Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Proletno

Proletno Истакнат член

Мајки, со што почнавте кога воведувавте вечера? И дали за доручек давате и житарки со овошјето. Хаотично со информации..не знам што попрво да зaпамтам на преглед...

2. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

@Ano @gothchick moevo jade polovina ili vo najdobra varijanta 2/3 od malata teglicka. Zasega e dobra,vaka napreduva pa ne ja forsiram za poveke. Ova ni za dorucek ni za rucek ne jade po cela teglicka. Gledam da imam nekoj red so mlekoto zasto ednas samo se budi noke I se plasam da ne vnesuva malku,ama za kolicina ne se zamaram mnogu,poveke obrnuvam.vnimanie na kvalitetot na proizvodite sto I gi davam otkolku na kolicinata.

Anele_k, gothchick and Miss_S like this.
  3. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Многу практикуваат вака, мене ми беше без врска и дадов за почеток чиста намирница, морков дадов прво, ама ни две лажички не сакаше да изеде, само ми плукаше. :D Два дена така, после дадов тиквица чиста два дена, и после почнав да мешам цело време. Ама почнав на 6 месеци. Никогаш не ги броев лажичките или грамовите. И тој сам не сакаше повеќе од неколку лажички на почетокот, подоцна почна да јаде повеќе. Гледам само два дена да воведувам нова намирница и само една нова намирница да има во оброкот.

Вода давам горска за бебиња, не ја превривам. Е не е баш љубител на вода, пие многу малку. После оброк нудам, ама тогаш не сака, па нудам и во текот на денот.

Едно прашање, житарки нудите и во ручекот и појадокот или само еднаш? Како да ве имам читано само еднаш дека нудите. Ако нудите само еднаш тогаш за ручек што? Месо или компир? Немам идеја друго што со зеленчук. И месо колку пати во неделата давате? Излегоа повеќе прашања. :lol:

Last edited: Aug 10, 2023
    DaisyD likes this.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Околу 100гр во која е вклучено житарка или скроб се рачуна за оброк.

5. Pipismel

Pipismel Истакнат член

@Pocahontas.93 хахаха камо мојов да сака само лажичка, спремен е и кило каша да изеде. 15 ден давам околу 100 гр стигнавме, немам време да го извадам од храналка од што плаче по уште, уствари за млеко. Кога некоја нова намирница не му е по мерак се кисели ама одма отвара уста за нова лажичка.

Pocahontas.93 and Tess36 like this.
  6. Tess36

Tess36 Истакнат член

И мојот беше таков додека стигнавме до брокулата. Кога ја проба, бегаше од хранилка, цел се изврте, првпат да не сака нешто да јаде, и за млекото после беше скептичен, лизнуваше само :D

Pipismel, Anele_k and Pocahontas.93 like this.
  7. Anele_k

Anele_k Истакнат член

Додека сме на темата за грамажа колку треба оброк да биде на бебе со 11+м? Денеска јадеше бебе горова каша 190г и кога дојаде шлачеше за уште да јаде. Јас бев во чудо, немав иста да и дадам да јади каша и и дадов бисквита☹

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

8+ веќе се по 220гр. 12+ се по 250.

Anele_k likes this.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Ама ти зборуваш за ознаки на готовите каши по возраст колку грама се?

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да де, ама мислам и дека според возраста на 8м веќе треба да јадат повеќе. Може па грешам, што знам.

Anele_k likes this.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Мислам грешка си. Прост пример. Големиот на година имаше едвај 7,5 кг (на 6 да беше 6кг), овој на 6м беше 8кг. Сигурно не би требало да јадат иста количина.

12. macka91

macka91 Форумски идол

Не е грешка. Пред да почнам со малата со воведување на исхрана прочитав премногу истражувања од страв да не биде малата како мене ( не јадам ништо). За 8 месеци и над оброкот би требало да бидемо некој просек од 160-180. За 10 месеци околу 200. Кога веќе е поголемко и не го најадува таа количина добро е да се почне и со парчиња, затоа што парчињата и повеќе заситуваат него ли кашата.

Piperkova and Anele_k like this.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Ама 160 и 220 за 8+ не е исто. Плус секое дете не е исто. Може да е препорачана количина, ама неможе да е општо правило за сите. Не може некое со 6кг и со 10 кг да јадат исто. Едноставно желудникот не им е ист.

14. macka91

macka91 Форумски идол

Епа тоа од 10кг не станало толку ако јадело горе доле таа препорачана количина. Затоа се почнува и да се нуди и парчиња на одредена возраст. И пишува дека е горе доле тоа е некој просек.

15. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Давате ли палента со жолчка? Препорачано ни е од педијатар да почнеме со воведување на жолчка

16. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Во право си, тоа е просек. Не е точна апликативна грамажа за секое дете. Јас не јадам секој ден иста количина, верувам исто и децата. А, ако ти бара уште нема да дадеш?

17. ija

ija Популарен член

Варена пченка од кога може 7+ сме.

18. macka91

macka91 Форумски идол

Од кога сум почнав секогаш се “водев” по тој некаков си просек препорачан за возраста на бебе. Не ми се случило да посака повеќе, затоа што и додека ја прифати храната поминаа 2 месеци, а и воведов и парчиња. Нормално како што ние не јадеме иста количина така и они. Ако на детето на 8 месеци му даваш количина од 250 грама секој ден се разбира како расте тоа нема да му биде доволно. Затоа се зголемува постепено грамажата на јадењето кај бебињата. Исто како што од премногу јадење оние со вишок килограми го прошириле желудникот и после одат го кратат.

Нормално дека ќе дадеш ако бара се уште. Во тој период додека се бебиња исто е важно како ја комбинираш храната, за детето да може да биде сито и да има внесено се што му е потребно од витамини.

Last edited: Aug 11, 2023
    Anele_k likes this.
  19. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Јас давав со жолчка, а откако ја воведов белката давам палента со цело јајце.
    Јајцето го ставам живо (изматено предходно) во палентата додека се вари.

Hijabigurll likes this.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Ама јас и ти исто кажуваме, незнам зошто викаш дека сум грешка. Јас кажав дека 220 на 8+ дека мислам дека е многу, односно да речеме некоја горна граница. 160-180 е некој оптимум, а нормално дека секој ќе си го следи детето. Мојов на 7+ се борам да изеде 120 (мала каша), што не значи дека е точно, ама па и не е малку. На 8+ се надевам да стигне некоја пооптимална количина (160-180 колку што ти кажуваш) , а не би форсирала со сила дека мора 220 зошто на готовите каши од маркет има таква назнака.
    Секако најбитно е да се следи детето, а количината не е битна, битно е да е балансиран оброк и нормално да не назадува детето во килажа.