Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    195
    Мајки кои бисквити им ги давате на бебиња 8 месеци

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.397
    Допаѓања:
    7.044
    Да си повторам јас со време, ако уште месец или два имаме до вкусови.

- За проба подобро е купечки кашички или да спремам дома?
    Пример прво би пробала морков, значи да варам едно, две парчиња или готова кашичка? Искрено планирав готови за проба, па за оброк после домашни.

- Друго, ако купам готова кашичка на пример едниот ден давам 2-3 лажички, дали можи и следниот ден од истата? Нормално претурено во друг сад, не директно од тегличка. До колку денови стои отворена кашичка?

3. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
    Јас се правев дома, бидејќи ги имав намирниците. Во однос на пробувањето, јас морков и компир подоцна дадов, во многу мали количини, знае да е тежок за мешето (ако нема проблем може уште одма, мојот има мака па затоа по препорака на педијатар одложувавме ).

За отворените готови теглички, некои можат да стојат во фрижидер 2 дена, некои 3. За продукти кои не можам да ги најдам во продажба, купувам готови кашички.

4. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
    Стефанка Грујовска само во рес хумана прегледува? Таму пишува дека е во четврток. Другите денови каде е? Слушнав многу позитивни искуства кај неа

5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.519
    Допаѓања:
    8.492
    Морковот прави запек. Мој совет пробај со нешто друго за почеток.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.397
    Допаѓања:
    7.044
    Благодарам на сите за советите. Сигурно следните месеци додека да стасаме до вкусови уште еден куп прашања ќе имам.

Дополнително, за количина како е? Колку време се дава по две три лажички, па се преминува на поголема количина?

На пример првите денови, наутро давам млеко прво, па да речеме околу пладне 2-3 лажички за проба на вкус,па по колку време млеко и дали цела количина што во тој момент ќе ја пие или помалку?

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.195
    Допаѓања:
    258.452
    Во пензија, на Клиника беше на детско. Не знам за друго место, ама е најстручна за целијакија, па и за лактоза.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    806
    Да ве прашам и јас да ми кажете пошто морков и компир подоцна се воведувало поради запек со кои зеленчукови намирници да се почни сакам прво со зеленчукови за да ми ги јаде понатака планот ми е прво зеленчукови меѓу првите и авокадо па житарки и на крај овошни али ова е само план.

9. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Јас на бебе му давав домашни кашички. Само два пати имам дадено купечка.
    Секако нема да ти јаде повеќе од 2-3 лажички за почеток. Ќе плука, ќе се мршти, ќе се дави. И тоа може да потрае. Кај мене траеше некои две три недели додека почне да се навикнува на храна. Почна да се навикнува, тек месец ипол можеби подоцна имаше оброк. Може да користиш силиконска лажичка, мене таа повеќе ми ја прифаќа.
    Јас се раководам според листата што кружи тука. Воведував по 3 дена една намирница. Така функционирав два месеци. По совет од неколку членки, почнав по 2 дена ист вкус, освен за месо, јајце, млечни.
    Веќе има два оброка. Го раниме пајчето со кое што и се бања, иначе готово протестира со глад.
    Јас почнав со компирче, тиквичка, морковче. Видов не видов, многу се мрштеше, па отидов на овошје. Мешав 3 дена зеленчук, 3 дена овошје. Сега се си јаде скоро.
    Инаку треба да пишува на тегличката колку може да стои. На Хип мислам беше ден по отворање на кашичката.

На Doktor F, see.emily.play и Miss_S им се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Од Хип и Лобело.
    Зедов и Лино да пробам ама не се топат лесно и малечки се, не може да грицка.

На Fudbalgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Мајки треба да почнам со воведување на вечера ама имаме еден проблем житарки никакви не јаде алергична е и педијатер ми кажа да не давам воопшто. Е сега моето прашање е некоја идеа за вечера без житарки и палента?Незнам што ке давам а лесно да биде освен попара со јогурт :D:D:D

12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.663
    Допаѓања:
    5.822
    На сите житарки е алергична? Како се манифестираше тоа? Не ми текнува друго освен ориз, батат, компир

На GirlLady му/ѝ се допаѓа ова.
  13. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    На некој алергична а друго што пробав многу ми повраќаше имаше мака детето и решив да не давам подобро. И сега вечерата ми е проблем

14. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.725
    Допаѓања:
    6.651
    Каков амарант користиш?

15. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.725
    Допаѓања:
    6.651
    Бискидс со банана ни се омилени. На второ место Хип :D

На Fudbalgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    1.757
    Јас го имам тој на twistshake и јас го купив од што ми го фалеа сите. Ги има сите функции што се потребни, брзо ми готви секој ден го користиме еве 4 месеци.

На Beatris му/ѝ се допаѓа ова.
  17. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
    Јас воведував 3 дена зеленчук па 3 дена овошје наизменично. Можеш да почнеш со тиквица, јаболко, круша, тиква, батат, авокадо,слива, просо, палента.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.519
    Допаѓања:
    8.492
    Овие бискидс само мене ли ми се преблаги?(facepalm)

19. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    3.195
    Мајки, дали амарант комбинирате со друга житарица? Некако како многу да се раскака :D само амарант во пелената гледам и по некое морковче. Си викам можда треба да го комбинирам со нешто што прави форма, на пример овес?

20. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.725
    Допаѓања:
    6.651
    Мислам дека баш пишува дека немаат шеќер, што знам да не беа 200 ден 100 грама и јас ќе си ги јадев :rofl: