На Солид стартс гледав најдобро е со кисел леб, од кисело тесто, тој е густ и не се троши многу, вкусен е и многу заситува. Во Вршник имаш леб од кисело тесто, се дава со корка за да не одгризе од корката туку да го смука фактички само мекото.
Е моево место да плукне, голтна. Да не се фрли храна случајно Вака го свртев и на неколку пати тапкав додека не излезе парчето. Во моментот бев присебна, после се тресев цел ден. Јас оброците пасирани со вилушка му ги давав од старт. Прво поситно пасирано со малце водичка и постепено ја тргнав скроз водата и оставав поголемки парченца. Убаво џвакаше и кога ќе му дојдеше поголемо парченце го буткаше напред со јазикот, па го доџвакуваше или ќе го плукнеше. Тогаш решив пак да пробам. Прво со брокула поголема китка, малце обарена. На почеток ја шмокаше, па после пробуваше да одгризе. Само од цветот ситно излегуваа како трошки. Кога ќе му омекнеше му ја менував со друга. Сега ја оставам додека не ја фрли. Исто и со карфиолот. Месо му дадов прво мисиркино, подебела лента исечено, за да не може да ја одгризе лесно. Исто и со телешко. И нив така си ги шмокаше. Полека почна да стекнува осет колку да гризе и ако му дојде баш поголемо парче да го плукне. Ама уште си знае да си бута во уста фул. Вчера успеа брокулата да ја напика, само дршката надвор остана, ама си ја извади сам. Со месото е "повнимателен", половина лента само пика и тегне со непцата. Полека почнувам и да јаде со прсти. Му оставам на хранилка овошки подзгмечени, да не се цели ама да може да ги фаќа за да ги стави во уста. Па и мене почна да ме рани. Вафлава е прва форма да речам на тесто што ја јаде. Јас пченица немам уште дадено, инаку можеш и лепче тостирано да дадеш. Од искуства на други, бебињава сакаат лепче да си шмокаат.
Варено јајце имам дадено и омлет и сега имам едно глупо можеби прашање Добив на поклон апарат за варење јајца https://akcija.com.mk/product/aparatzavarenjejajca3 сличен. Дали на беба да му дадам варено јајце од овој апарт? До сега како и секој пат сум варела во тенџерче/гезве па денес да пробам во ова сакам.. ваљда не е штетно?
Бебо не напредува убаво, не е лошо ама не е ни идеално. Нормално дека не напредува, голем е и не се најадува само од цице и тоа е. А цица на саат време. Нејсе, ни дадоа месо, млечни, житарки ( и глутенски), мешунки, скоро цел зеленчук, овошје сезонските реално сега и маслиново и путер во ручекот. И сега да ми е памет да знам како да почнам. Второ ми е ама ко прво, веќе тоа го апсолвиравме. 1. Дали варите се со купечка вода, или само јас сум будала до толку? 2. Грашок, боранија, карфиол давате смрзнати на Фриком или? Ај боранија се наоѓа, ама карфиол и грашок сега јок. 3. Артичока, дали сте дале и како, имам органска. У моментот кога рече докторката не е баш нај нај се укочив. Баш напротив, треба да е подобро тоа од во вода варено. Од што да е штетно.
Јас варам во чешмовача ама ја филтрирам во бокал па ставам за варење за зеленчук, леќа и слично а за месо директно од чешма ставам. Замрзнати давам и јас а за третото прашање не сум дала и не знам како се дава.
Варев со флаширана Бебелан ама сега почнав со од чешма, секако преврива водата. Грашок, боранија, карфиол и артичока немам дадено. Давај и месо штом не напредува убаво, тоа е протеин. Мојот беше со малце воспалено грло и му падна и хемоглобинот и железото и ми рекоа секој ден да давам телешко месо, а затоа воведов и побрзо жолчка. Колку месеци има и колку кг што велат дека не е нај нај? Нормално е да не качува на килажа сега како претходно, повеќе мрда, поактивен е, па троши.
Има 7 месеци без 9 дена, 7200 е. За точно месец ипол качил само 400гр а за 15 дена ниедно грамче нема отидено горе. Ај ова дискутабилно зошто на различна вага е, ама пред месец ипол беше 6800, сега 7200 на иста вага. Инаку не мрда моето, моето не застанува. Лази, се исправа на нозе, скока, рипа, у раце држење е нон стоп мрдање, нема мирно седење никогаш. На кревет легнат тоа е превртување како пропелер.
