Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Јаде по една тегличка голема, без молење. Ако не ја дојаде не го форсирам да ја заврши. А после тоа ако е со ориз не бара 2-2,5 часа млеко. Ако е само овошје 1,5-2 часа.

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    Голема тегла има 190 гр сосема солидно јаде така да веќе имате цел оброк.На три часа е ок мислам мада ако бара и поранко дај му.Тоа најдобро знае кога чувствува глад :)

На galapce, Espadrila и awl им се допаѓа ова.
  3. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    @joy1 Аκо имаш вρеме плс за мислење. Ти благодаρам!

4. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Nie vovedovme zolcka konecno na 9 ipol meseci :)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Денес пробав да дадам и палента со блитва, супер ја прифати. Изеде 250 гр. кашичка (палента, блитва, тиквица, морков, пашканат, младо кромидче и маслиново)

На azelea, galapce и irena.1 им се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Твоето е јадач. Моево е ко врабец. Две три лажички и сака да стане. Па војна водиме, а јас цело време бутам лажички. 250 грама за нас е научна фантастика. Ако му се допадне јадењето јаде една мала тегличка 120 грама. Денес за доручек имаше банана авокадо и кокосово и се изеде. А за ручек ориз, спанаќ, пашканат и кромид со мадлиново. Абе на трипати го седнував да јаде. Борба , со вриштење и успеав да му бутнам две третини едвај од тегличката.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    А си пробала ли да јадеш дур јаде и он? Мојов е стрвен ептен. Kога нешто нема да бендиса земам и јас да јадам и продолжува. Обавезно ко ќе му останат две лажички на крај почнува да се буни (ко татко му што стално остава по толку :D ) и јас имам час по пеење и изигравање кловн. Па отвара уста и дојадува. Најинтересен е ко ќе се буни, мршти, кенка и ко ќе го тргнам тањирчето да го прошетам 5 мин. по дома и ко ќе го здогледа пак чинивчето зинува ко да не јадел :D Единствено нешто што му се допадна а поврати беше грашокот пред некој ден. Ама мислам дека не се изблендира убаво и имаше лушпи. Затоа ќе дадам грашок од 8ми месец.
    Сакав да те прашам за месото какво даваш, колку пати неделно и дали го мелеш пред готвење или не?

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    Ме прашуваш дали е во ред да се даваат млечни производи со поголема масленост?Да за деца во раст и развој 3,5 и 4,5(ако воопшто има кај нас такво).Така бар кажуваа на едно дамнешно предавање во Копенхаген.

Иако се почесто читам текстови и истражувања дека колку помала масленост толку подобра.Бидејки мастите се лоши(од што и да се) и претставувале храна на туморите.

Јас се трудам да најдам златна средина.Давам со поголема масленост но не претерувам.Еден млечен оброк на ден е сосема доволно.

На Maceto123, irena.1 и galapce им се допаѓа ова.
  9. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Κонтρадиκтоρни се мислењата а? Хм... па изгледа останува да одлучам сама... Ти благодаρам!

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    Впрочем како и за се останато нели :)
    Различни педијатри од светот имаат различни ставови.Било и ке биде секогаш така.

На Espadrila, Maceto123 и SpangeBob им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    До сега телешко, она бејби биф. Од посигурен извор демек. Ова навистина се погоди добро. Се вари за четириесетина минути. И пилешко домашно. Исечени ми се на парченца и замрзнати. Па вадам парче, варам, некаде пола саат пред крај додавам зеленчук. На крај се блиндирам со малку од водата. (Кога кашата е без месо некогаш само со вилушка или со пасер, ама со месо секогаш блендирам). Сега за сега преку еден ден ден давам месо и тоа еднаш телешко еднаш пилешко. Парченцата ми се по триесетина грама, па се мислам да не треба повеќе да ставам.
    Сакав да прашам за мисиркино месо мислење. Од кога се дава и дали е добро.

На Maceto123 и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    154.350
    Denovive ke pocnam so dohrana na malata. Ima 5 meseci i do sega enisklucivo na doenje. Iako mi e vtoro dete posle 5 godini veke sum zaboravila kako ide. Sigurno ke mi objasni i doktorkata megutoa me interesira po prvo voveduvanje na hrana kako gi davate obrocite. Znaci kolku obroci vo koj period od denot i sto im davate na pomali bebcinja 5-6meseci. Od koga pocnuvate so redovni obroci so ogled na toa deka sigurno prvite nekolku nedeli ke bide probuvanje i naviknuvanje

13. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Znae nekoj neko biskviti bez dodadeno mleko?
    sin mi e alergicen na mleko a sakav ponekogas damu dadam biskviti so anti alergeno mleko
    inaku palentata osven so jogurt so sto drugo ja davate a da nee mlecen proizvod

14. Legadema

Legadema Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    490
    здраво мами , синко е 5 ипол м, до 5 беше само на мајчино млеко па пробавме јаболка и банана,кај 12 му давампо 5-6лажички псирана банана или јаболка, дали да му зголемам доза,? што уште може да проба ,соодветнон со возраста, дали треба да му давам водичка или чајче по овошјето ?

15. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    jas na moeto mu davav i morkov i krusa a za voda ili cajce ne sakase a i sega nee nekoj golem ljubitel

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    328.646
    можеш да воведеш морков,компир,модра слива и круша.
    вода ако сака ако не не го форсирај.Чај не ти треба нема корист од него никаква,
    на почеток давај првите денови по 4-5 лажички па после колку сака толку нека јаде

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Палента давам со овошје а вчера дадов и со блитва. Ја прифаќа со секоја комбинација па и без ништо :D

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Давате ли пченичен гρиз на бебињата? Од κога? Основата е житаρκа, но дали е здρава? Има ли неκој инфоρмации за ова? :)

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Да, јас давам од 8 месеци. Но и јас сум се прашувала уште од тогаш колку е здрава во оваа форма. Можеби знае некоја да ни каже, но во принцип 90% од мајките даваме гриз.

Бидејќи е пченица во прашање, има глутен, затоа после 8м.

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    И мојата е алергична на млечни производи и млеко.
    Бисквити без млеко имаш Ло белло, ама многу се грди и јас ги баталив. Како брашно се прават кога ќе ги натопиш.
    Палетата ја комбинирам со секакво овошје, најчесто со јаболко. Можеш и со зеленчук, сме пробале и со тиквица и морков.