Форумџика на годината

Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Mandela

Mandela Истакнат член

Добивме на поклон од овие шмукалчиња со анасон.
    Сте давале ли?
    7 месеци е бебе.
    Screenshot_20230611_095659_com.android.gallery3d_edit_345462197227493.jpg
    Се мислам дали со некоја житарка да го измешам и да го дадам?

И двете кашичка и 4+ и 5+ се чисти 100% крушка, без додатоци. Само во кајсијата и сливата има ориз и шеќер додаден.

Last edited: Jun 11, 2023
    strelec231992 likes this.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

После колку време од пробување на вкусови по 2-3 лажички нудите поголема количина на каша? Веќе една недела пробуваме вкусови по 2-3 лажички или 4-5. Истите 2 работи, посебно и заедно.

Денес бебе изеде повеќе од пола мала тегличка. И веднаш коментари како е тоа премногу. Без потреба ќе го дебелиме, итн. Во план ми е следното млеко да не е цела количина туку помалку за со кашата да се избалансира.

3. Mandela

Mandela Истакнат член

Нека не те замараат. Од половина тегличка крушка, јаболко и слично нема да се здебели :)
    Нека си јаде бебе колку и се јаде.

Miss_S and Tiny Love like this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Пробуваш 3 дена еден вкус, првиот ден 2-3 лажички, следниот 5-6 и третиот 10тина. Е сеа моево е лапач и ако ми дадам 2-3 лажички ништо не правам, бара уште, па првиот ден давам 5-6 лажички, следниот 10тина, а третиот од цела тегличка колку сака си јаде. На неколку внесени вкуса мешам, за да добијам во време, да не биде после без идеи да сум. Пример дадов 6 дена по ред, морков па компир, 7миот измешав, давав јаболче и тиквичка 6 дена, 7миот измешав тиквичка и морков, 8миот јаболко и морков, утре ќе давам батат, односно 3 дена ќе давам батат па слива, па ќе мешам нешто, па тиква и на крај круша и пак ќе мешам. Последно ја оставив бананата оти е слатка и верувам ќе ја сака па да не ризикувам со другите. И ми остануваат неколку дена да правам комбинации. Е најнакрај оставив кајсии и праски, нив ги заборавив, ама ќе почекам малку да излезат ако има наши, не увозни, па ќе дадам.

Иначе да, од пола тегличка јаболко и крушка, слива, морков, ништо нема да и биде.

Miss_S likes this.
  5. Discovery

Discovery Истакнат член

Мајки од каде земате пилешко домашно? Најдов едни во Куманово, ама ми викаат по брза пратка пуштаме. На топлово некако ми е шубе.

6. NewLife

NewLife Истакнат член

Мами, уште малце ќе правиме 8м., што можам да давам од овошје? Досега мали пробал јаболко, банана, круша, слива, авокадо. Педијатрите секој различно, еден дава флаерче од Хип каде што ништо не е објаснето, друг вика после 4+ давај се, гравче, спанаќ (facepalm)
    Читај, запишувај, полудев :D

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Јас терав морков 3 дена. Па еден ден компир малку ама не и се допадна плус како нагони за повраќање имаше, а млекото после тоа го поврати, па скокнав ден, и продолжив со јаболко и денес мешавина јаболко и морков. На компир ќе се навратиме со нешто друго мешавина.

Планирам на пример следно батат да речеме некој ден следна недела, со тоа што на пример прво би измешала со морков како веќе пробано, ако сака поголема количина, па некој ден чисто само батат итн.

Правилно или не, веќе ко помина повеќе од половина кашичка изедена, не би ја враќала пак на 2-3 лажички. Можеби за недела или 10тина дена веќе ако јади цела тегличка мала, да го сметам и како оброк и да скратиме едно шише млеко.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не не, не брзај. Не можеш да продолжиш со нов вкус со цела тегличка. Секој нов вкус се воведува со 2-3 лажички. Не е само за да се навикне, треба и да исклучиме алергии. Батат и морков, тиква и морков, батат и тиква, тие комбинации не ги прави, да не пожолти детето. Затоа 1м воведуваме само основни намирници, следниот месец на основните намирници ќе додаваш по малку нови и така ќе воведуваш ама тогаш веќе и поголема ќе е и ќе можеш да воведеш оброк. Не брзај сега.

Miss_S likes this.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Фала, ново ми е сето ова затоа толку прашања.

За нов вкус не планирам цела тегличка само ново, туку поголема количина веќе пробано и смешани 2-3 лажички ново.

Ќе имам во предвид за комбинациите да не претеруваме со портокаловите зеленчуци.

Симнав баш апликација и бебе готвач, ќе видам и комбинации таму.

Во табелата за храна од 4-6 месеци има и ориз, просо итн. Тие се воведуваат исто наизменично на пример неколку денови зеленчук, па некое овошје, па една житарка пример или за на крај да ги оставам за кога ќе е 6 месеци?

@NewLife , нас педијатарот ни рече на скоро 5 месеци се што сакаме од овошје освен јагоди и цитруси. Со нејзиниот забрзан распоред до 8 месеци и сладолед ќе ни воведи :D.

Инаку во мојов список вика праски, кајсии дека се за порано. Со 7 месеци и цреши, вишни.

NewLife likes this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Вие чинам порано почнавте, не брзај, не воведувај вкус во комбинација. Дај го прво чист да го вкуси па следниот ден измешај.

Miss_S likes this.
  11. shz

shz Форумски идол

Вишни, кајсии, цреши сега им е сезоната можеш да дадеш.

NewLife likes this.
  12. Kolache na mama

Kolache na mama Популарен член

Фармата на Тони.
    Имаат достава до дома.

Discovery likes this.
  13. V.N.

V.N. Популарен член

Истото ќе пишев. Ги има на ФБ како Домашно пиле

Discovery and Kolache na mama like this.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

На 4+++ почнавме по препорака на педијатар. Уште неколку вкусови и отприлика да речеме на 5+ или 5++ би бил оброкот.

15. NewLife

NewLife Истакнат член

Еее супер, фала :inlove:

16. NewLife

NewLife Истакнат член

Хахахах, абе што не ќе слушнеме. Епа добро, +4 овошја, оти вртам се исто.

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Не и давај само често морков, запек да не и се направи.
    Можеш круша да воведеш, па да мешаш батат со круша или компир и круша на пример. И со јаболко убава комбинација е.
    Житарките давај ги во комбинација со нешто веќе воведено. Јас ги оставив на крај. Воведов прво неколку видови овошје и зеленчук, тие што се на листа 4-6 месеци, па после му мешав со житарки.

Miss_S likes this.
  18. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Боранија со што ја комбинирате и колку време треба да се вари?

19. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Јас со мевце компирче морков ориз тиквичка знам да ставам. Па што знам обично земам едно да видам дали е варено не гледам на саат

GIGI69 likes this.
  20. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Мајки дали од овие овесни снегулки сте давале на бебе 9+ Screenshot_2023-06-12-09-17-29-818_com.android.chrome.jpg Screenshot_2023-06-12-09-17-29-818_com.android.chrome.jpg