Женски да ве прашам за совет со што почнувате со овошје, со зеленчук или мешано? И со кој оброк почнувате прв пат дали доручек или ручек?
Јас прво со зеленчук почнав пошто велат нели полесно го прифаќаат овошјето дека е благо ама сепак индивидуално е тоа. Прво се воведува доручек, па еден месец после тоа се воведува ручек и еден месец после ручекот се воведува вечера, барем мене така ме советуваа во Систина.
Нас матичната ни советуваше со овошје, затоа што полесно се варело, па за помали бебиња тоа препорачувала. Почнав со јаболко, морков, крушка и после нив мешам, наизменично овошје, зеленчук, комбинации. Досега ништо не ми одбиле, не оставија кашичка. Давам млекце околу 7,8 сабајле, играме, дремка, па после дремката кашичка и по неа имаат квалитетна дремка, значи нешто како доручек е, да не речам бранч Сега полека ќе давам и ручек по малку, веќе 5 недели имаат еден оброк.
И јас така сум слушнала но докторката ми рече овошје, па ме збуни си реков да соберам искуства од паталци фала многу и јас изгледа ќе почнам со зеленчук
Зеленчук, вкусови по 3 дена пробување, и потоа напоредно овошје 3 дена, па пак зеленчук. Веќе после 2,-3 намирници, третите денови ги мешав заедно
Наизменично давав еден ден овошје, еден зеленчук. Почнав со ручек затоа што повеќе јадеше околу пладне. Нашиве педијатри препорачуваат да се почне со доручек како прв оброк, а во европскиве земји со ручек.
I mene mi e krivo sto ne pocnav so rucek. Za rucek poubavo jade I sabajlecki si imavme red so mlekoto.
Да се едитирам, еден вкус овошје, па еден зеленчук. По 2-3 дена еден вкус. На почеток чисти ги давав па мешав со веќе воведено. Јас почнав сабајле со оброк ама некако не сакаше баш. Па затоа сменив на пладне оброкот и одма друга приказна беше.
Кај моево е еден оброк, кога во 10 наутро, кога на пладне, зависи како сме имале обврски. Ама треба да почнеме веќе да дефинираме посебно појадок, посебно ручек. Ако пример јаде овошна каша до кај 10 часот, после тоа околу 13:00 би било млеко или зеленчукова каша како ручек? Во случај да е млеко, тогаш следен оброк би бил околу 16:00. Да не е касно тогаш за ручек и воведување нови вкусови? И кога се воведува вечера, млечна каша пример, се дава пред спиење или да речеме околу 19:00, па млеко? Дали е многу за 7+ месеци бебе 3 пати млеко и 3 оброци? Не сме до 7 стасани ама имаме препорака од педијатар, за брзо после ручекот, да се воведе и вечера. Да не чекаме месец и повеќе. Секако не би вовела пред 7++ три оброци.
Јас мислам на 7++ дека многу е да има три оброци ама тоа е мое лично мислење што не мора да е точно а зошто педијатарот толку ве брза за три оброци два му се доволни за таа возраст.
Првичен план ми беше околу 7 да воведеме ручек, а тек на 8++ вечера. Педијатарот вика може и истовремено ручек и вечера или во кратко време. Ќе видам како ќе се одвиваат работите, сепак многу работи има за проба посебно од делот за ручек, месо, многу зеленчуци. Бар со тоа ќе се изврткаме повеќе време.
Да сеа допрва идаат месо, млечните, жолчка, глутенот, грашок, боранија итн. и ние уште малу ќе сме 7 месеци и на мојава и текна да не сака да јади каши па пополека не ја брзам ништо не е како што си имав замислено ама некако ќе тераме.
Jas ke cekamm so 7+ za da vovedam vecera. Taman Sega so meso ke pocnime I dodeka se adaptira i prifati ,pa ke vovedime vecera. Ova voveduvanjevo e po 2-3 lazicki prvite nedela dena Dodeka se storat obroci 8 polni ke sme ako ne I poveke
Не е многу. Јас почнав на 5м со вкусови и многу брзо воведов појадок. Ме советуваа на 6м да воведам ручек, на 7м вечера. Е сега кај нас некогаш јаде вечера некогаш само млеко пие.
Нема врска тоа ако почнеш со овошје дека нема да сака зеленчук. Јас почнав со овошје. Па еве ќерка ми обожава зеленчук. Брокулата и е омилена.
Како да воведам ориз? Со вода ли да го спремам? Купив на хип.Бебе е на доење, 6 месеци скоро сме. Уште нешто, бебе јаде веќе оброк околу 120 грама секој ден накај 14 часот, дали тоа се смета за ручек? Во кои временски периоди ви јадат бебенцата, вие кои веќе имате план на исхрана?
Можеш со вода, па да го смешаш со овошје што е веќе воведено, можеш со ад, а можеш и мајчино да додадеш. Само немој чист со вода да го дадеш, не е вкусен.