За вода само за Ад и за пиење флаширана. За овошје/зеленчук обарување од чешма. Немам пробано да испечам во Airfryer дали ќе јаде и печено. Ама прво да го исчистам и дезинфицирам од тоа за нас што имам готвено. Па ќе пробам некој ден. За другите прашања не сме стасани до таму. Моево пак многу мислам става. И помрзеливо бебе е, а и сега испод 700-800 гр, не е месечно.
Јас мислам дека е сосема во ред килажата и напредокот. И јас имам практивно бебе што и кога спие не мирува туку прави акробации во кревет. Во раце па човек не може да го додржи. Сега лази и цел стан го врти, оди под кревети, под маси, под комода, чепка сегде кај што не му е работи и буквално минуѕтка не мирува. Мислам воопшто немаш простор за загриженост, топ си е детето.
1.На почетокот варев се со купечка некои месец дена, сега 9+ месеци варам со вода од чешма. 2.Грашок имам смрзнато домашен и од него давам, карфиол немам дадено уште или ќе почекам сезона или ќе дадам смрзнат, од немукает немам дадено не од друго, исто и боранија. 3. Артичока не јадеме дома и не е типично за наше поднебје и немам дадено, ако имаш и ако често консумирате дома нема зошто да не дадеш. Намирмиците што ги давам гледам да се сезонски под тоа се подразбира помалку третирани, освен нели ако немам домашни… Не форсирам дека ако пишува боранија на 8 месеци а јас дадам на 13 е грешка… Јагода дадов на 7 мислам зошто беше во сезона, непрскана.. Гледам да сум во рамките на списокот што ни го дадоа ама не се оптоварувам дека мора пример аспарагус да јаде у тој и тој месец или не знам што…
Артичока и брокула имам домашна непрскана нетретирана. Ја јадеме ја сакаме и ние, затоа сакам и да ја дадам. Заборавив да прашам на лекар. И јас помалку се оптоварувам. Ми рече пипер и патлиџан да давам кај 10м, ама планирам после одмор да дадам. Имам домашен, преубав, не мислам да го чувам зимница да давам. Е немам дадено цреши и вишни, не смрзнав, не знам купечки смрзнати сега дали да дадам вишни бар. Исто мајка, исто, вода стои он не стои. Он е здрав, кс ок, мочка, кака, спие убаво, така да мислам дека е ок само сепак имаме месеципол да јадеме малку бар посолидно зошто мама после оди на работа, баба ќе треба да го рани и ќе биде тешкичко.
Nasive pufki ko bliznacki mojata na 6 meseci tocno 8400gr I 69cm dolga. Imame Eden obrok a od ponedelnik voveduvam rucek. Definitivno zelencuk saka poveke od ovosje, ovosnite kasi so molenje I kolenje edvaj 100gr ( ova vo najdobar slucaj retko) a denes izede golema teglicka tikvica,blitva (prv den voveduvam) I kinoa. Blitvata e domasna (ekoloska) I maticnata mi rece moze. Detevo ostana so ustata otvorena a podzinav I jas. Ne obozava blagi vkusovi,duri I batatot ne go saka. Vikendov mm ke odi vo selo kaj sveki I ke mi donese kromid I grasok pa ke gi startuvame I Niv. Tuku nie maka macime so redot nasabjle, nejke da pie mleko pa ja cekam da zaspie kon 8ipol da I dadam vo spienje pa si mislam denot sabajlecki da go pocneme so mlecna kasa. Dajte predlog za mlecna kasa, imame vovedeno amarant, kinoa, proso I palenta. So drugo neznam so sto bi napravila. Ke vovedam I ovesni denovive,samo da mi pisete koi gi koristite.
Јас користам овесни снегулки од дм без глутен што се и многу ми ги сака предходно ги потопувам во топла вода да одстоет некое време и ко млечна каша ми се после тоа.
И мојава исто. И кога ќе го види тањирот нејзин лелеее плачкиии се тепа да јаде а мора да чекам да се олади. И накрај нема да изеде се
Јас не правам каши со млеко а за овесните и ги мешам со овошје или зеленчук кога ќе ми одстојат во топла вода ми мирисаат мене ко млечна каша меки се и нејзе ја подсеќа на млеко и ги сака да ги јаде.
Кајсија, јогурт, боровница, зелка, амарант, урда, боранија, капини, телешко, јајце ако немате пробано
Млечни, месо, сите житарки, кромид, лук, мешунки... вака грубо мене ми кажаа. Дадов утрово гриз, некако ми се мачи со мешето може и затоа не ми спие, па ќе видиме. Планирам додека наполни полни 7 да влезе во 8ми да дадам глутен, грашок, боранија, а кога ќе влеземе во 8ми месо и вечера. Нема да воведувам по 3 дена, побрзо ќе поминам, по ден два, до одмор поише намирници да имаме пробано да не лутам.