Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. volsebna

volsebna Популарен член

јас давам мисиρκино од хипп и бебевита κашичκи со зеленчуκ и добρо го пρифаκаат, почнав да ваρам телешκо, ама многу тешκо ми се блендиρа, и неκаκо многу не го бендисаа. наутρо оκолу 9 давам овошје со житаρκа, воведов и глутен, наполнивме 8 м, после оκолу 11 го дојадуваат тоа што им остане, а оκолу 14-15 давам ρучеκ зеленчуκ со житаρκа, или месо, аκо нема месо со κисело млеκо. почнавме и со жолчκа, дадов 1/8 со κисело млеκо, вчеρа и денес паузиρавме, утρе да ја дадам сабајле со банана, за ρучеκ може месо, или? уште овој месец κе почеκаме за 3 обρоκ, многу ρано заспиваат, оκолу 6 и немам κога, и незнам ни што, освен палента со κисело млеκо.. инаκу цицаат на 3 часа

2. pilenka

pilenka Популарен член

Суво грозје и рогач од кога се воведува. Мојата е 11+

3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Со глутен кога се почнува полни 7 или полни 8?
    Млечни производи кога?
    И риба кога прв пат дадовте? Која риба? дома јадеме свежа пастрмка бива таа.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Полни 8
    Исто и млечни производи од 8
    Риба тек од 10 месец
    Јас само пастрмка давам

@pilenka можеш и рогач и суво гројзе 10+ се

Maceto123, irena.1 and pilenka like this.
  5. mami blue

mami blue Форумски идол

Jas od Vero zimam misirkino i telesko.toa davam

Sky-butterfly likes this.
  6. danichap

danichap Moderator Staff Member

Poveke od nedela detevo skoro da ne jade:(.
    Taman i vtor obrok vovedovme i so slast si jadese, od poslednovo zabce maka vide i i vlijae na apetit. Probieno e a uste ne jade. Ke apne nekolku lazicinja i ke zatvori usta ili place.
    Plus i pat ne ceka vikendov, vo hotel ke bideme. Mama nema da moze sekogas da sprema doma za nas, ke treba gotovi kasi okolu 10 dena. Sakav da vovedes karfiol i brokuli no ne e momentot, ke se odlozi i so telesko:(.
    Imate li iskustvo so vakvi 2016-01-19 09.17.29.jpg 2016-01-19 09.10.26.jpg

Ne gledam razlika so kasite Spored sostavot, a se poprakticni za nekoi situacii poradi pakovanjeto.

Detevo nejke nitu voda. Znam deka se dodeka cica ne mora, ama posle jadenjeto na kasite ili posle spienje suva i e ustata. Imam vpecatok deka e zedna.
    Sise nejke, so klunce tie samo si gi ceka nepcata, so lazice pluka.
    Ne saka nitu od vodickata sto varam ovoski...
    Losa faza nekoja ne fatilo.

7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

@danichap се надевам ќе ја надминете фазава набргу. :(

И мојава слабо пие, сокови, компоти, ич.
    Вода и давам од шише со клунче и повлече некогаш пар голтки, ама тоа е далеку од 10-20 мл да испила.
    Ама не ме загрижува тоа. Читав на странски сајтови дека сепак и мајчино млеко, а и во ад има доволно вода и не е загрижувачки.
    Второ, и син ми беше ист. Пропи вода покасно, околу годинка и долго време само вода пиеше. Тек сега сокови и чаеви пие ко ненормален, да надокнади пропуштеното :D

Имам давано такви каши, не гледам зошто да не може.
    Само сакав да те прашам дали и имаш давано од купечките додека сте дома, за проба, бидејќи некои бебиња не ги прифаќат купечките, па да не се изненадиш.
    Син ми сакаше купечките, малава е повеќе по домашните :)

danichap and galapce like this.
  8. danichap

Nedelava pocnav da I davam i od kupeckite po ednas na den kolku vkusovite a ne i se novi i Strav od alergii
    GI nejke :(
    Dodavam kokosovo pa malku malku da zamackam.

9. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Ии oд женaтa штo дaвaлa бaнaнa нa 40 денa бебе ми текнa зa еднa сoсеткa. Дететo е 6месеци. И ме викнa нa кaфе и зaпрaвивме муaбет зa хрaнa. И викaм мoетo е 4и пoл месеци плaнирaм дa и дaвaм јaбoлкo. И oн ме гледa чуднo? А нејзинoтo дете aкo немa 10кг, јa рaкa дaвaм. Викaм бреек мнoгу е тежoк сo штo гo рaниш, едвaј гo кренaв, се дoите? И викa ее дa бе ке гo дoјaм, дa ми виснaт грaди. Пиеше дo 40денa aд, пoсле тoa му дaдoв oд крaвјo. Oн све им прoбaнo, уште oд прaсе месo. Викa oдaм у прoдaвницa купувaм злaтнa мешaвинa и мaлку сoл и си јaде. А детевo вo дубaк беше и се пружи нa мaсa и ресaнa си фaти пoчнa дa си стaвa у устa. Oнa се смее, викa ехе oн oткaкo се рoди му дaвaм дa си јaде пo нештo блaгo (facepalm)
    А детевo измoчaнo,чoрaпите му беa мoкри. Викaм сaкaш дa гo сoблечaм? И oнa нa мене е дa бее јa зa пaмперс не мoжaм дa спечaлaм, 2-3дневнo дoстa му се.
    И тaкa, a ние децa сме знaеле кaкo се чувaaт. Глупoсти...

makedonkamak and galapce like this.
  10. danichap

Не ме држеше место, ја однесов малава да ја зирнат на лекар.
    Сакав да бидам сигурна дека не е грлцето или нешто др. па ради тоа не сака храна, со болно дете по патишта да не се акаме.

