A sto koga vi odbivaat kasi? Se slucuva vo denot mleko dane saka I sme samo na kasi,ama imame I takvi denovi kako denes, oddbiva kasi so placenje a mleko si pie. I denes probav 3 vrsyi kasi za rucek I so placki nejke. Moram mleko da dadam nema da ja ostavam gladna ama dali e pravilno vaka?
Не давам друга каша, таа е што е. Никогаш не сум нудела избор ни на големото. Не сака одма, подоцна ќе пробам, се случува и после пола саат да излапа се, како денес, после пола саат ја изеде цела каша а пред тоа лапни дреми беше. Мој совет не давај избор зошто тоа ќе се провлече низ годините, сега е лесно, отвори кашата, ама ќе порасне ќе треба да пржиш компири, јајца, да нарачуваш храна, да се нервираш... многу брзо се учат на овие неубави навики да прибираат. Ако не сака подобро дај и млеко отколку да понудиш и втора и трета каша и да не сака ништо да јаде. Мое мислење може грешам...
Му давам нешто да јаде сам, обично варена тиквица или смоки, а јас му давам каша со лажичка. Ако не јаде нешто сам, нема шанси да јаде. А не можам да му правам на парчиња се, зашто уште има силен гаг рефлекс.
Леле фала ти премногу ептен ми е од корист. Знам дека до време ќе стекнеме ред и дека првите неколку пати е потешки дури навикнеме што и како ама сепак многу е полесно да слушнеш искусни мајки. Барем знам што е правилно а што не.
Јас не давам друго. Ако не сака завршува оброкот. Млеко кога ќе побара. Не ми текнува колкаво беше твоето, моето на 6 ипол месеци од јадач, наеднаш почна да одбива се. Не отвараше воопшто уста. Ни играчки дури не ставаше. Ова траеше нешто повеќе од една недела и после си продолжи ко ништо да не било. На педијатар ми рекоа дека може да има периоди да одбиваат цврста храна (заби, скокови, итн), да нудам, ама да не форсирам. Штом пие млеко, гладно нема да остане.
И јас нудам друг вид на каша/оброк ако првично ми го одбива. Пробувам парченца од истите намирници или пак некоја шмукалка/овошје
Има периоди кога и пробиваат запчињата да ненсака да го јаде ручекот (доручек и вечера си ја јаде без проблем -каши), меѓутоа пробувам неколку пати и ако не сака не и давам веќе пд ручекот. По некој саат ке и дадам малку овошје сама да јаде парче или бисквита или шжукалче хип и после и давам наред оброк кога и е времето за вечера. И пред спиење млеко ад. Јас се плашев дека престана да ги сака моите каши пошто тоа се случуваше баш овој месец али и никна запчето и се врати во нормала. Ама дури да помини ова и да сватам што и е коса ми попаѓа хахахахахх
И мојава од бебе јадач стана нејадач, овошни каши можи ќе поминет не цели ама зеленчукови јок а јадеше и зеленчукови и се нервирам, забче и излегува можи од тоа да е а можи и престана зеленчукови да сака а тек треба месо да и давам тешко мене депресија ме фати со јадењево и овошните ми ги пребира благи не ги сака кисели ги сака т.е не многу благи ни многу кисели и најди и нзс ама пак шо се чудам јас и маж ми сме прибирливи за храна и си викам оваа или се ќе јади или ништо нема да јади.
Кај мене почесто е така, одбива оброк и после некое време сака да цица. Оставам така, не форсирам, колку јаде толку. Кога ќе побара и давам да цица. Искрено и јас не знам дали е правилно ама со сила не бива. Во смисла дека ќе оди во градинка и ќе треба “принудно” да намалиме подои а да јаде повеќе. Пс: Совети за намалување подои?
6+ сме Моментално си имаме 1 оброк, околу 14 часот, две/ три намирници плус една нова. Останатиот период од денот си цица. Сакам да му воведам и доручек, дали е рано? Од сабајле да си јаде овошна каша, а попладне зеленчук со нова намирница? и, кога сте почнале со месо?
You are one lucky mom. И мојата замисла за неговото хранењр беше по blw методата, ама 7ми месец не седи сам и има јак гаг рефлекс ако не му е убаво изблендирано
Тенкс. Кај нас дојде некако спонтано, одбиваше да јаде ако и давам јас па почнавме вака. Рефлексот со тек на време не е толку изразен.
Домат во болоњезе дадов, а краставица во таратур. Нашиве мислам се иста возраст. Моево беше на комбинирана исхрана од старт, нешто сам, нешто јас му давав, ама веќе почна скроз да одбива јас да го хранам, ми ја трга раката, само сам сака да јаде. Затоа доручекот сега 40 мин траеше. Ама јаде и ужива. Имам јас трпение, само не знам како ќе биде во градинка. Колку што знам во јасли не јадат сами. За подоите мојов сам намали. Само пред заспивање сега цица. Вчера цицаше во 14ч, заспа и следно во 19.30ч цицаше. Е тоа што мене ми треба во периодот од 9 до 15 да скратам, тоа е друг муабет. Сабајле во 5.30 цица и после во 10 за прва дремка.
10 месеци ќе полни за некој ден. И мене тоа ми е мисла, ќе почнеме ние сега во градинка па ќе пишам искуство. Инаку мојава почна и течни работи да одбива и да сака сама да јаде…
Епа малце е помал мојот, 9 месеци ќе прави следна недела, а во септември во градинка. Од работа ми излегоа во пресрет, па и јас ќе почнам тогаш на работа. Инаку исто, кога почна да одбива јас да го хранам, почна и каши да одбива. Овесна каша со банана и малини не ја ни помириса. Земав ставив јајце и бидна палачинки. Така се изнајаде.