Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    101
    Бебуши што не сакаат ручек/зеленчук. Кога поминува фазава и како се носите со неа. Од солени работи само палента и кисело млеко поминува. Ова е повеќе вечера од колку ручек. Се мислам да почнувам да додавам по некое овошје во зеленчукот. Ама да не и направам лоша навика се мислам. Искуство некој?

2. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Јас се мачам некое време веќе. Нешто што сега за сега ми успева е пуштање цртани во позадина, храната не ја блендирам туку ја давам или испасирана или во парчиња. Јадеме еден саат со прсти, полека. Едно за мене, едно за него. Не јаде количински многу, ама барем отвара уста. Инаку ни уста отвараше, ни сакаше да седи. И му давам со рацете да пипа и да се шлака по коса, на мене, по ѕидови, секаде.
    Доручекот со анимирање успева, му давам листови хартија, пенкала, масажери, шишиња, раниме играчки, јаде повеќе.
    Дали кога поврати неколку пати па му се згади, којзнае. А си ги јадеше и зеленчуковите каши без цртани, без анимации, без глумење кловн.

На marijaaa20 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.169
    Допаѓања:
    118.349
    Како го припремаш? Што ставаш во зеленчуковата каша?

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.178
    Допаѓања:
    124.647
    Кога даде боровинки?

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @eli25 на 7-8 месеци, мислев дека порано се даваат, среќа немаше ништо. :D

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    847
    1. Se nadevam ke me procita barem 1 majka i ke mi dade sovet Snemav mleko. Odednas. Ednostavno gradite se meki, ne osekam ni struenje nisto. I ova vaka e od 30 maj, no preku den ima nekako, noke, posle 21h nema. A bebe ima nepolni 6meseci, nauceno samo na majcino ( na pocetok davav i Ad kombinirano so molzeno) i ne moze ni da zaspie.Gladno e! Kutroto place. Probav i ad kupiv pak ne go saka. Cuclata samo ja vrti vo usta si cesa nepca i tolku. Probav i so laxice, ne saka.Vkusovi probuvame nautro. No samo probuvame. Sega za da zaspie mu dadov kasicka 4 lazicki ( osudete moze gresam, no nemav izbor, gladno e, dusa mi se para).Kako da postapam? Kako? Kako, da vovedam od utee obrok li? Kako da go nahranam? Prvo dete mi e. Mn mi e tesko. Ne znam sto da napravam, ve molam kazete nesto, kako i kolku obroci da vovedam

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Прво смири се. Пробај со бебелан, холе или бејби лов пре или 1ца и види дали ќе го сака. Постепено се воведува оброк али можеш да даваш кашичка тоа што има пробано. Ако не сака никакво млеко ќе мораш да и воведеш повеќе оброци.

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.169
    Допаѓања:
    118.349
    Смени млеко, смени шише. Мора нешто да упали. Оброк ако сакаш можеш да воведеш.

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Можно е лубеница да прави проблем со мешето?

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    37.820
    Да, прави.
    Тие како ,,конци,, во лубеницата биле многу тешки за варење. А и периодов, знаеме како се зреени лубениците, па може да појави проблем и од премногу хемикалии.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Дали им мерите на бебушите колку јадат? На пример ако оброк треба да е 120гр т.е мала тегличка, ако сакаат повеќе дали им давате?
    Мојот е 6 и пол месеци ама мала тегличка не го заситува, комотно јаде голема тегличка... Не знам дали правилно правам што му давам да изеде толку ама ако не дадам ни 2ч нема да издржи.

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @LaDyDoLl прв пат и дадов вчера да проба, блага дека начекавме ама цела ноќ ми се виткаше во спиењето исто како грчеви. А ништо ново друго не проба, значи вистина од лубеницата.

@Iris-1234 не мерам повеќе, колку изеде толку. Секогаш поголема количина ми излегува мене, а ко ќе јаде готова ко ќе сме излезени една голема и е таман.
    Штом самиот си кажува дека толку сака не е проблем, секако не јадат сосила и да сакаш.

На LaDyDoLl и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  13. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    3.195
    Глупо прашање, како ги зреат? Мислев под стакло. Се додаваат и хемикалии за зреење?

14. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    1.106
    Која житарка ја воведовте прва и кога?

15. Anele_k

Anele_k Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    29
    Kakov oriz davate, obicen ili instant za bebe 9+?

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.628
    Допаѓања:
    109.029
    Бебо мој е прилично голем ентузијаст за јадење, ма ќе излажев, огромен. Кашичка мала ја јаде без проблем на 3 ден ако му ја дадам. Засега зеленчук сака повеќе од овошје, мада од овошје има пробано само јаболче ама ми личи дека ќе јаде добро. Засега не блендирам, пасирам со вилушка, додавам мајчино и да му дадам и 150гр ќе ги мавне. Денес јадеше чиста тиквица, многу мало парче сватив кратко колку да омекне и му ја дадов, тоа беше уживање да го гледаш како јаде, ммка, шматка, ужива. Дајбоже да не смени.

Е сега што ми е прашањето, докторката кога и реков дека сме почнале изреагира кога реков компирче. Зар не се дава компир меѓу првите намирници? Ми даде листа морков, јаболко, крушка, слива, банана, тиква, тиквици, праска и кајсија. А јас веќе дадов искрено компирче, домашно младо, а планот ми беше и батат да дадам таму кога ќе наполниме 6м веќе. Мислам дека не е некоја страшна утка, или?

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    37.820
    @see.emily.play не сакаш да знаеш што се има по земјоделските аптеки. Од зреење, па се до принудно спречување да растат :)
    @LizzyGrant овесни снегулки, па после ржами, па пченични дадов.
    @Anele_k обичен, од тој ние што јадеме.
    @AngelOfArh како да не грешка. Не паметиш со батко како воведуваше? Јас исто си терам и сега, како и пред 8год.

На Anele_k и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.628
    Допаѓања:
    109.029
    Ич не ми текнува за компирот ама мислам дека го давав од старт. Инаку чоекот е воодушевен од идеата со јадење, седнеш ли на столче веќе се мести и е цел среќен мисли цело време ќе јаде.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    37.820
    Браво, така да продолжи. Од почеток компир јас давав со двајцата.
    Ние сеуште се мачиме со мазни кашички, иако ништо не одбива. Почна манџички, гравче со лепче, се надевам ќе се поткачиме бар едно скалило напред.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.628
    Допаѓања:
    109.029
    Ова не давам мазно, освен јаболче што дадов мазно.