Јас сум моментално во Лондон на еден месец. Овде има едни смоки и грисини за бебиња ,од зеленчук што се топат во уста. Кај нас не сум видела ,може има некаде. Почнав тоа да давам за да се навикнува да јаде сама парчиња. Друго ништо не сум дала
Има кај нас на Лино, пченкарни смоки обични и со вкус на морков.. синко многу ги јадеше тие, ова сега за сега не ги сака ни овие ни бисквитите Лобело Едит: има и на хип и едни други диносауруси ама тие не сум ги пробала дали се топат во уста
Мајки може да го зготвам цело пиле, да исчистам месо и месото во водата што се варело да го замрзнам во теглички? После од замрзнатото да додавам при варење на зеленчук?
@Beatris @Pocahontas.93 а треба да го одмрзнам па да го варам со зеленчук или така замрзнато да проврие со зеленчукот па блендирање?
Мамс, јас почнав да воведувам вкусови и сега секое наредно пробување зголемувам количина (не е оброк целосен, ама не се ни две-три лажички). Прашањето ми е, ако денес јадеше јаболко, дали смеам да и дадам ориз да јаде (исто во помала количина?) *ориз има пробано. Или да остане само на еден вкус во еден ден? Педијатарот ми рече давај сѐ, ама заборавив да ја прашам за ова. Едит. Бебе е 5+
Можеш да мешаш со веќе дадена намирница. Не мора чисто да е. Само да не бидат две или повеќе нови во еден ден.
И ние сега почнавме со вкусови, 4-5 намирници имам воведено. Кога давам нова, ја давам чиста за да го осети вкусот и да видам дали прифаќа. А после давам неколку лажици од веќе воведените намирници. Мерам со малата тегла мислам негде 30 +/- грама јаде. Педијатарот ми речее слободно да давам до 80-100 грама, но бебе не сака а и страв ми е наеднаш толку да дадам. Бебе е 5++.
Колку ќе сака бебе, толку. Како ќе даваш вкусови, така повеќе ќе се навикнува и ќе си бара уште. Ние стасавме до 80 гр горе доле, а исто околу 30 јадеше. Јас сакам да давам "втор оброк" бидејќи има точно 6кг и мислам дека и е малку млекото, а ја дојам на час и половина Знам дека секое бебе си е различно и сѐ е во ред додека е во пропишани граници за тежина, но како мајка би сакала да е потешка
Сега почнавме со вкусови, немаме оброк сеуште. Сабајле давам само, после само цица. Како за мое бебе да си пишала. Затоа и почнавме со вкусови волку рано. Но вие побрзо сте стигнале до 80 гр. Каков редослед имате, после колку време од цицањето имате оброк? Мене искрено ми се мали за да имаат 2 оброка, што знам.
Да, затоа во наводници го пишав, мислејќи на тоа да дадам овошје/зеленчук прво и попладнето житна каша (ориз на пример, исто во помали количини) Се согласувам дека се мали за два целосни оброци. Инаку, околу час и половина после доење ќе и дадам вкус, па, околу половина час потоа и давам пак да цица за да си биде убаво најадена. Овошјето го давам најдоцна до 12 часот. А зеленчукот го давав околу 14 часот. Пробав водичка да и дадам кога јаде друго, ама никако не сака.
Толку укапирав за наводниците, немам концентрација нешто деновиве Јас се давам сабајле, прво цица, после сат ипол вкус+30 гр каша, па после пола час цица и спие. Следните оброци ни се цицање. За водичка земав од чашката на НУК, вовлече неколку пати но многу му дојде изгледа па почна да ја одбива. Сега давам со лажичка и така си пие. Имаш пробано со лажичка?
Мене педијатарот ми рече цел месец да давам само доручек додека да стигнам 120 гр, потоа да почнам со ручек и на крај вечера