Бебе готвач и не е некој релевантен извор. Го напишале 2 мајки кои што гуглале. Не ги хејтам, само да не се зима здраво за готово.
Дали може некој да сподели план на исхрана за вкусови, како дававте кога почнувавте, во кои количини и која намирница со што се комбинира?
Јас сакав по нешто да се раководам, да не се изгубам во процесов, дека први дечиња ми се, плус предвремено родени. Ама гледам дека не се поклопува тоа што кажува педијатарот и готвачот.
Вода кога нудите? После оброк само? На пример сега почнувам со цврста храна и додека има само еден оброк само после него да нудам? Ја превривате купечката вода? Има некој почнато со ручек прво? Од сабајле ми цица многу убаво, од поручек почнува да негодува, затоа сакам по втората дремка да му давам цврста храна.
Нудам вода преку цел ден затоа што малце пијат на почеток а и сега е жешко па нудам почесто. Се почнува со доручек и правилно кога ќе стане треба да цица/пие АД па по отприлика 3ч да се даде доручек така што треба да си цица па после понуди му доручек, вака мене ме советуваа.
Малце офф топик ама сакам да те прашам каков алерготест правевте и која беше возраста на бебето? Моето исто има АД и навистина не можам да проценам дали реагира на некоја намирница, во процес на воведување сме една по друга со комбинации (страшно одбива зеленчук) Бевме 10 дена на море и комплетно и се исчисти кожата а се хранеше со све што имавме воведено - ништо ново, доаѓаме дома и пак почнува да се вцрвува... Мисла ми беше дали воопшто е од храна,можеби е од сувиот воздух или прашина итн и дали е паметно да се тестира бебе на 7 месеци....
Ova za dorucek ili rucek? Koja urda ja davas? Zemav jas od trnica ama nemaa veke ovaa nedela ne solena
Давав 3 дена компирче, па денес дадов компирче со тиквичка неколку лажички. Планирам така 3 дена. 5++ сме, совет како да продолжиме и дали може да комбинирам од одма вака две намирници, или можеби требаше тиквичк а посебно да дадам без компир?
Не се веродостојни од аспект што ако ти покаже нешто, може за некој месец да ја надмине. Не значи дека ќе остане алергијата. Мене се што ми беше сомнително, покажа и на тестот. Не знам што е тоа, може е точниот назив на панелот за тестирање ама не би знаела да ти кажам.
@Grungie јас правев рида на малиот два панели мислам само што направи годинка. Не се веродостојни се мисли на тој момент, дека после 3 годинки се јача имунитетот и се смета дека ќе се надмине, но ако си во мака , мораш да правиш, што да се чека.
Voda nudam i vo tek na jadenje...nekogas saka pauza malku od jadenjeto nekoja goltka da se napie, inaku posle jadenje obavezno. Vo tek na den cel den nudam da pie , na pocetok duri se nauci piese po malku sega si pie solidno. Jas pocnav so dorucek, pa rucek pa vecera. Sega sme 10+
Мене овде ми кажаа дека можам сега на полни 6 месеци се да и давам. Не морам да чекам ни за јајце. Само прво ќе и воведам месо па јајце. Искрено баш се прашувам зошто не би дала нешто што е во сезона само затоа што пишува дека е 8+.
Белка како се воведува? Бебе до сега има пробано кифлички, погача, макарони каде што има јајце се смета ли веќе за воведена белката?