Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    А од кога се воведува трет оброк,ние сега имаме два,овошна каша накај 12ч и за ручек зеленчукова накај 17ч.Јадеме по 125 гр( една мала тегличка) но да и дадам и повеќе ќе изеде.Незнам дали е доволно таа количина.По колку давате вие на 6 месеци и 20 дена?
    Инаку ги обожава кашите и незнам колку и е доста.

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.038
    Ние исто сме.

ЈАс истотака имам воведено два оброци, но бидејќи првиот редовно си го дојадува покасно, ќе испаднат три :lol:.
    Сабајле кај 09-10 и варам овошка со (ориз, просо, киноа, амарант...) и правам кашичка околу 150мл-200мл. Помалку не ми се исплаќа да мискам во миксерот.

Неколку часа покасно кога ручаме добивам впечаток дека и она сака бидејќи посега по нашиот прибор/чинија,/отвара уста, па секогаш и го имам спремно остатокот од појадокот, евентуално доколку сум ставила повеќе овошки да се варат само овошка ќе и дадам.
    Доколку сме испаднати истотака секогаш имам остатокот од појадокот при себе

Вториот оброк ни е 17-19.
    И тука не јаде повеќе од 100мл.

Кога кашата е погуста или потешка ако може така да се изразам некогаш јаде и само по 60, доколку е полесно, само овошка од типот јаболкце со слива на пр. може и 150мл.

Сеуште прдка после јадење па не форсирам со нови намирници во третиот оброк, во спротивно наместо да го давав првиот оброк на два пати претпоставувам дека ќе давав нешто друго поради разновидност.
    Ќе ја следам понатаму па ќе одлучамз а трет оброк.

На makedonkamak и Maceto123 им се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    Јас трет оброк на 8-9 месеци воведов.Зависи колку како напреднува,количински колку бара,кога сте почнале со дохрана и слично :)

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    За напредување сме супер,во 6 месец напредна 600 гр,со дохрана почнавме на 5 и пол месеци,на АД млеко сме,а количински и давам по 125 гр а кога ќе заврши со јадење уште бара отвара уста и ја влече лажичката и затоа незнам дали е доволно или да зголемувам?

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    Па давај и голема тегличка 190 грама штом бара уште.
    125 гр е мала тегла.Или по 150 давај па постепено ке зголемиш на 190

На TIGRICA123, pilenka и Maceto123 им се допаѓа ова.
  6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Фала ти многууу :*

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мајки, веќе кога почнавме со градинка оваа недела ќе останува и на ручек. Бидејќи таму ручекот е со сол и зачини, а на менито стои и грав и зелка кои уште не сум ги вовела, попаметно ли е дома да пробам да и дадам или?
    11 ипол месеци сме:inlove:

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    Јас зелка уште не давам(17 + е) грав дадов на 15 месеци
    Сол на 13
    Други зачини од типот на вагета бибер уште не давам
    Запршки исто не давам

Еднаш еден лекар ми рече дека запршките со брашно се канцер во течна форма.

Јас веќе ни за нас не праам запршки :|

На Kitten, *цветче*, pilenka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Јас запршка не ни знам како се прави :$ Додуше на мм и мојата исхрана се базирани на месо со прилози (посебно неговата), па за бебуш правам посебно и сега, и во догледно време...

Грав баш денес воведов, педијатарот ми го стави на 11, па ете на 11 и пол го дадов.
    Секако мислам дека е подобро ти дома да го воведеш и гравот и зелката, а за зачините, што стават таму, тоа е.

На pilenka и TIGRICA123 им се допаѓа ова.
  10. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    @joy1
    Да точно, секој има право да пишува на Форумов. Но, малку секој треба да има осет што каде пишува и дали со тоа на некого нешто може да му помогне.
    Јас и пред да родам дете бев членка тука и имам не едно бебе, многу бебиња имам гледано како растат , па дури пораснати се веќе во школо одат и што јас ли требаше да дојдам на темава и да ви солам памет на вас мајките како да им воведувате храна на вашите деца. Само од тоа што сум гледала како некој хранел свое дете. Во тоа е разликата и суштината на мојот коментар.
    @AngelOfArh
    Да ти кажам искрено, баш и многу НЕ ме засегна дали си имала ти искуство или немала. Осети си прво на своја кожа некои работи и после дојди дели совети колку сакаш. Друга вредност има сопствено искуство, а друго кого од страна гледаш нешто.
    Ништо лично...
    Оваа тема јас почнав да ја отварам и читам од денот кога почнав со воведување храна на моето дете и имаше и од кого да научам и имаше што корисно да прочитам од мајки кои веќе поминале низ такво искуство.
    Да се разбереме...
    @irena.1
    Оладенна сум, уживај:)
    Ги прерипав нејзините коментари низ темава и пред тоа кога пишуваше и делеше совети. Последно кога прочитав за бебето на @eatpraylove90 за примерот со лутиот ајвар , не можев да прерипам.

