Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    2.108
    Добивме на поклон од овие шмукалчиња со анасон.
    Сте давале ли?
    7 месеци е бебе.
    Screenshot_20230611_095659_com.android.gallery3d_edit_345462197227493.jpg
    Се мислам дали со некоја житарка да го измешам и да го дадам?

И двете кашичка и 4+ и 5+ се чисти 100% крушка, без додатоци. Само во кајсијата и сливата има ориз и шеќер додаден.

Последна измена: 11 јуни 2023
    На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.550
    Допаѓања:
    7.341
    После колку време од пробување на вкусови по 2-3 лажички нудите поголема количина на каша? Веќе една недела пробуваме вкусови по 2-3 лажички или 4-5. Истите 2 работи, посебно и заедно.

Денес бебе изеде повеќе од пола мала тегличка. И веднаш коментари како е тоа премногу. Без потреба ќе го дебелиме, итн. Во план ми е следното млеко да не е цела количина туку помалку за со кашата да се избалансира.

3. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    2.108
    Нека не те замараат. Од половина тегличка крушка, јаболко и слично нема да се здебели :)
    Нека си јаде бебе колку и се јаде.

На Miss_S и Tiny Love им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.999
    Пробуваш 3 дена еден вкус, првиот ден 2-3 лажички, следниот 5-6 и третиот 10тина. Е сеа моево е лапач и ако ми дадам 2-3 лажички ништо не правам, бара уште, па првиот ден давам 5-6 лажички, следниот 10тина, а третиот од цела тегличка колку сака си јаде. На неколку внесени вкуса мешам, за да добијам во време, да не биде после без идеи да сум. Пример дадов 6 дена по ред, морков па компир, 7миот измешав, давав јаболче и тиквичка 6 дена, 7миот измешав тиквичка и морков, 8миот јаболко и морков, утре ќе давам батат, односно 3 дена ќе давам батат па слива, па ќе мешам нешто, па тиква и на крај круша и пак ќе мешам. Последно ја оставив бананата оти е слатка и верувам ќе ја сака па да не ризикувам со другите. И ми остануваат неколку дена да правам комбинации. Е најнакрај оставив кајсии и праски, нив ги заборавив, ама ќе почекам малку да излезат ако има наши, не увозни, па ќе дадам.

Иначе да, од пола тегличка јаболко и крушка, слива, морков, ништо нема да и биде.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Discovery

Discovery Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    228
    Мајки од каде земате пилешко домашно? Најдов едни во Куманово, ама ми викаат по брза пратка пуштаме. На топлово некако ми е шубе.

6. NewLife

NewLife Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    60
    Мами, уште малце ќе правиме 8м., што можам да давам од овошје? Досега мали пробал јаболко, банана, круша, слива, авокадо. Педијатрите секој различно, еден дава флаерче од Хип каде што ништо не е објаснето, друг вика после 4+ давај се, гравче, спанаќ (facepalm)
    Читај, запишувај, полудев :D

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.550
    Допаѓања:
    7.341
    Јас терав морков 3 дена. Па еден ден компир малку ама не и се допадна плус како нагони за повраќање имаше, а млекото после тоа го поврати, па скокнав ден, и продолжив со јаболко и денес мешавина јаболко и морков. На компир ќе се навратиме со нешто друго мешавина.

Планирам на пример следно батат да речеме некој ден следна недела, со тоа што на пример прво би измешала со морков како веќе пробано, ако сака поголема количина, па некој ден чисто само батат итн.

Правилно или не, веќе ко помина повеќе од половина кашичка изедена, не би ја враќала пак на 2-3 лажички. Можеби за недела или 10тина дена веќе ако јади цела тегличка мала, да го сметам и како оброк и да скратиме едно шише млеко.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.999
    Не не, не брзај. Не можеш да продолжиш со нов вкус со цела тегличка. Секој нов вкус се воведува со 2-3 лажички. Не е само за да се навикне, треба и да исклучиме алергии. Батат и морков, тиква и морков, батат и тиква, тие комбинации не ги прави, да не пожолти детето. Затоа 1м воведуваме само основни намирници, следниот месец на основните намирници ќе додаваш по малку нови и така ќе воведуваш ама тогаш веќе и поголема ќе е и ќе можеш да воведеш оброк. Не брзај сега.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.550
    Допаѓања:
    7.341

Фала, ново ми е сето ова затоа толку прашања.

За нов вкус не планирам цела тегличка само ново, туку поголема количина веќе пробано и смешани 2-3 лажички ново.

Ќе имам во предвид за комбинациите да не претеруваме со портокаловите зеленчуци.

Симнав баш апликација и бебе готвач, ќе видам и комбинации таму.

Во табелата за храна од 4-6 месеци има и ориз, просо итн. Тие се воведуваат исто наизменично на пример неколку денови зеленчук, па некое овошје, па една житарка пример или за на крај да ги оставам за кога ќе е 6 месеци?

@NewLife , нас педијатарот ни рече на скоро 5 месеци се што сакаме од овошје освен јагоди и цитруси. Со нејзиниот забрзан распоред до 8 месеци и сладолед ќе ни воведи :D.

Инаку во мојов список вика праски, кајсии дека се за порано. Со 7 месеци и цреши, вишни.

На NewLife му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.999
    Вие чинам порано почнавте, не брзај, не воведувај вкус во комбинација. Дај го прво чист да го вкуси па следниот ден измешај.

11. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.265
    Допаѓања:
    50.861
    Вишни, кајсии, цреши сега им е сезоната можеш да дадеш.

На NewLife му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    Фармата на Тони.
    Имаат достава до дома.

На Discovery му/ѝ се допаѓа ова.
  13. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.328
    Допаѓања:
    15.507
    Истото ќе пишев. Ги има на ФБ како Домашно пиле

На Discovery и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.550
    Допаѓања:
    7.341

На 4+++ почнавме по препорака на педијатар. Уште неколку вкусови и отприлика да речеме на 5+ или 5++ би бил оброкот.

15. NewLife

NewLife Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    60
    Еее супер, фала :inlove:

16. NewLife

NewLife Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    60
    Хахахах, абе што не ќе слушнеме. Епа добро, +4 овошја, оти вртам се исто.

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    2.108
    Не и давај само често морков, запек да не и се направи.
    Можеш круша да воведеш, па да мешаш батат со круша или компир и круша на пример. И со јаболко убава комбинација е.
    Житарките давај ги во комбинација со нешто веќе воведено. Јас ги оставив на крај. Воведов прво неколку видови овошје и зеленчук, тие што се на листа 4-6 месеци, па после му мешав со житарки.

18. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    413
    Боранија со што ја комбинирате и колку време треба да се вари?

19. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    211
    Јас со мевце компирче морков ориз тиквичка знам да ставам. Па што знам обично земам едно да видам дали е варено не гледам на саат

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    211
    Мајки дали од овие овесни снегулки сте давале на бебе 9+ Screenshot_2023-06-12-09-17-29-818_com.android.chrome.jpg Screenshot_2023-06-12-09-17-29-818_com.android.chrome.jpg