Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Тинекс или Веро.

Beatris likes this.
  2. Beatris

Beatris Популарен член

А како да знам дека е свежо и како за бебиња? Кај нас се утепав барајќи домашно, ама нема бе, џабе од помал град сме.

3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Па јас им кажувам дека е за бебе, а и реално во Тимекс Деликатесен во Ист Гејт и во Веро Тафталиџе телешкото многу им се троши па често знаат и да снемаат и на мм му кажуваат кој ден ќе добијат за да оди да земе.

Beatris likes this.
  4. Anika55

Anika55 Популарен член

Во тинекс добиваат месо секој четврток, а во веро понеделник, среда и петок мислам. Може има разлики од маркет до маркет, прашај си кога има свежо во конкретниот маркет и ќе ти кажат. Како што кажа Ирис, брзо се троши, повеќе шанси има да не најдеш отколку да е нетазе.

Iris-1234 and Beatris like this.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Големиот и ден денес брокула му е омилена. Ако има супа со брокула, знам дека треба цела брокула кај него во чинија да оди :rofl:

Прегледи искрено ни со првото не терав. Ова дури попривилегирано е од тој аспект, доктор гледа најмалку на два месеци. Големиот кај матичната беше еднаш на запознавање и после тоа дури после 1,5 кога почна во градинка и почна да се разболува.
    Авокадо јас дадов веќе, ама банана после твојата приказна за детето со тешка алерига уште не сум дала (facepalm). Денес со страв само на малку го намачав на раче. Знам будала сум, ама ете кога нешто ќе ми се уврти во глава. Иско како што имам уплав да не се алергични на оса зошто имам другарка со скоро фатална алергија на оси:worried: и за ова сум решена да ги тестирам ако има тест па да организирам еден одмор на Тасос :rofl:.
    Јас и јогурт дадов вчера да проба. На времево како што е ужас пекол да имам бека ап за разладување покрај мајчино и вода. Глутен планирам исто да почнам да воведувам деновиве заради житарките како база на јадењата. Додуша ориз дадов, па овес и пченка планирам па ќе почнам и со глутенот. Уствари кога ќе видиш и мене 7 ќе ме фати. Камо да можеше побрзо да се помине се, зошто многу досадно ова воведувањево |(
    И јајце и месо и јатки (путери) сакам да воведам. Уствари се сакам:rofl:

Mandela, AngelOfArh and Iris-1234 like this.
  6. Ano

Ano Форумски идол

За големиот купував од Веро. Ама сега низ годините како што купуваме Веро, Тинекс, Трница, во Тинекс убедливо најубаво е (во Лиса купуваме ние). Како што ти кажаа прашај кога добиваат таму кај што пазариш. И да поверојатно е да не најдеш, отколку да е нетазе.

Beatris likes this.
  7. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Не знам дали за тука е прашањево ама гледам најактивни сте тука :)
    Следен месец почнуваме со јадење, па сакам да купам апарат за готвење на пареа. Да ми препорачате некој, и дали е практичен или џабе фрлени пари се? Подобри се оние на спратови или како топки што се ставаат во тенџере? Мислев и за нас да си готвам понатаму во него.

8. Anika55

Anika55 Популарен член

Извини, сега гледам за тинекс дека сум пишала четврток. Секој вторник добиваат во тинекс :)

Beatris likes this.
  9. Beatris

Beatris Популарен член

Не е проблем, вторник сме на контрола во Ск, па ќе побарам. Во Ист гејт да барам така?

10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Јас најчесто од Ист Гејт земам затоа што знам дека пребрзо се троши ама сигурно и во другите Тинекси носат во вторник.

11. Anika55

Anika55 Популарен член

Ист Гејт или во Лиса :)

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Праската домашна е со конци, може затоа да не ти сакала. Јас не давам друго зошто не ни имам кога да спремам, давам тоа што сум спремила, ако не сака одма чекам, давам водичка, менувам нешто и после давам пак. Дремеме во столче едно 40мин сигурно. Пример вчера не сакаше да јаде од блитвата, едвај на сила пола мала кашичка изеде, не сака и крај. Не дадов друго таман работа си викам, не јадеш не јадеш. Поседе уште малку и дадов да цица.
    Сакам да ти кажам и јас се, ама од јатки, мед и цитруси се плашам. Банана јас дадов без тој средишниот дел прво, па после ставив цела. Конечно најдов денес карфиол да дадам. Со круша, тиквица и морков, плус малку оривче ќе додадам, белки ќе го сака. Терсене ми е деновиве со јадење.

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Цела полица имам купечки каши на избор. Што сме купиле, што роднини донеле, така да кога сака и што сака може да менува. :D

Веќе воведовте и ручек вие? Планирам јас пред полни 7 месеци некаде да има ручек, а околу 8,5-9 и вечера. Барем планирам. Ќе видиме педијатар што ќе препорача. Инаку купувам каши најчесто со тиква нели нема сега. За цвекло нема пробано ама исто планирам од купечка да воведам. Да не варам малку, а и да не варам со часови за голема количина.

14. Mandela

Mandela Истакнат член

Не давам друго. Колку изел толку. Ако не сака, го станувам па дури и да изел само две лажички. Забележувам која храна не ја сака, па ја нудам после некое време пак обично во комбинација со нешто што го преферира.

Банана на пример не сака, а вишни сака. Па комбинирам каша банана, вишна, житарка и плус му оставам на хранилка вишни (изгмечени) и банана половина за сам да зема.

Anele_k and Miss_S like this.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да, ни кажаа и ручек да воведеме со полни 6м, нас не фати скоро па 6ипол. Јас купечки морам да комбинирам со нешто плус домашно пошто не ги сака само нив. Цвекло тенко сецкано не се вари долго, за 15мин е готово.

Како смо се надали добро смо се провели. Море одлично. Слапа скоро 100гр карфиол, круша, морков и тиквица. Утре само ориз и карфиол. Стана нервозно и моравме да залажеме со лубеница да се смири, му се отворија чакрите па слапа ручекот. Со оглед на тоа што изеде пола триаголниче и лубеница, да речам скоро пола количина од кашата, можам да прогласам за добар оброк.

16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Мојава сите предмети ги става во уста, а храната ја фаќа и одма ја фрла на под.
    Леб,смоки,бисквити ако и дадам јас во уста јаде ама ако и дадам сама да ја земе го прави тоа.
    Исто се нервирам уште сме на мазно не скроз ама да речеме мазно не е баш ни пасирано помазно е. А речиси годинка ќе правиме.
    Џабе форсирање нели, ама во случајов и ова не е ок 1 година а да не сака ништо да јаде да пребира.

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

По тоа што имам читано на Солид стартс кога почнуваат со цврста храна, нормално е да ја фрлаат на под.

Erika.greeneyes likes this.
  18. Beatris

Beatris Популарен член

Мајки житарките, просо, амарант, киноа може ли да се варат од вечер за сабајле да се дадат или мора свежо сварени да се?

19. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Не гледам зошто не. Во бебе готвач читав само дека не се претоплувале, а зошто, не знам.

Гледам сте пишувале за втор оброк. После колку време од првиот го воведувате? Има некое правило? Ние точно на 6 воведовме прв оброк, ручек.

20. Doktor F

Doktor F Популарен член

Може.