1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Јас давам кајсии, сливи и праски готови кашички од хип. Сега бидејќи нема свежи, купувам кашички па летоска ќе земам свежи :)

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Јас му давам суви кајсии. Во веро најдов природно сушени, ги сварив, па ги изблендирав заедно со банана. Убава беше кашата, на дин ми му се допадна. Суви кајсии чисто не сум дала, мислам 3 пакетчиња ќе ми требаат за да го најадам син ми :P
    Од праска давам сокче само, зашто во готлвите каши пишува дека има и грозје.
    Асливи јас си имам замрзнати 8)

На galapce и irena.1 им се допаѓа ова.
  3. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    леле 24 часа не уклучив форумов и се изначитав :) да го споделам и мојот став... Значи јас мислам дека бебе поготово мало до 2-3 месеци не плаче секогаш затоа што е гладно. Како што некоја спомна, тогаш има најмногу грчеви и затоа плаче. Ако бебето редовно полни пелени, не е гладно. Ако ти си мислела дека дете на АД е гладно, што да кажев јас што само доев 2 близнаци?Давање на цврста храна тогаш е потполно непотребно, затоа што бебето може да го свари само мајчиното млеко, или евентуално АД. Бидејки АД е покалорично, и децата кои се на него многу побрзо напреднуваат од оние на мајчино, педијатрите советуваат оние кои се на Ад да започнат со воведување на цврста храна од 4 ипол -5 месеци,за да го намалат внесот на АД, а оние кои се само на мајчино да започнат на 6. Инаку се сложувам дека ако детето уште од мало го направиш буцко, само затоа што мислиш дека е лакомо и постојано е гладно, кога ке порасне ке има проблем со гојазност, висок притисок, и ред други проблеми. За солта, ако не треба да се дава до 12 месеци за подоцна да нема проблеми со бубрезите, нема да ја давам... нема ништо да му биде ако до годинка не јаде сол, нели,сепак за здравје се работи. И што се однесува до педијатрите, и јас не ги слушам секогаш,( мене не пример барем 4ца ме советуваа да давам АД за да добијат децата на килажа, па не ги послушав),и тие некогаш помегу себе се контрадикторни, плус во некои земји има други правила, овде други... ама сепак неможеме да правиме што и како ке ни текне, за подоцна да не се сносиме со несакани последици..затоа има табели од кој месец што се воведува и одприлика, +- треба да се раководиме по нив. Моите задутре полнат 8 месеци, па уште не сум дала глутен, јајце, сол... Со овошјето малку експериментирав, јапонка дадов на 6 м, ама сепак малку за да видам дали има реакција... Да не должам, секоја си има право да си го храни дедето како што мисли, овде сме не да се осудуваме и критикуваме туку секоја да го споделува своето мислење, да си даваме совети и да си помагаме.
    Нека ви е среќна православната Нова година на сите

На mariz, Kaetana, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    И јас имам сливи и праски замрзнато. Секој ден јаде сливи и пак едвај кака.:|
    Најдов едни сушени кајсии по маркиве, ама пишува и конзерванс во составот. А најдов и едни во био култ органски, триста и нешто денари беа.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Јас толку ги купив, околу 300. Ама, се исплати, во кашите ставам по 3-4 кајсии

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Ovosje i zelencuk,nastojuvate da e bio i domasno ili ne?

7. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    За среќа имам домшни јаболка, за останатото барам на пазари. Така и планирам за останатите производи. Единствено што правам е во голема количина на вода ставам голема лажица сода бикарбона и чашка за ракија алкохолен оцет и во неа ги киснам производите барем еден час. еден доктор ми рече дека е единствен начин да се отстранат пестицидите.

На eatpraylove90, bella.s, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Јас купувам од пазар и ги давам измиени и излупени (зеленчукот и сварен).

На galapce, bella.s и Kaetana им се допаѓа ова.
  9. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Мајкички од колку месеци им давате водичка превриена на бебенцата? По неколку капки или милилитри ? И каква вода? Незнам флашираниве стојат по магацини па по равтови во маркети па во фриждети со месеци,години...и да имаат рок на траење па колку се тие исправни ? Пример ако си наполниш од чешма вода и ти постои подолго време има чуден вкус или мирис нели? Тоа стоена вода што се вика ...а кај мене имаме природна чешма и водата еден месец да стои во шише кога ќе се напијам како свежо полнета да е ...незнам навистина за флашираниве води сум во недумица??..

10. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Јас давам превриена флаширана вода,обично ладна или јана,зависи што имам дома,а во текот на денот пиеме околу 100 мл

11. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Ама вие сигурно сте големи ние имаме 2 ипол мес и нз дали да дадам малку водичка...цицаме само

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.665
    Јас од сам почеток давав по 10-15 мл хип или горска давав.И до ден денес само таква пие

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не се гњави со вода, мало е. Ако активно цица, гајле немаш.

Јас дадов на 6 месеци со дохраната. Флаширана, било која. Најчесто давам изворска. Преврив обична ама ми мирисаше и ко да имаше бел прав и затоа се решив флаширана.

Едит: нека не те лажат дека ако не даваш од одма вода после нема да пие.

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Вода и јас уште не сум и дала, само на цицање сме, а инаку чајче на Милупа Киндерде давам така чат пат, не секој ден, по 50-70 мл отприлика дневно ќе испие. За вода и јас мислам дека е многу рано и плус штом се на цицање мислам и да нема потреба и мојата е 2 и пол месеци.

На Kaetana и mama89 им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.665
    Па подобро вода него ли чај кој содржи шекер.

На Kaetana, mama89 и Maceto123 им се допаѓа ова.
  16. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Доколку само цицате немаш потреба од вода,ниту чај,само цицање е супер.Вода ќе воведеш кога ќе почнете со дохрана

На Kaetana, kallias и mama89 им се допаѓа ова.
  17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Па овој што ни го даде педијатарот нема шеќер, бар така пишува на него и јас кога прашав така ми рече дека е без шеќер и штом се роди ќерка ми ми рекоа педијатрите во болница прво чај да и дадам за да не добие жолтица и требале течности, јас не ги послушав и не дадов одма чај, нормално прво на града ја ставав иако немав одма млеко....

18. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Мајка ми ме караше зошто по макар неколку капки не му давам...а мајка ми не е некоја баба стара 46 год е ....не е заостаната :D и еднаш кога ми беше нагости му даде една голтка јас ја карав нејзе ,она мене :) тоа беше пред една недела...од тогаш му немам дадено...нз дали да му дадам пак ??

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.665
    Па што знам...:)
    Јас чај давав против грчеви,друг не.Го давав месец дена од очај имаше прејаки грчеви.Но немаше фајде и престанав.Тој период друг не давав.Тек после годината почнав со камилица,нане и мајчина душица набрани не готови.Но ретко кога сака да ги пие.

Јас сум љубител на вода и може затоа од мали форсирав вода.Иако реално бебе кое цица нема потреба од други течности :)

На Maceto123, Kaetana, mama89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mamicki jas denes za prv pat dadov jabolce pa sinko lapni goltni si jadese ubavo nisto nemase okolu usteto kako sekoj den da jadel :rofl: Tuku me interesira dali da davan kolku sto saka od se sto ke probuvame ili po nekolku laz? Ne ocekuvav deka taka ubavo i slatko ke si jade pa dadov okolu 15/20 lazicki :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.