на 60 фосили.
    Девојче ќе те наречам зошто си 18 а јас со мои 35 постара.
    Ако се тие постари од тебе, не значи дека повеќе знаат. Најдобронамерен совет ти е да не ја слушаш свекрвата и таа сестрата од 45 години НЕ ЗНААТ. И јас сум постара медицинска сестра па на моето бебе не му давав банани толку мало. Има правила на исхрана ако незнаеш ќе земеш ќе прочиташ, а не да слушаш кој што ќе ти каже. Не му прави експерименти на бебето. Зошто може да не му биде ништо, ама можеш и страшни проблеми да му направиш. Тогаш ти ќе си ја трескаш главата и ќе трчаш по лекари. Таа сестрата од вакцини нема.

На Maceto123, bella.s, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Повеќето ти се нафрлија (ако е тоа нафрлање) затоа што твојата пракса ја препорачуваше како единствена правилна, без оглед на советите на докторите и сите упатства на современата медицина. Затоа и главното беше дека на твоето дете можеш што сакаш да му даваш, никој не може да те спречи дури и да сака, но како совет не вреди, и не треба и друг да се поведе по истото.

На крај на краиштата тука има и медицински лица, и жени секако постари од твоите 18(19,20) години, жени со искуство со повеќе деца, и жени кои следат што се случува и што знаат повеќе од твојата свекрва. Сепак медицината и педијатријата одат напред.

На galapce, bella.s, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    38.281
    Не знам јас κоја е таа доκтоρκа што пρепоρачува цвρста хρана на бебе од 2 месеци. Аκо е таκа,тогаш пρоблемот е во неа. Ниκој на ниκого овде не се нафρлува,туκу се делат совети и исκуства,далеκу деκа неκој неκого ќе осудува. Но,туκа мнозинството од мајκи воведуваме цвρста хρана од 5месеци и поκасно. Не може неκој да твρди на спρотивното,но паκ,сеκоја мајκа знае што е најдобρо за своето дете.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    77.024
    Godini tuka ne se mesaat :) Jas imam 23 vo Dek gi napolniv :D i treba da razmisluvam isto kako tebe? :D ili i jas sum stara :rofl: Majka mi ima 43, pa ne razmisluva ni kako tebe, ni kako tvoite poznanicki :)

14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Се согласувам со тебе, само во едно не - не знае секоја мајка што е најдобро за нејзиното дете. Се трудиме да научиме, но мајчинскиот инстинкт не е семоќен, и не можеме да се ослониме на него - најчесто не ни смееме. Затоа постојат и доктори и други стручни лица, на друг план учители, инструктори, негуватели, забавувачи, кои ако добро си ја вршат работата, на полето на својата специјалност знаат повеќе од нас.

На bella.s, Sky-butterfly, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    38.281
    Јас знам за сето ова што го пиша,но тоа деκа сеκоја мајκа знае што е најдобρо за своето дете,мислев деκа цабе овде неκој испρавува κρиви дρини,κога неκој дρуг си теρа по свое. И уште ќе ти ρече,κоја си ти да и κажуваш за нејзиното дете. Во тој κонтеκст го пишав тоа,не саκам да ме пρепуκува неκој.
    Лично јас,повеќе се едуциρав туκа по фоρуми,интеρнет(потоа во κонсултација со педијатаρ)ама мила,не го може тоа сеκој,т.е не саκа тоа да го напρави.
    После ќе видиш κаκо се фали на фб деκа нејзиното 8мес бебе изело цела чоκолада,или деκа јаде цела κифла,палачинκа со луκ....
    Живеам во оκолина κаде,се ова погоρе напишаното побρзо ќе биде пρифатено(хρана од 2месеци)од ова што јас го мислам и затоа си молчам(зошто не е пρифатливо дете на 1.5год уште да цица,уште да не јафе леб и ајваρ,салами,κолбаси виρшли,баκлави итн итн)зашто ова што го пρавам,знам деκа е може не најдобρо,но пρифатливо за моето дете.

На Kaetana и darcy им се допаѓа ова.
  16. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.593
    Sekako deka medicinata odi napred i daj boze samo napred da odi , eden problem e sto pedijatarot koja e maticna na sin mi uste od malecko za se apcinja i sirupi preporacuvase , sakav da ja smenam , ama nemase slobodno kaj druga doktorka sto e isto tolku dobra kolku i ovaa , samo sto ne preporacuva vednas sirupi tuku prvo preporacuva so odredena ishrana da se proba ,pa ako nema podobruvanje togas dava lek . Zatoa nesakam mnogu mnogu da ja slusam maticnata , i se nadevam naskoro ke se oslobodi mesto da go prefrlam kaj druga doktorka sin mi . I zatoa poveke slusav soveti od povozrasni od mene i so poveke iskustvo , mozebi i sum bila naivna stoznam . Sekoj si ima pravo da izbere opcija , jas izbrav sepak da ne davam lek za anemijata koja moze i se popravi so hrana samo , za kilazata mi davase nekoi vitamini , koi iskreno , se rasprasav u apteka mi rekoa deka ne se nesto posebno , pa potoa pobarav mislenje od svekrva mi i dobiv odgovor kakov sto dobiv .

17. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Еве кај мене ситуација со бананите. Синко наполни 5 месеци и почнавме да пробуваме вкусови. Меѓу другото и банана. Му дадов два дена и никаква реакција не појави. Арно ама кога почнав да давам оброк на 6 месеци три пати како јадеше банана така црева истури. И тоа замисли на 6 месеци кога желудничето колку толку функционира. Не можам да замислам што би се десило на неполни два месеца да му дадам банана пошто плачел.
    Вака мајка, кажи и и на свекрва ти дека бебе не секогаш плаче од глад. Толку мало бебе може да плаче од грчеви, глад, потреба од мајчина прегратка или од што сака да се исплаче. Единствен јазик на толку мало бебе е плачењето. Добро шо не ти рекла свекрва ти да му дадеш 1/4 бурек со јогурт пошо е ептен гладен (facepalm)
    Бебе е, ќе плаче за се а не дека сака банана или разбира дека треба кашата шо му ја готвиш да има сол.Ти си таа која треба да знае зошто бебето плаче. Башка што на 2 месеци веќе се распознава плачење од глад, ќејф, за спиење или галење. Не ли ти кажаа дека во втор месец пред да исчезнат грчевите тогаш се најјаки и најмногу плачат бебињата?
    Јас дури и се растревожив што 1 месец порано требаше да почнам со дохрана (наместо на 6 месеци почнавме да внесуваме цврста храна на 5 месеци) а синко супер напредуваше од мајчино млеко ама морав бидејќи на 9 месеци ќе оди во градинка, а не па да давам дохрана на неполни 2 месеци :o Ниту желудник имаат разработен, ниту па цревцата им функционираат. Гревчиња ;(

На makedonkamak, galapce, Maceto123 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.593
    Ok enough so osudi veke . Bilo pominalo , nemase vakvi STRASNI posledici kako sto vie kazuvate deka moze da ima . Mozebi bilo pogresno , svativ dosta me citirate veke mi zdosadi da se opravam . Ete so vtorovo ke odam po vasiot redosled , pa da vidam kako ke bide .

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Денес прв пат месо и добро поминавме. Ставив малку месо некаде 20-30 грама, морков, компир, пашканат, кромид, и малку маслиново масло.
    Кажете ми сакам кајсии да му дадам. Од кои давате, каде ги купувате?
    Што уште може ново во 7 месец?

На galapce и mariz им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    77.024
    Jas kajsija kupecka hipp dadov... Zdravje letoska kje dadam svezi, isto i praska...