1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Пилешко дадов, го јадеше. Телешко проба и за прв пат ми одби каша. Другата недела ќе дадам втора шанса, во друга комбинација.
    Млечни немам почнато. Не паметам кисело млеко кога давав со дадите. Знам домашно потквасував, ама кога беше не паметам. А на летово плус и заби како што вади, убаво мислам би му дошло. Ќе може?
    Не воведувам ниту јас по три дена, од око и по осет давам.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Ama gi blendiras posle? Jas gi potopiv so zovriena boda,posle pola sat gi izblendirav vo nutri bullet I se napravija ko mastika.ne ja bendisa strukturata mislam zatoa ne sakase.

3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Ако му блендираш, можеш прво да ги измелиш житарките па потоа да ги потопиш со врела вода и да ги измешаш со блендирано овошје.

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Прво ги потопувам па после заедно со овошје блендирам.

Имам пробано прво да измелам па да потопам ама грутки ми се правеа.

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Јогурт на некоја моја листа за воведување е 6-8м, јас веќе дадов. А кисело млеко е тука некаде (7+). Баткото е поголем мислам можеш да му дадеш веќе. И јас заради заби и хидратација дадов јогурт.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.247
    Каков јогурт давате?

7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Бучен козјак. Тој почнав за првото да го користам и од тогаш еве 5 години само тој го конзумираме дома. Не е ист квалитет како пред 5 години (беше потечен и баш како оној старински јогурт што го пиевме како деца), ама сеуште е најблиску до вистински јогурт. Овие другиве ми се многу густи и благи.

На H.VAGA, Doktor F и jelo им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    Можеш млечни, чим месо си дала можеш и млечни. Јас сега до одмор ќе воведам ова, после кога ќе се вратиме сакам и жолчка и патлиџан и бобичасти.

9. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    953
    Мајки бебе е 7 месеци за една недела, досега имаме воведено доручек само - морков, компир, батат, слива, банана, круша, тиквица, авокадо и јаболко. Следно планирам кајсија и праска, идеја после со што да продолжам? Исто така ме интересира како ги воведувате житарките за доручек/ручек? (Просо, ориз, палента и сл)? И како и со што да почнам за ручек да воведеме, планирам од кога ќе наполни 7. Следна недела сме на контрола ама до тогаш сакам да слушнам искуства од вас

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.589
    Допаѓања:
    7.417
    Со количината на зеленчук и овошје што ја исфрлив ќе ранев бебе за истата сума со купечки каши цела недела.
    Скапала праска на дното на садот и прво реков ќе мијам што е здраво ќе јадеме ние, што не е ќе фрлам ама шубе ми беше и за нас, за бебе не доаѓа во предвид и така се во канта.

Досега давав се по 3 дена како по пропис. Следни неколку состојки планирам по два дена и конечно да поделиме појадок и ручек посебно. Таман за недела/две ќе има преку 15тина состојки пробано и ќе може повеќе комбинации да правиме.

Цуцла за вкусови немаме, а во Зегин ми нудат со мрежа. Таква е Ок или да барам со силикон?

На Lavica2602 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  11. Anele_k

Anele_k Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    29
    Здраво, може некој да ми кажете кој грчки јогурт го давате? Слика или слично да ми прати некоја мама :)

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Алпски
    За нас дека земаме нискомаслен, на неа има чаша и мало пластично зошто не го обожава ич проаѓа само во палента

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    Со мрежа не, не е ич убава. Во ДМ има со силикон. Јас за овошјето што скапува ко инспектор сум, само вршам низ фриз. Најдов чаре во ставање брисач на дното, вадам од ќеса, складирам и одозгора пак слој хартија. Фактички влагата да ја упива. Моето не е фан на купечки и морам да готвам.

Јас најдов чаре со јадењето мислам. Ладам каши во фрижидер и ги јаде маф ги прави. И да не е прегладнет, да има цицнато малку пола саат пред јадење. Вчера ми остави од ручекот само малку на дното, денес доручекот цел го мавна и си ммкаше дури.

На strelec231992, Lavica2602 и Miss_S им се допаѓа ова.
  14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Житарки за доручек давам, така и воведував.
    Можеш да почнеш со безглутенските па да даваш и глутен после…
    Јас почнав со просо, палента, овес…
    Додавав и овошје што имам претходно воведено или воведував заедно..
    Ручек (следен оброк) воведов кога почна да го јаде првиот или барем 60% од оброкот.
    Имаш доста профили на инстаграм прочепкај има идеи за оброци.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.939
    Допаѓања:
    110.281
    Грчки јогурт убаво прифати бебо, ама на крај не сакаше да јаде од лажица зема директ од тегличе да пие од кашата пошто потечна ми стана со брендирањето. Има некоја силиконска да не гризе на стаклото да искрши запчиња и така едвај излегоа.

16. Anele_k

Anele_k Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    29
    Во Тинек Лиза, Ново Лисиче носат во вторник телешко за бебе и тоа од савајле има а за подоцна на поручек може да е истрошено.

На Beatris му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.565
    Допаѓања:
    8.566
    Некој рецепт со овесно млеко

18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Од кога воведувате слива и кајсија? Во листава што кружи по форумов, пишува после 6 месеци, матичнава вика додека наполнат 6 месеци поминете повеќе овошја, а на готовите кашички од овие две овошја стои 5+. Беблаци немаат уште 6 месеци, да им дадам утре брзам или?

19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.342
    Допаѓања:
    2.116
    Моево силиконски чаши не сака, се гади од нив, па ми стојат за украс.
    Му земав едни на Babylove, од нив пие без проблем. Види дали ти фаќаат око :)
    download.jpeg
    https://www.dm.hr/babylove-nature-nature-casa-s-protukliznim-dnom-vise-vrsta-p4058172814617.html

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.134
    Допаѓања:
    69.634
    Слива му дадов на 5 месеци, меѓу првите овошја. Кајсија на полни 6, ама сега би дала и порано :)

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.