Телешката ли ја даваше со зрна грашок? Јас му ги стискам со лажиче, онака се поддавува. Да пробаш да свариш ленти од тиквица и да и даваш да ги јаде. Исто и Лино смоки не цело во рака, туку да и го искршиш колку за еден залак.
Neznam za vasite deca ama.moevo za rucek ako nema jogurt ili kiselo mleko ne go jade. Retko nesto da I se pogodi da go izede bez jogurt/kiselo mleko. Neznam kolku e pravilno. Za primer denesniot rucek :brokula,batat,tikvica,lukce I maslinovo. Prevkusno bese. 2-3 lazicki I gi zapecati usnite Abe igla da ne vleze ne lazicka. Probav da ja izgladnam I pak isto,nejke. Staviv jogurt, izede se (200gr) plus otvarase usta za pojke ama dadov nekolku lazicki jogurt. Nemozam da kombiniram se so jogurt, ne odi.
Јас овие ги давам откако воведов глутен.Негде после 7 месец.Кај нас ги нема, ама сестра ми, ми праќа од Италија.Ги давам и за ручек и вечера и со зеленчук и к.млеко, урда. Мојот дечко ги обожава и со нив се научи да жвака.
Мојот па да не види ни јогурт ни кисело млеко. Само што ќе ги намириса прави фаци и врти глава. Единствено во мафини/палачинки поминуваат. Таму се уште не ги намирисал
Оти да не оди, оди со се, намалувај само и немаш гајле. Мене само со грав не ми оди, со се друго ми оди. И ова би го блендирала? Оти вака зрна не се баш практични за 4м бебе, но за 5м не се, ова веќе кога ќе почнат да јадат.
Друго сакам да прашам, дали 5 месечно бебе може да јаде цел ден едно исто? Пример тегличка и таа да е јаде тој ден, или е подобро мешано со друго нешто ?
Нели е многу 5 месечно бебе да има 2-3 оброци, ако прашуваш за тоа? Јас лично на неполни 7 кога воведов и ручек гледам појадокот и ручекот да се со различни состојки. Вечера немам дадено сеуште. Можеби кај вас се различни препораките.
На 5м бебе би имало само еден оброк, не знам како би јадело цел ден едно исто кога другите оброци би требало да се млеко. Дури и да има повеќе оброци треба да се различни.
Не би требало да е проблем, само внимавај да не е многу голем внес на млечни производи во денот бидејќи тие може да направат проблем со железото и да се предизвика анемија.
Членката е мислам во Италија,можно е препораките да се поинакви. Имаше една членка од Франција каде на 6м ако не се лажам бебе имаше 3 оброка, такви биле тамошните препораки.
Реално никаде не треба да бидат различни препораките, па биле и на Марс. Секој организам на бебе е ист, не е спремен за толку оброци на таа мала возраст. И јас сум во странство препораките беа тие после месец дена од пробување вкус, да се воведе оброк. Друго живееме во период со напредна технологија, може да се искористи паметно тоа да се прочита нешто повеќе. Искрено од муабетите ништо не ни е, ми се превртуваат цревата затоа што последиците доаѓаат подоцна. Ништо лично кон тебе само да се надоврзам на муабетот.
Ама види сега вака, колку што се сеќавам сите сд чудеа за членката од Фр за на крај таа и да слика документ од педијатар со препораки. Сигурно нема да оди против препораките на докторите затоа што на форум така и рекле. И не, не е секое бебе, организам, човек, народ ист, влијаат многу фактори: поднебјето, културата исхраната, начинот на живот... Така што не верувам дека во Франција од ракав ги тресат препораките...
Лично јас кога се работи за мое дете, јас одлучувам за тоа што е најдобро за моето дете. И во Македонија е некаде истата пракса ретко од новите педијатри да се водат според новите препораки. Така да верувам истото важи и во странство не сите следат што е ново…. Има еден список на намирници од Македонија што се врти што го гледам уште од времето внука ми кога беше бебе сега има 8 години…
Список што го гледаш педијатрите не го ни даваат веќе, тоа што членките си го вртат меѓу себе тоа е друго. И да, секако ти одлучуваш за твоето дете.
Мене искрено ми се гледа рано на 5м да има бебето веќе еден оброк, не пак на 6м три оброци. Во која и да сме земја во светов мојот став е бебе до 6месеци да цица или да пие ад и веќе на 6м да има оброк. Знам ќе има коментар ама моето бебе не напредува доволно или млекото не му држи веќе ситос...првото дете го доев ексклузивно 6месеци и секој месец различно напредуваше. Тие што се на ад знам дека почнуваат порано заради финансии а не ради тоа што не им држи ситос. Едно бебе, цел живот ќе јади храна, остајте го нека поужива во млекцето било ад или мајчино.