Мене ми рекоа само првиот месец да варам. Јас свежо давам за доручек, а за ручек го варам зеленчукот.
Да, јас така правам со месото само во пластични чаши ставам, не во теглички. Не мерам по грамови, му давам колку една негова тупаница. Телешко давам 4 пати неделно, мисиркино 2 пати и еден ден само зеленчук. Пилешко не планирам да давам засега, за понатака имам домашно. Сега риба кога ќе воведам ќе скратам еден ден телешко. Шумско давам, црвен и модар патлиџан исто, не знам зошто ти рекле не и мене ме интересира. Мешункасти исто давам во тој ден без месо. Жолчка планирам сега на 8м, белка на 9м.
Црвен патлиџан е алерген и се дава подоцна, околу 8-9 месеци. Модар мислам дека е после 7. За најсигурно проверете табели.
Да, од 10 месеци мислам се даваат ама јас алергените порано ќе ги воведувам. Можеби да, мислев друга причина да не има како што ги одложуваат амарантот и киноата на пример.
Црвен патлиџан и јас воведов порано, каши со месо така најлесно му ги давав. Убав вкус дава, во споредба со други зеленчуци.
Се даваат од 6м и кај мене на листата ги има ама ми рече докторката да ги давам прво тие што се произведуваат кај нас, исто и за зеленчукот и овошјето да воведувам сезонско. Тоа што го нема моментално да го воведам со готова кашичка. Значи не е грешка ама нејзина препорака е тоа. Исто и за јајцата да бидат од контролирано производство, а не од кокошки пуштени слободно. Јас на првото му давав амарант и киноа ама со тек на време прекинав зашто немам навика, а и фан беше на просо, кускус и овес, се уште тоа го јаде и сега на 3 години.
Значи јајцата да се всушност купечки, а не домашни така? Мислам и домашните ги контролираат ама не знам дали на ист начин како тие во фармите.
Јас месо, телешко домашно и мисиркино домашно, давам некогаш и секој ден. Количината што ја јаде сметам дека нема да и направи никаков проблем, ниту да и е тешко. Исто како што имаш пишано, варам големо парче 2-3 кила месо (со коска) и ставам во мали тегли и замрзнувам. Ставам и од водата во која се варело за екстра колаген и со тоа динстам после кога давам.
Не, варам само месо. Отпосле додавам иако може и во варење, не е грешка, само што јас воведов кромид пред некое време а месо варев претходно.
Мене ако ме прашаш и не е. Јас давам од почеток и ја обожава. Сега не беше прв зеленчук ама не чекав многу. Јас се мислам да почнам растително да ставам во кашите. Знам даваат во градинките ама кравјо е прерано. @Yowannty те прочитав дека даваш кокосово. Какво даваш, претпоставувам купечко? Јас го давам. И претходно не го варев долго, ама и овде прашував и веќе и давам свежо. Ќерка ми доби реакција од урми, од јагоди, односно од пестицидите. Добив совет од матичната само сезонско да давам и тоа што го има овде. Увезено од Африка не. Се што поминало долг пат да одбегнувам. И така сега само авокадо давам плус. Ми вели давај си она што го јадете вие. Така и ќе правам, така и со синко правев. Мојава мешунките не ги сака чисти, ќе почнам во каши да и ставам. Јаде парчиња, ама кашиве мора мазни. Нзс и најди