Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Не дадов јас. Ептен мал дел беа како испукани, останатите цели. Прво се мислев да делам ама преситни се и се откажав. Понатаму варено ќе пробаме.

@Lavica2602

2. Proletno

Proletno Истакнат член

Мајки, кога почнавте со вечера и како ја воведувавте? Или директно со конкретни оброци?!

3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Уште едно прашање имам за денес.
    Замрзнувате ли тиквички, свежи?
    Гугл вели дека може.
    IMG_20230829_175415.jpg
    Зборувам за зелените zucchini тиквички.
    Имам бааги дома, не прскани, баш за бебе ми се.

4. oblace1

oblace1 Популарен член

Павлака од колку месеци почнавте да давате?

5. Jana7

Jana7 Истакнат член

Ние од 8++ почнавме со вечера, цели оброци и давав од тоа што веќе е воведено

Proletno likes this.
  6. Proletno

Proletno Истакнат член

Фала ти многу. Не знам што попрво да прашам кога одиме на преглед..

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас сварив морковче мало и компирче пола, леќа 1 лажица голема со малку кромидче, лукче и малку пиперка, згмечив леќата, компирот у морковот на парчиња за држење, малку јогурт и изеде повеќе него ли што би јадел каша од тоа.

8. velesanka

velesanka Популарен член

Да, јас исто имав непрскани и ги замрзнав

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Можеш да ги замрзнеш. Јас ги замрзнував исечени на парчиња.

DaisyDoo likes this.
  10. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Јас имам твистшејк и сум презадоволна во него правам на пареа и одма блендирам а што ми е најбитно се оди во машина за садови

DaisyDoo likes this.
  11. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Мали од пред некој ден прави како асматичар да неможе да земе воздух, дали може да е алергија од некоја храна? 4 дена почнав да давам морков и прв пат одкако давам храна подбљуцнува портокалово инаку не ми го сака морковот

12. V.N.

V.N. Популарен член

Незнам баш дали сум на право место ама ќе си прашам па ако треба препратете ме во друга тема :)

Моево е 13 месеци веќе и уште е само на блендирано. Ако има некое парченце одма се дави и несака повеќе да јаде. Дури и вода кога пие од чашка со клунче се дави, освен ако е многу жедна па да ја испие во еден здив пола чаша без да се закашла.
    Има некој друг ваква ситуација или можеби имал па чисто совет и насоки како и што да правам зошто баш ми е нервоза. Има 8 заби до сега требаше веќе ребра од бизон да јаде(facepalm)

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Дека требаше ребра, не требало, ама би требало да почнеш со парчиња. Пробај со ужинката, бебе смоки, мафинчиња, бебе бисквити, колачи некои од оние со банана и овес... Вклучи ја во процесот, од а до ш и на крај ајде да ги јадеме. Моево првиот момент кога приметив дека каши не сака одлучив, не форсирам, ќе јаде пасирано и парчиња. Денес имавме и појадок и ручек парчиња, за вечера надвор бевме па дадов каша, ама искрено и не сакам скроз да е на парчиња, да имам бекап за кога не сум дома или не можам да готвам. Нуди така, со овошје, со сладолед божем, тоа смрзнато блендано овошје, имаш уште месец дена за тоа топло е, со ужинки... јас почнав со тоа цуцлата и сега веќе не ја ни нудам, давам директ. Денес за ручек изеде повеќе него ли каша што би изел, скоро се мавна.

V.N. likes this.
  14. V.N.

V.N. Популарен член

Ова ми е 2 дете, со првото немав мака се си беше како по книга. И давам ама не сака. Бисквита ја гризе цело парче и директ ја голта и се дави, смоки исто. Цуцлата шмукалка ми ја бутка и таа не ја сака. Не дека не сум пробала или не пробувам, ама ете не проаѓа. Викендов бевме на шетање и земав од зеленчуковите каши на бејбилав што се над годинка. Незнам дали не и се свиѓаше или од парчињата ама после првото лажиче стави фластер на уста. Денес за вечера и правев макарони, ги изблендирав ама имаше ситни парченца. И тоа кога и залетна едно стави крај.
    Затоа барам искуство со јадачи само на каши.
    И јас знам како треба, ама дете не се дава така лесно

15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Да пробаш смокичките што се топат во уста тие на Лино, да и ги скршиш на пола наместо цела да и даваш?
    Или малечки парчиња палачинки, нешто слично. И да џвакаш со неа, да те гледа во уста. Смешно изгледа од страна ама пали
    Тие на бејбилав зеленчуковите не се убави, искрено. Може и од тоа да одбива. И ќерка ич не ги сака

V.N. likes this.
  16. V.N.

V.N. Популарен член

Може да и беше гадна таа на бејбилав.
    Трошки од лепче и давам ама и тие тук таму нешто ќе плукне нешто ќе голтне. А интересна е, ќе ја најадам неа и седнуваме ние да јадеме и она не гледа и шмата. И давам така мали трошки ама не јаде доволно така.
    Фала ти сепак. Ќе пробувам некако, тоа е што е

17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

А да пробаш да не ја храниш претходно? Да седнете сите заедно мислам дека побрзо ќе укапира. Може 10 пати ќе биде промашај, ама 11тиот ќе успее

V.N. likes this.
  18. Amore123

Amore123 Истакнат член

Imam nekolku prasanja. Dali hrana shto se podgotvuva za bebe so mleko, kakvo mleko treba da e, i dali moze so majcino?
    Ednas prasav za kombinacija pire od kompir deka mozelo da se kombinira so ovosje i zelencuk normalno seckani i vareni neli? No sepak od kolku meseci bebe ke moze da jade take da golta? Dali moze takva hrana za bebe od 5 meseci? Isto taka gledav nekoi hrani kaku fide za supa taka neshto bea pisea za 4+ meseci?

19. Anele_k

Anele_k Истакнат член

Мами дали моцарела, сирење, или авц се воведува посебно ако имаш воведено кисело млеко и урда. И дали јогурт е воведен ако е воведен грчкиот јогурт?
    Како ги воведувате јатките? Наполнивме една година ‍♀️ јатки немам дадено а и сакам и цитрусните овошја ама и тие незнам како.
    Мн прашања поставив се заборавив ама ова ми е ново после прегледот, на кој заборавив да ги прапам овие работи()

Last edited: Aug 30, 2023
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мислам дека вие сте сосема доволно возрасни веќе да не воведуваш 3 дена намирници од иста група, млечни пример, јатки ајде и да воведуваш 3 дена, ама другото не мораш.
    Колку има бебето? На 5м се дава блендирано, не знам зошто да не може. Тоа што пишува 4+ фиде за супа не знам кај си го видела ама иди дај фиде на бебе од 4м што до вчера било само на течно, не иде.
    Може такво си е детето, тоа е. И мене ми е второ па се ми е некако поинаку. Со првото до кај 15м блендирав, кратко идевме на парчиња, се разболе и пак се вративме на каши некое време, ова од 8м еве го џвака. Нема правила. Ако не е спремна не е, тоа е. Ти пробувај ама она кога ќе и кликне друго е.

V.N. likes this.