Јас од зегин и земав органски , првиот пат и дадов една измешана со банана и гриз , прво во врела вода ќе ја потопам 10 мин колку да се излупи и ја блендирам со останатото овошје
Глутен од кој месец и како се воведува? И дали можам да дадам планинска боровница (берена лани) замрзната на 6 месеци? Или да купам свежа? Фала
Глутен од 7м. И јас прашав за боровница тукаи повеќето мајки ја дале од 8м, јас сакав сега на 7+ да воведам бидејќи малце бевме болни па падна и железото и хгб.
Многу фала. Ептен сум без идеја веќе, се му дадов да проба од листата на педијатар, сега ваљда треба да почнам миксови да давам од веќе воведените
Можеш миксови а можеш и тоа што е сезонско. Јас давам сезонски намирници, не е исто патлиџан во декември и во јули нели… До сега не сме имале проблем.
А досега не правеше миксови? Јас само првите 2-3 вкуса т.е морков и јаболко ги дадов чисти, после мешав воведени со нови пр.морков со компир, јаболче и банана итн. Повкусно им е така и повеќе јадат
Каде купувате овошје и зеленчук за децава. За малиот порано наоѓав солиден избор органски производи во Тинекс, тоа што немаше купував обично. Сега во тинекс нема ништо
И дали знаете некој што врши достава на органско овошје и зеленчук по други градови? Знам дека на зеленчук и овошје не вршат достава ама ајде, да си прашам.
Од пазарче купувам, не се органски ама ок се. На почеток барав органски ама многу тешко се наоѓа и се откажав. Види инаку во Добра Земја.
Компир не, за батат (сладок компир) имаше неколку страни поназад напишано дека се замрзнува. Морков и тиквичка јас замрзнувам ама за оброци за нас. За бебе не сум замрзнала досега. Друго прашање Во еден куп каши гледам во опис концентрат од сок од лимон. Во овој случај би се важело за воведен лимон? Моево е мало за лимон и баш од таа причина не купувам вакви ама да препрашам за секој случај.
А кај да најдам органски производи? Почнавме со вкусови, све од ова ислупив и замрзнав, пошто така ми рекоа… и сега компирот ми потемна, треба очигледно се да фрлам. Што да правам? Ако не да купам кашички од сите производи поединечно ако има?
Јас искрено не купувам органско. Тоа што ќе најдам свежо. Во помал град сум, на пазар или во специјализирани продавници за овошје/зеленчук. Земам и готови кашички ама како што пишав погоре сум зачекала со еден куп додатоци. Јаболко, круша имам зачекано чисти, морков. За други не се сеќавам ама обично се мешавини или додаден оризов гриз/скроб, шеќер и не знам што друго. За вкусови што ги нема пробано т.е ги пробува прв пат, ако не најдам свежо овошје/зеленчук, купувам комбинација готова каша со тоа што веќе и е пробано. Најчесто за овошните со јаболко и круша се комбинирани. На пример сега имам само слива на Хип, во состав има плус шеќер, ориз мислам. Додека пак таа од круша и слива е само тоа, без додатоци. Доколку не најдам сливи погодни за проба, ќе и дадам преку кашата со круша што е комбинација. Круша веќе има пробано. Не знам дали е овој начин правилен ама јас правам така.
Како беше рецептот за мафини со јајце и незнам што друго имаше? Имаше некаде постирано, ама нз каде беше.
Боровинки домашни каде да најдам, некој контакт? Прееска видов кај Драгана фитлајф имаше споделено продава некој ама сигурно има и кај нас.
Мајки денес сакам да и дадам месо пилешко од домашно петле. Прочитав дека се дава само бело месо, ме интересира зошто е така? Јас не знаев и измешано ми е, ако издвојам само бело ептен малку ќе дојде, варено ми е па замрзнато во теглички.