Заради присуството на оксална киселина која може да предизвика формирање на кристали во бубрезите (ако често се конзужира спанаќ), затоа се дава со кисело млеко/павлака/јогурт. Сите производи кои содржат високо ниво на калциум ја врзуваат оксалната киселина и така се исфрла од организмот.
Епа која е корист да се дава спанаќ за железо тогаш? Јас знам штом се свари, да се измие во ладна вода и да се блендира со оладеното друго јадење. Никако да не се користи водата во која се варел.
Не знам и мене ме бунеше тоа да се дава со кисело млеко затоа што знам дека со калциум не се врзува железото ама ете, имало друга причина.
Sakam da vovedam zolcka,mi donesoa selski jajca nekolku. Za rucek denes imame pilesko so blitva,batat,luk i kromid. Smeam da stavam 1/8 vo ocaa kasa kolku samo da pocnam da ja voveduvam ili so drugi namirnici treba?
Јас ставив со пилешко, брокула и компир 1/8 мислам ок е.. ама не измешав скроз, во пола од тегличето за да изеде
Фала ви. Ќе тргаме во градинка а на мени имаат палента со јогурт и сирење, па сакам да проба прво дома ама не знам какво даваат
Мами 10 м сме Пред некој ден дадов домашна тарана и домашно јуфки на бебето( направени само со селски јајца и брашно). Дали со тоа имам воведено цело јајце т.е белка?
Жолчка кога даваш дента не треба месо да даваш иначе со што сакаш можеш да ја комбинираш и со овошје и со зеленчук.
Почнавме со вкусови, бебето си сака да си јаде, досега не направил проблем за ништо, едино компирот не му беше најомилен, ама го јадеше сепак. Ама голем проблем имаме со седењето, не сака никако да седи, ни во скут, ни во релаксатор, ни транспортер... Ќе почне да јаде и после почнува да мрда, да плачи и сака да избега. Скока по лажичката, каснува и пак плаче. Чаре?
Sekako mi propadna obidot, ja zdrobiv so Mi propadna obidot,svariv zolzcka (najverojatno ja prevariv, bese tvrda) I ja zdrobiv so viluska. Ne se rastopia parcinjata I zasto tvrdi I ne gi sakase. Samo edna lazicka dadov I Sega za dva dena ke probam pak . Ama ubavo sto mi kaza, ke probam so drugo.
И јас така занм. Особено првата година да не де оптеретува желудникот многу. Може имаше и друга причина не се сеќавам. За првото знам тогаш важеше некое правило 4дена месо, 2 јајца еден посен (во смисла без месо и јајца).
Нас докторката неколку пати ни напомена месо и јајце во ист ден да не се дава не препрашав зошто мора така но најверојатно и двете работи се протеински и се силни и да не се преоптерети желудниче ова важи за до една година после една година мислам дека можи да се дава во исти ден.