Здраво мајки! Бидејќи немам многу слободно време, најчесто сум сама со бебуш и не можам долго да читам наназад во темава, дали може да ми помогнете и да ми кажете кои нови вкусови можам да му ги давам? 6+ сме, а од кај 4.5 месеци воведов: јаболко, круша, банана, морков, компир, тиквичка, авокадо и (мелен) ориз. На апликацијава Бебе Готвач од 6+ пишува дека може просо, амарант, киноа, кромид , карфиол, брокула, сливи... Да напоменам и дека бебуш ми има атопичен дерматит ама добро е засега, под контрола го држиме, па затоа ми е страв со што наредно да почнам. Ве молам за искуства. Фала однапред!
За атопичен дерматит не знам да ти давам совет ама ќе ти копирам јас што имам воведено до сега. Утре правиме 7 месеци Tikvicka, batat, banana, avokado, jabuka, oves, paskanat, anason, sliva, palenta, tikva, kruska, pilesko, brokula, telesko, maslo od repka, kromid, amarant, suvi slivi, kinoa, kokosovo maslo, morkov, riba oslic, oriz
Majki koga se voveduva telesko, po kolku grama se stava i otprilika kolku vreme se vari? Planiram utre da dadam pa neznam kolku grama.Blagodaram
Јас и имам дадено го сака дека е густ ама и битолски обичен исто и псвлака мене не ми ја сака нешто таа со што и ја даваш
Кога им се воведува мевце? Во 6ти месец? Почнавме со вкусови на 5 месеци ама веќе си јаде доручек цела тегличка, ја лапа без проблем.
Здраво Мајки Ако може да споделите со мене како ви изгледа еден ваш ден со оброции и млеко Се работи за близначиња 13 месечни но родени се во 32гн. Предвремено Колку млеко треба да пијаат на оваа возраст, дали да воведам и ужинкии? 07:00/08:00 - млеко 10:30/11:00 - доручек 13:00h - млеко 15:30h-ручек 18:30/19:00h -вечера За спиење пак млеко
Јас не ни мерев го исеков на Коцки и замсрзнав . Го варам месото кога ќе е меко пробувам со виљушка ја истурам таа вода па ставам нова и додавам зеленчук и заедно варам додека се не омекне убаво
Мене ме фати скоро 7ми. Инаку според табела веќе од 6ти може да се почне. Многу се влечев по 3 дена што давав ист вкус, се ми се пролонгира. Туку како давате путер од кикирики? Го мешате со нешто? Исто и за останатите јаткасти плодови, како ги давате? И уште едно смотано прашање. Како им давате тестенини со оглед дека ми јаде само блендирано, со ептен мазна конзистенција?
Јас воведов мисиркино некаде на 6ипол, следно ми е пилешко и телешко. Обично давам по 2 дена нова намирница, освен топ алергени по 3. Ама и чекам сезонско што има и непрскано и малку ми се пролонгираат работите.
Путерот треба убаво да се измеша во каша за да не лепи. Ако јаде мафини и палачинки можеш да ставиш во нивниот состав. За јаткастите што немаш путер, можеш несолени да ги измелеш и ставиш во каша/мафин.
Пробувам веќе цел месец да воведам оброк, јаде 40-50гр и толку, дали се смета за воведен? Ке биде време за втор оброк ние уште прв немаме. Како да го натерам да јаде, од се се гади