Таа едноставно постапила како сите нормални луѓе, и проработело човечкото во неа и му дала на бебето да проба од филот. Ништо страшно и стравотно. Сигурно не му дала цела лажица.
    Моето бебе кога јадам јас исто така ме гледа право во уста. Јас му давам некоку трошки лебче барем, затоа што не ми е мене пријатно некој да гледа право во уста, додека јадам. Затоа потполно ја разбрав Феминката. Мајка како мајка...
    Крај... Да не одиме оф-топик натаму. Кој сфатил, сфати, кој не , пак ок. Тоа е мое мислење.
    Да се задржам на темава, еве нешто корисно за овошјето што го купуваме. Барем да знаеме што им даваме на децава. Јас не сум знела и еве и за тие што немале ваков податок.
    На српски е, сигурно ке разберете.
    http://mondo.rs/a836472/Magazin/Zdravlje/Brojevi-i-oznake-na-vocu.html
    http://osnovneskole.edukacija.rs/zivot/sta-znace-brojevi-na-nalepnicama-na-vocu

На TIGRICA123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Мами. Читав наназад велите млечни пρоизводи се воведуваат со највисоκа масленост. Саκам да дадам домашно подготвен јогуρт, од домашно κρавјо млеκо. Ама сигуρно е помаслено од 3,5 % поточно од јогуρт што може да се κупи. Баρем јас со толκава имам видено, не со поголема! Ве молам за мислење!

12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Кажете ми како спремате ориз и спанаќ. Заедни ги варите или посебно? И што уште оди добро во таа комбунација.

13. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Јас прво варам блитва па ја тргам на страна и после тоа ориз со други додатоци и на крај се заедно блендирам. Сум дала и комбинација на блитва со компир и со просо. Супер прифатени сите 3 комбинации.

На makedonkamak, irena.1 и mami blue им се допаѓа ова.
  14. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Jas denes vo blitvata dodadov kromidce mlado, morkv, kompirce pA duri i nekolku trkalca tikvicka..bas e vkusno se izede.posle toa i dadov i kiselo mleko izede nekolku lazici

На makedonkamak, Miss.Sweet и irena.1 им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    38.261
    Посебно се ваρат,водата од спанаќот после се фρла.
    Ние κомбиниρавме со оρиз,моρκов,жолчκа а сега веќе јаде и со κ.млеκце но сме 17+ :)

На makedonkamak и irena.1 им се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.785
    Кај мене тргна на 9 месеци и тогаш немаше ни грав ни зелка,јас зелка ретко и давам,еднаш само,а таму дури сега им го гледам на мени со месо,а грав уште немат,а дома има јадено два пати откако наполни годинка и баш го бендиса,не беше со запршка,само со пиперка.Што се однесува до запршки неможам со согурност да кажам дали им стават,оти зависи и од градинката,кај нас менито е многу здраво,со многу овошје и зеленчук,цедени сокови,компоти и овошни јогурти и пудинзи приготвени во самата градинка,мојата се јаде таму ,дури и репете и давале :lol:

На makedonkamak, galapce, pilenka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Jas gi varam posebno. Na pr varam kromid, morkov i oriz, malku maslinovo, pa toa blendiram. Blitvata posebno ja varam i sama ja blendiram i posle ja stavam kako preliv vrz orizot, ne mesam skroz.. vo jadenje si zimam malku od orizot, malku od blitvata, za da si go osekja i vkusot na blitva :)

На galapce, irena.1 и pilenka им се допаѓа ова.
  18. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Мајки колку време по јадење кашичка бебе не би требало да бара формула за да сметам дека сум вовела оброк? Исто како за формула 3 часа или помалку? Има 5.5 месеци.

На Tina Alsaud му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    Зсвиси колкава количина јаде :)
    Мала тегла,голема,неколку лажички?

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Ние на таа возраст воведовме дохрана и јадеше напочеток по неколку лажички околу 1/4 од мала тегличка и после 2 саати давав формула-млеко.Сега сме 6,5 м и јаде околу 150 гр и после 2,5-3 часа бара млеко.

На awl му/ѝ се допаѓа ова.