Измеѓу оброци, да. Обично препорачуваат после година мислам, ама девојкава е 8кг од памтивек па затоа порано
Сите тројца ко едно просечно бебе нема да изедат ти гарантирам Ова ко врапче се понаша. Пукнав Една смешка, таман пројаде - мајка жива среќна на сите се изнапофали, Марфи триеше рачиња И изгледа заби вади. Денес 2 пати е јадена едвај со молење и 2 шишиња млеко од кои што едното не го допи. Викам супер. Се испукав. Убаво ми дојде
Имаме и такви денови кога ќе си речам е браво уште по една лажичка и ја лапнавте кашата, и оп обавезно едното ќе поврати се што изело а за млеко млеко нон стоп недопиено...
Ме исплаши за ова околу уста. Баш се случи со спанаќ кај нас. Ама нешто читам на нет, не било алергија на храна, туку поради контакт на кожата со храна. Дерматит некаков. Не знам што да мислам.
Сега и мене ме задумавте таман се испофалив што се вика Кај мене се чешка над веѓичката ,како мозолченца така нешто се, и не се црвени. Туку, кога ги трие очињата со рацете(триј,триј како за спиење) а тоа јас мислам дека ги трие за да се почешка. Ама па само на едната веѓа? Сега баш и јас се задумав. Можно е да се знаци на алергија?
Мојата е полни 8м утре и планирам да дадам гриз од тој плавиот со бебето. Читам тука дека и порано го даваат
Алергиска реакција е црвенилото околу устата исто како и атопичниот дерматит. Јас не сум го носела на доктор поради тоа зашто прекинав кечап да давам, не е нешто што мора да го јаде. Сега на скоро 3 години пак почна по малку да става на макарони ама нема толку изразено црвенило. Нема зошто да се плашиш, не е тоа животозагрозувачко. Ако немате алергии во фамилија не е страшно, ние дека имаме па страв ми беше малку.
Ние вчера направивме 5м. Од 4++ почнавме со пробување на вкусови, до сега имаме пробано јаболко, морков, тиква, слива и брокула. Дали можам да воведам од овие овесни каши на хип што се за 4+ ?
Можеш ориз и палента тие фирст реис анд фрст корн, тие мулти граин и самолина се со глутен од 8 месеци се.И таа со јаболко е со глутен.
Не ми се јасни на инста и фб ми излегува видеа за дохрана каде на бебиња на 6м даваат и глутен, јајце, јатки, кикирики, јагоди,цитруси се што е кај нас по табела од педијатар многу покасно.Глутен на 8 месеци, останатите се дури на 12, жолчка на 8, белка на 12, а на видеата на 6м цело јајце даваат па и јагоди фстаци, и слично.
Силиконска лажичка користам, мало тенџере само за нејзе. Имам и чинија ама сеуште во тегличка и давам да јаде, така знам до каде е со кашичката, колку е изручала.
Имаме два сета, еден од металац и еден од тук тук. Тенџерчето од сетот од металац ми е максимално искористено, се подготвувам во него. Прибор со сетот од тук тук одеше а имаме и плус од твист енд шејк и од дм лажички.
Јас зедов од овие, на нив пишува дека се без глутен. Дали во таа што е од ориз можам да додадам некое овошје или зеленчук што го имам дадено до сега(јаболко, морков, тиква, слива, брокула и денес за прв пат дадов круша) или треба таков да го дадам само со вода приготвен без никакви додатоци?
Тука се се воведува наеднаш, нема ограничување по месеци. Битно е само прво зеленчук, житарки, па месо и млечни да воведеш, и на крај овошје. Препораките се алергените да се дадат до 7ми месец.