Јас ги давам тогаш подготвени,страв ми е подолго да седат. Тие со ад 1 час. А за надвор јас купечки земам
Јас уште едно прашање Се дава воопшто оризова вода на бебе и дали има некаква корист од неа? Свекрва запната да дадела на бебе, нормално не дозволив. Не е ни време за тоа.
Ако не грешам, порано давале наместо ад. Така сум слушнала. Ако нема мајката доволно млеко, или не е тука, а мора бебе нешто да се напие. Не гледам потреба сега да даваш искрено. Јас ни ориз не давам ради арсен.
Почнавме со дохрана па да ми кажете кои намирници не се мешаат заедно за да си внимавам знам дека компир и батат не одат заедно освен нив нешто друго да ми кажете.
Каква риба давате на 8 месечни бебиња и како ја готвите? Варена, печена… Сакам да воведам па се мислам дали бела или црвена…
Koga planiram da izleguvame i spremam rucek na primer okolku 11-12 i go stavam vo teglicka pa vo termos za hrana. Tamu moze da stoi okolku 5-6 casa, i go davam okolku 1 30 -2. Ova e koga pravam od svezi namirnici. Ako vo kasite planiram da ima nesto od kutija na hipp na primer ili so ad mleko togas toa go davam napraveno odma, odnosno takva hrana ne nosam vo termos. Isto taka opcija ti e vo termos za voda da stavis zeska voda pa da mesas od kasite vo kutija ili mlekoto. Nekogas i taka pravev.)) Inaku pocnavme prvicno so zelencuk pa potoa so ovosje.
Мајки што почнавте со воведување вкусови ми требате! Бебе ми е 5+, на ад сме, вчера на педијатар ни рекоа да почнеме со вкусови (со морков). Денес пола Скопје го превртев да најдам органски, нигде нема. Тоа е помош број 1. Ако знаете кај има ве молам кажете. Му направив компирче, на втората лажичка имаше опасен гаг рефлекс и поврати во млазови, цел желудник го испразни, се смрзнав од страв. Дали на некоја и се случило тоа, дали нешто грешам? И крајно дали се рачуна како пробан компирот бидејќи веднаш го поврати? Фала ви
На holle имаш готова кашичка од морков. Инаку, не мораш морков , можеш и со нешто полесно да почнеш тиквица, тиква..
Можеш било какви. Јас немам воведени цело јајце па обични дивела давам и тарана посна. Можеш и јуфки да даваш. Исти се сите нема некоја огромна разлика од фирма до фирма. Да прашам јас овошјето до која возраст треба да е варено? Праска кајсија и цреша пример шо знам дали се за варење.... Ај круша и јаболко да ама ова...
Бела е подобро. Полесна им е. И давај свежа ако најдеш. Јас ја варам. Јас веќе не варам овошје, ни круша ни јаболко. Се блендирам свежо. Јајце уште не си дала цело? Јас давам веќе растително млеко во кашите. Од бадем и давам моментално. Планирам и кокосово сега да земам.
Исто, скоро сѐ од алергени воведов уште пред да направи 8 месеци, ми остана соја и јатки. Планирам сега да почнам со путери од лешник, бадем, индиски ореви, со кикириките само ќе почекам да наполни 10 месеци. Свинско исто после година планирам да воведам. Од месо давам најмногу телешко, па мисиркино и пилешко. Од риба му давам најчесто свежа бела, ама некогаш купувам и замрзнат див лосос (дека нема свеж див лосос). Јас му ја печам, највеќе сака печена пастрмка, орада или бранцин со компир, тиквичка и зелена боранија, зачинето со малку маслиново и лукче. Од зачини користам магдонос, лук, кромид, оригано, медитерански зачини. Сол сеуште не, ќе чекам минимум до година. Од млечни најчесто јаде био козјо кисело млеко, грчки јогурт со 10% масленост, павлака, урда. За кравјо млеко ќе чекам до последен момент пред тргнување во градинка и тогаш веќе ќе морам, инаку не би му давала до година и пол. И јас некогаш му правам гриз и каши со растителни млека, оние што немаат додаден шеќер, најчесто користам бадемово дека е најбогато со протеин, но и овесно, кокосово. Јас ги пијам со кафе или си правам каши со такви млека, па кое во моментот ќе се најде во фрижидер, тоа. Јајце воведов на три пати: почнав со 1/2 жолчка, па цела жолчка и на крај цело јајце (давам органски, оние од bio zone).
Добро е да се има замрзната сезонска храна. Ние кога почнавме немаше што да пробаме, или немазе излезено или беа вештачки, па колку толку со купечки се прогура.