Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Freckles.

Freckles. Популарен член

Телешката ли ја даваше со зрна грашок? Јас му ги стискам со лажиче, онака се поддавува.
    Да пробаш да свариш ленти од тиквица и да и даваш да ги јаде. Исто и Лино смоки не цело во рака, туку да и го искршиш колку за еден залак.

V.N. likes this.
  2. Amore123

Amore123 Истакнат член

5 месеци за една недела ќе прави
    Еве за ваква храна зборувам

3. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Neznam za vasite deca ama.moevo za rucek ako nema jogurt ili kiselo mleko ne go jade. Retko nesto da I se pogodi da go izede bez jogurt/kiselo mleko. Neznam kolku e pravilno. Za primer denesniot rucek :brokula,batat,tikvica,lukce I maslinovo. Prevkusno bese. 2-3 lazicki I gi zapecati usnite Abe igla da ne vleze ne lazicka. Probav da ja izgladnam I pak isto,nejke. Staviv jogurt, izede se (200gr) plus otvarase usta za pojke ama dadov nekolku lazicki jogurt. Nemozam da kombiniram se so jogurt, ne odi.

4. Ив10

Ив10 Истакнат член

Јас овие ги давам откако воведов глутен.Негде после 7 месец.Кај нас ги нема, ама сестра ми, ми праќа од Италија.Ги давам и за ручек и вечера и со зеленчук и к.млеко, урда. Мојот дечко ги обожава и со нив се научи да жвака.

5. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Скроз исто. Доручек и ручек обавезно грчки јогурт/кисело млеко.

6. Mandela

Mandela Истакнат член

Мојот па да не види ни јогурт ни кисело млеко. Само што ќе ги намириса прави фаци и врти глава.
    Единствено во мафини/палачинки поминуваат. Таму се уште не ги намирисал :)

Secret-Angel7 likes this.
  7. Amore123

Amore123 Истакнат член

Да и јас живеам во Италија па тука ги видов, иначе ти благодарам

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Оти да не оди, оди со се, намалувај само и немаш гајле. Мене само со грав не ми оди, со се друго ми оди.
    И ова би го блендирала? Оти вака зрна не се баш практични за 4м бебе, но за 5м не се, ова веќе кога ќе почнат да јадат.

Amore123 likes this.
  9. Amore123

Amore123 Истакнат член

И јас така мислам

10. Amore123

Amore123 Истакнат член

Друго сакам да прашам, дали 5 месечно бебе може да јаде цел ден едно исто? Пример тегличка и таа да е јаде тој ден, или е подобро мешано со друго нешто ?

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Нели е многу 5 месечно бебе да има 2-3 оброци, ако прашуваш за тоа?
    Јас лично на неполни 7 кога воведов и ручек гледам појадокот и ручекот да се со различни состојки. Вечера немам дадено сеуште.

Можеби кај вас се различни препораките.

Снегулк@23 and Amore123 like this.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

На 5м бебе би имало само еден оброк, не знам како би јадело цел ден едно исто кога другите оброци би требало да се млеко.
    Дури и да има повеќе оброци треба да се различни.

Снегулк@23 and Amore123 like this.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Не би требало да е проблем, само внимавај да не е многу голем внес на млечни производи во денот бидејќи тие може да направат проблем со железото и да се предизвика анемија.

Снегулк@23 and Lavica2602 like this.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не! На 5м имате пробување вкусови, наутро по неколку лажички, потоа циц или пие млеко.

Снегулк@23, Panovic and joy1 like this.
  15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Членката е мислам во Италија,можно е препораките да се поинакви. Имаше една членка од Франција каде на 6м ако не се лажам бебе имаше 3 оброка, такви биле тамошните препораки.

velesanka and Amore123 like this.
  16. macka91

macka91 Форумски идол

Реално никаде не треба да бидат различни препораките, па биле и на Марс. Секој организам на бебе е ист, не е спремен за толку оброци на таа мала возраст. И јас сум во странство препораките беа тие после месец дена од пробување вкус, да се воведе оброк. Друго живееме во период со напредна технологија, може да се искористи паметно тоа да се прочита нешто повеќе. Искрено од муабетите ништо не ни е, ми се превртуваат цревата затоа што последиците доаѓаат подоцна. Ништо лично кон тебе само да се надоврзам на муабетот.

oblace1, joy1 and H.VAGA like this.
  17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Ама види сега вака, колку што се сеќавам сите сд чудеа за членката од Фр за на крај таа и да слика документ од педијатар со препораки. Сигурно нема да оди против препораките на докторите затоа што на форум така и рекле.
    И не, не е секое бебе, организам, човек, народ ист, влијаат многу фактори: поднебјето, културата исхраната, начинот на живот... Така што не верувам дека во Франција од ракав ги тресат препораките...

18. macka91

macka91 Форумски идол

Лично јас кога се работи за мое дете, јас одлучувам за тоа што е најдобро за моето дете. И во Македонија е некаде истата пракса ретко од новите педијатри да се водат според новите препораки. Така да верувам истото важи и во странство не сите следат што е ново…. Има еден список на намирници од Македонија што се врти што го гледам уште од времето внука ми кога беше бебе сега има 8 години…

19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Список што го гледаш педијатрите не го ни даваат веќе, тоа што членките си го вртат меѓу себе тоа е друго.
    И да, секако ти одлучуваш за твоето дете.

LiquidLuna likes this.
  20. Panovic

Panovic Истакнат член

Мене искрено ми се гледа рано на 5м да има бебето веќе еден оброк, не пак на 6м три оброци.
    Во која и да сме земја во светов мојот став е бебе до 6месеци да цица или да пие ад и веќе на 6м да има оброк.

Знам ќе има коментар ама моето бебе не напредува доволно или млекото не му држи веќе ситос...првото дете го доев ексклузивно 6месеци и секој месец различно напредуваше.

Тие што се на ад знам дека почнуваат порано заради финансии а не ради тоа што не им држи ситос.

Едно бебе, цел живот ќе јади храна, остајте го нека поужива во млекцето било ад или мајчино.

oblace1 and macka91 like this.