Грлце, ушиња, се беше во ред.
    Како и што си мислев, до забите е, и ќе мора со трпение да чекаме да мине оваа фаза.

Сега зедов да варам тиква со морков и компир, нејзиното омилено. Белким ќе апне малку.

galapce, Sky-butterfly and pilenka like this.
  11. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Го доиш ли бебето Дани? Κолκу имате?
    Денес на иста маκа сме. Тамам почна да јаде, отκаκо излезе пρвото запче, денес паκ. Цела ноќ е на гρада. Пуκнав веќе. Само пρиплачува, а не можам да му помогнам. Ќе помине не се сеκиρај!

12. danichap

Дојам.
    6.5 месеци сме а седмо забче извади, и остана уште една двојка доле за да комплетира кецови и двојки...ама не делува отечено или сл. како да ќе пробива:whew:.
    Предтоа си врзуваше и по цела ноќ спиење(во сон околу полноќ само ја доев), а сега стануав се буди 2 пати за циацање а и целд ен сме така со поплачување што викаш.

SpangeBob likes this.
  13. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Jas prvo dadov jabolce pa mislev morkov posto imam od bavca ali ne otidivme do vikendica pa dadov denes tikva toa imav najtaze od bavca...Neznam dali trebase znam @Joy mi pisa da pocekam so toa za od 6ti ama toa imav...Imam i nasi slivi zamrznato, kruski i kompiri imam pa sea posle tikvata planiram da dadam kruska pa sliva (ako mu napravi problem kruskata da dadam posle toa sliva :?:) pa morkov, kompir, banana...Nema vrska redosledot taka? Nekako se mi e izmesano i neznam dali voopsto da zapazam nekoj redosled ili kako ke zimam od bavca taka da davam :?:

14. joy1

joy1 Форумски идол

во ред е тиквата :)
    јас ти ја спомнав за од шестти бидејки веќе си имаше план за други намирници па за да не и дојдат во еден месец мн.
    повеќе од 6 намирници месечно не се воведуваат.

15. cacikr

cacikr Истакнат член

Ние за 10 дена правиме 5 месеци и сме на доење. Ама еве последнава недела го осеќам дека му е малку и дека е гладно. Вчера се меревме имаме 6700 а родени сме 3260 незнам дали да почнам со дохрана, а сакав од 6 месеци. И навечер почна да се буди и да плачи, а обично се будеше за цицање и одма продолжуваше. Сега цица и после плачи со затворени очи. Ве молам за совет.

16. darcy

darcy Популарен член

Уште немам воведено сол во исхраната на бебуш (11 и пол месеци), не планирам многу скоро тоа и да го направам, но се замислив за типот на сол. Тука читав, и на крај и купив хималајсака сол, но што повеќе читам се повеќе се двоумам дали тоа да му дадам. Точно дека има цела листа на минерали што ја има, но од една страна тоа е сепак обработено, од друга количините се премали за да направат некоја разлика (а фала Богу и дека се мали, бидејќи една од супстанците е и ураниум!).

Кога почнавте да додавате сол?

17. bella.s

bella.s Популарен член

Solta e posle 1 godina polna,no sepak poiskusnite neka kazat mislenje,za himalajskata sakav da kazam,taa nema jod,sto e golem minus spored mene,i iako se fali na golemo,imam citano mn negativni kritiki za nea,a vo nekoi zemji e i skros zabraneta,jas sepak bi se odlucila za ovaa normalnata..

awl and darcy like this.
  18. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Мами колку често давате цвекло на бебушите? На синко вчера и денес му дадов го бендиса многу па да знам колку пати неделно да давам. Вчера го комбинирав со компир, брокула, кромидче, пашканат и морков; а денес со ориз, тиквица, кромидче и морков. Изеде и вчера и денес по 250 гр.

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Да ви се пожалам што направив. Му спремав на синко јадење киноа, сливи и јаболка. Тој љут зошто не е во раце да гледа што правам, плаче вришти, хаос. И кашата ми излезе доста густа па додадов од водата што се вареше. Изеде скроз се. И кога расчистував гледам чашата со водата пуна, боже што му ставив на детево. Сум му ставила во кашата од мојот чај (во иста чаша беа). Чај од јаболко и цимет со мед. Ќе си пукнам што направив

20. azelea

azelea Популарен член

Еее мамичке така ти е тоа со деца,колку пати главата незнам кај ми е ,дека сама и од премора се прават грешки,а дете сака да го земеш,не е толку страшно, прати ситуација само да не изреагира од нешто.И друг пат така ако ти прави пробај стави го во хранилка до тебе нека гледа што правиш:)

irena.1 likes this.