Od komoraca i kim ili na hipp cajceto Ali sin mi samo prviot mesec piese sea nisto nesaka ni vodicka ni caj, a i nie sme 5mes samo na mlekce sme i pocnavme da probuvame vkusovi t.s do denes samo jabolce, a od utre ke pocneme so nesto dr
Не го давај штом е со шекер. Подобро почни со цедени сокчиња домашни(јаболко или круша) отколку чааеви.Освен стандарниот против грчеви за таа возраст нема други чаеви.Мали сте и за нане и за камилица и за овошноте чаеви.
Mu davav od kamilica hip no ne go saka ne mu e blago, a isto pocnav i ja da mu davam kasicka od jabolko i banana no mu pravi zapek
не давај банана и круша ако има запек.. свари модри сливи изблендирај ги, или дај готова кашичка од слива. А чај зошто давате? Моите се 8 полни месеци па до сега никаков чај не сум дала.. а не ни планирам во брзо време, искрено ако бебето цица не му треба чај.. и ако не цица, пие Ад, плус сокче, по можност без шекер помешано со вода, не ми е јасно зошто чај
Мајки бебето ми е без малку 6 месеца.Досега дадов јаболка тиква морков круша банана.Внимателно на сам почеток бев со 2-3 лажички.Сега изедува по 1 мало тегличе.Една намирница 3 дена, па друга.За еден месец сметам дека е доволно различни намирници.Што сега друго можам и смеам да давам? Посебно зеленчуково што би можело? Компир, пашканат, кромид, лук...од кога? Авокадо (и какво треба да е авокадото меко,горчливо, неутрално?). Овие гризолино, оризолино? Од кога се започнува со втор оброк воведувЊе? Од кога со млечен и што би требало да содржи млечниот? Ви благодарам.
Ние на 6 месеци воведовме втор оброк,зеленчукова каша.Од зеленчук давам компир,ориз,морков,блитва,пашканат,тиквица и батат.Ми спомнаа дека може и магданос но уште не сум вовела.Авокадото обично е со некој неутрален вкус и е меко,барем јас такво сум купила на пазар,го давам со овошните каши.Давам и гриз и овес,амарант,киноа и просо и палента.Јадеме по една тегличка од 125 гр на оброк.Накај 12 ч давам овошна каша,а накај 16-17 зеленчукова,до сега добро ги прифати овие.
Гриз и овес, ( посебно гриз, за овес некако мислењата се поделени, зависи каков) содржат глутен, па кој сака да го запази тоа и да го воведе покасно да знае. На полни 7 и некој ден и јас воведов глутен. Млечни производи ќе оставам за следниот месец,те.полни 8, не за друго туку таман ќе ни дојде време и за трет оброк, па ќе почнам со кисело млеко и палента на пример. Да го прошириме асортиманот Сега имаме доручек околу 11-12 саатот: житарки со овошје (малку касно за доручек, ама ќе го регулираме понатаму со трет оброк), и ручек околу 16-17 саатот: зеленчук (со месо) и/или житарки
А месо колку често даваш во текот на една недела и која количина ја јадете на еден оброк,на пример за ручек?
Немате полни 6 така? -Кромид и лук од полни 7 месеци -авокадото ако е тврдо и горчливо значи е незрело -за втор оброк почекај бар уште 2 недели тек сте на сам почеток -од зеленчук можеш да воведеш компир,морков,пашканат и тиквица -слива,авокадо,кајсии(ама сега ги нема) -кокосово и маслиново масло -палента и просо Сосема доволно ти е ова за цел шестти месец. Гризолино медолино немаш потреба да даваш.Чист прашак ти е тоа.
Па не секој ден сеуште. Да речам 3-4 пати неделно досега. Понатаму ќе има жолчка еден ден и ќе биде 5-6 пати неделно и понатаму еден ден риба. Инаку имам замрзнато мали парчиња телешко, околу 50 грама е секое. И го варев досега тоа парче ама не и го блендирав целото во оброк. Ама ќе почнам. Од месо телешко давав и еднаш пилешко во хип каша, бидејќи немам од кого домашно пилешко да земам да знам дека не е полнето со хормони. Кога сме кај месото, се мислев да земам пилешко свежо од тие словенечки од Веро. Што мислите вие?
Ти благодарам, како и да очекував дека од тебе че имам одговор. Сите по сто пати прашуваме исти прашања а ти така стрпливо, љубезно и фино ни одговараш на секоја наша недоумица. И секогаш концизен, јасен и практичен одговор.
Никако пиле купено.Само домашно или ич не давај. Дали знаете колку е проширен раниот пубертет во Македонија кај децата токму од пилешко со хормони. Добиваат влакна,циклус и гради уште во второ одд.