Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    Првиот ден 2-3 лажички за да не има алергија,грчеви...
    После колку сака

2. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Ama jabolkoto ne e alergeno valjda nema da ima reakcija :( Ok fala joy za naredni namirnici ke znam :) A sega planiram uste dva dena jabilce pa posle morkov pa neznam dali sokce od morkov ili kako da mu go dadam? I ako moze da mi pises po koj redosled sto da dadam za ovoj mes.? Fala ti :*

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    Зеленото јаболко е алерген :)
    Дај морков варен.Сок немора.Варениот морков ослободува повеќе витамини него ли сировиот.
    Сигурно сте околу 5 месеци нели?
    Можеш после морковот банана,круша,ориз па компир.

4. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Da, vcera napravivme 5 :) Ne sum znaela ova za zelenoto jabolko :| Fala za sovetot :)

На femina11 и joy1 им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    И јас незнаев до скоро.Се додека не разговарав со пнеумофтизиолог и она ми кажа дека имало мн случаи со алергии на зелено јаболко.

6. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    A sliva, avokado, tikva, tikvica... Toa da ostavam za od 6ti isto po 3dena da probuvame i koga ke pocnam da gi kombiniram togas sekoj den razlicen obrok taka? Inace slivi imam zamrznato domasni i 2kruski gi cuvam svezi :)

7. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.376

Sve toa od polni 6 meseci samo pazi so krusata koga ke ja voveduvas kaj sin mi predizvikuvase mn gasovi,koga i da mu dadev posle cel den imase maka se vitkase i placese.Izbegavav da mu davam eve ima 13 meseci i uste mu davam retko mn.Ne mora da znaci deka i kaj vas ke ima nesto ama imam procitano poveke mamicki sto se zalat za krusa.Taka pazi koga ke mu dades i ne mu davaj kolicinski mn.

На eatpraylove90 и joy1 им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    Слива можеш од петти,другото остави за од 6 полни.Па прво даваш чиста намирница бар два дена,па потоа ке комбинираш по две кои веќе ти се пробани.
    Секако на почеток ке ти се случува да даваш и исти комбинации но со тек на време ке воведуваш нови намирници и со тоа ке имаш разлчен оброк.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    моите се 8 месеци па не пијат вода.. едноставно не пијат. Секој ден превривам, ставам во сокче, нели разредени се пијат сокчињата, па едвај се напиваат по 10-20 мл дневно. Само вода, нејкат да видат :) а давам дохрана веке речиси се... што е за возраста се разбира. пробав флаширана да купам за деца, ама ја има само во амабалажа од половина литар, а пишува дека ако не се употреби за 3 дена треба пред да се даде да се преврие... си велам што ке ја превривам таа ке ја превријам таа од чешма, и така не ја пијат. И сокчињата не ги сакаат, едно шишенце од 200 мл не го испиваат двете за 3 дена, затоа што не го давам неразреден... Затоа најчесто водичката која ми останала од што го варам овошјето ја давам, колку испијат толку, ми се смачи секојден да правам сокчиња и да ги фрлам :) дете кое цица нема потреба од сок, ниту од вода, плус не јадат солена храна, и цицаат, така да жедта си ја гасат од млекото. Моите пола час после оброк обавезно бараат да цицаат, нудам и сокче, ама како што реков многу малку пијат. А чај до сега воопшто не сум да ла никаков.
    туку јас имам друго прашање.. денес прв пат започнавме со жолчка, им дадов по 1/8 растворена во кисело млекце. Сега само утре треба пауза, или 2-3 дена? И наредниот пат пак да дадам 1/8, или да зголемам на 1/4? и деновите кога давам жолчка да дадам месо, или не? Денес дадов зеленчук со кисело млекце. Денес прв пат почнавме и со глутен, за појадок во овошната кашичка ставив гриз, го сварив и добро поминавме. Инаку вчера наполнивме 8 месеци.

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    Мој совет ти е жолчка и млечен производ НЕ заедно.Бидејки железото на тој начин нема да се апсорбира во крвта.

На Espadrila, Maceto123, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  11. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.376

Јас жолчката ја давав со банана,давав два пати неделно 1/8,па другата недела два пати 1/4....и така ни се фати месец и повеќе додека воведов цела.

На Maceto123, Kaetana, awl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Мами спанаќ како спремате за бебушите?
    Ќе сварам ориз и морков, и спанаќот колку време да го варам?
    Ние сме 9+,сум заборавила скрос спанаќ да му дадам ;)

13. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мамички ми донеасоа домашно пилешко месо,а месо планирам да воведам од 7 месец,дали е во ред?
    И сега како да го чувам,да го сварам и замрзнам или како?
    Инаку сме 6 и пол месеци сега,а од 7 мес планирам и телешко да воведам и дали е во ред и тоа?

14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Во ред е од 7 месеци да воведеш телешко и домашно пилешко.
    Јас првото пиле што ми го донесоа го поделив на мали порции и го замрзнав така, па вадев по потреба, Второто ми го донесоа замрзнато цело, па за да не одмрзнувам и замрзнувам пак, го сварив и повторно поделив, со по малку и до водата што се вареше, па така го замрзнав пак.

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Исто како кога готвиш за вас спанаќ и ориз, така го прави, јас така сум правела, само што нема запршки нели, рано е уште за такви работи, ориз, морков, кромидче, лукче, не знам дали даваш такви работи, спанаќот и се ќе си издинсташ и завршена работа :)

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Така го направив,само со ориз и морков и се изненадив како го прифати. Изеде 300гр во еден здив. Сега спремам за утре тиквица компир морков цвекло и кромид. Лук немам воведено, оставив за понатаму. Од дете кое нејкеше да лизне зеленчук, сега имам дете кое обожава зеленчукови каши,а одбива овошја кои му беа омилени на почетокот,како крушка и кајсија :rofl:

На volsebna и kallias им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    328.663
    Спанаќот се вари одделно и таа вода секогаш се фрла.

На awl, Kaetana и Пчела им се допаѓа ова.
  18. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    и јас ја фρлам пρвата вода на спањаκот, па потоа го мешам со сваρен моρκов, κρомид, оρиз, само што моите не го јадат без κисело млеκо, знам деκа се губи железото, ама не сме под гρаница, плус давам пρосо, и дρуги намиρници со железо па κаκо јадат таκа..
    денес појадоκ банана пρосо и јаболκа, ρучеκ хипп мисиρκино со пченκа
    за утρе појадоκ јапонκа со јаболκо, малκу гρиз, ρучеκ батат, се мислам дали со дρуг зеленчуκ или со κρушκа и κиноа.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    77.021
    Majki a zolckata so sto e najubavo prv pat da se dade? Jas uste ne pocnav so zolcka (facepalm)

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И јас ја каснам... До 1/2 стигнав..
    Инаку ја давам во зеленчуковите каши.