Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Што е финтата со глутен? Од кога се дава? Пишав на педијатар, вика рано е, 8м е бебе. Сакам да воведам вечера со готови кашички, а претежно сите се со глутен. Зашто е рано?

2. ija

ija Популарен член

Не е рано за глутен можиш да воведеш, само гледај да е овес или спелта/ крупник ова исто било, во овие има помалу глутен, да не се оптерети стомачето затоа со нив се почнува а ти рекла за рано, пошто може интолеранција на глутен да има тешко да му е со повраќање дијареа ама сеа се почнува од 7 месец со глутен по ново, порано покасно се почнувало и колку што читав интолеранција на глутен можело покасно да се јави на 2 години јас дадов на 7 и пол месеци.

Secret-Angel7 likes this.
  3. ija

ija Популарен член

И мојава не сака зеленчук само блитва и брокула сака и тоа сецкани јас со прст да и давам иначе во каша нема шанси пробај и ти вака исто и со месо првин блендирано и давав не бре брате не сакаше после ми текна си реков чекај да и штипнам и да и дадам чисто да џвака и гледам сакаше и од тогаш само сецкано и со рака јас да и давам јади така, сама незнае да си земи само смоки се научи друго све пика во уста ама јадење не сака.

4. ija

ija Популарен член

Домашна тарана и губи со какво брашно ги правите?

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Купена каша, овошна, јадеше бебе директно од тегличка. Е сега повеќе од пола и остана. Може да ја ставам во фрижидер и да ја дадам подоцна денес или да фрлам, да не ја давам воопшто?

6. bella12

bella12 Популарен член

Стави ја во фрижидер, поназад да не е до вратата. После само извади да постои малце на собна тт да не е ептен ладна и давај

Miss_S likes this.
  7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Фрли. Каши од коишто е директно јадено се фрлаат.

velesanka, H.VAGA and Miss_S like this.
  8. Anturium

Anturium Популарен член

Јас ги фрлам

Miss_S likes this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Не фрлав, си ги сркав јас :D
    Ако ми се допаѓаа, се разбира.

10. Mandela

Mandela Истакнат член

Исто :D
    Ако не ми се допаѓаат мене, маж е принуден да дојаде. Нема фрлање, се мора да се изеде:rofl:

Обично од ручекот на бебе што ќе остане (а останува дека правам дупло) додавам зачини, сенф, павлака итн, и биднува сос за нашиот ручек :D

0ли, DaisyDoo and Miss_S like this.
  11. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Колку пати неделно давате месо? Колку е препорачливо?
    *8 месеци бебе

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

На 7м се воведува глутен.

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

5 дена месо, еден ден јајце/жолчка и еден посно.

Shekjer likes this.
  14. MimiMajli@123

MimiMajli@123 Истакнат член

Мајки здраво.
    Имаме полни 6 месеци, вчера бевме на контрола кај педијатар и ми рече да му воведам 3 оброци, јас мислам дека тоа е многу.
    Сакав да ве прашам по колку оброци му воведовте вие на вашите бебчиња на таа воздраст ?
    Ви благодарам

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Истите препораки ги добиле и неколку мои пријателки. Мене ми беше прерано за така. Нешто пред 5 почнавме со вкусови. За 2-3 недели од тоа прв оброк, отприлика на 5++, за еден месец од тоа на 6++ втор оброк и на 7++ почнав да пробувам да давам вечера ама сеуште не јаде доволна количина и не го сметам како оброк. По неколку лажички пробува само.

Следно прашање од мене за деца на Ад.
    На кутијата пишува од 8-10 месеци, препорака е 2 пати млеко по 180мл.
    Во моментов бебе пие 3 пати млеко и 3 оброци со тоа што третиот не е комплетно воведен.
    Наскоро ќе е 8 месеци, што значи наместо едно млеко, треба ли и ужина да воведеме? Некако ми е прерано за тоа. Или да зголемам количина на трите оброци, со тоа и времето меѓу нив да се зголеми па автоматски да испадне 2 млеко плус три оброци? Не знам дали на ова веднаш би се навикнала ќерка и дали ќе јаде поголема количина.

MimiMajli@123 likes this.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Јас не се водам по кутијата. Бебе сега има 3-4 оброка млеко. Кутијата е репер само ако бебе навечер не ти станува за млеко

Panovic and Miss_S like this.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Повеќе од пола од времето не станува. Е сега има денови кога ќе стане со тоа што тоа и е 4то млеко или некогаш ако не го изеде оброкот, не и се допаѓа или не сум во можност да дадам каша тогаш менувам оброк со млеко.

Едит - Битно ми беше не е грешка или премногу млеко ако и натаму си продолжам 3 млеко, 3 оброци. Си мислам не е преголема количина на храна така.

18. Anturium

Anturium Популарен член

Епа кога ќе замениш млеко со ужинка таман ке си. Ние сега на 10+++ едно млеко сменивме со ужинка, по годината планирам уште едно да сменам со ужина и ќе си остане само со тоа пред спиење и сабајле 5-6 уште едно ако се буди сеуште.

Мислам тебе рано ти е уште за ужини, почекај прво вечерата да ја навикне убаво.

Miss_S likes this.
  19. Panovic

Panovic Истакнат член

Јас за распоред и организација на оброци се водам според солид стар некако супер ми се прилагодливи за цел ден.
    Со првото дете ептен функционираше,а сега со второво уште не сме почнати со ништо ама би сакала и со него да имаме баш некаков ред.

На неколку места прочитав дека педијатриве советуваат на 6 месеци три оброци, некако многу е тоа за бебе кое било само на млеко до тогаш и сега наеднаш храна.

Мајки не брзајте со храната,ќе јадат децата уживајте додека цицаат или пијат адаптирано.

Proletno and Anele_k like this.
  20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

На 5 месеци почнавме со вкусови по неколку лажички и брзо преминавме на еден оброк. После еден месец од воведен прв оброк се воведува втот оброк, па после месец дена од вториот се воведува трет. Нема шанса 3 оброка да се воведат идеднаш, тоа ќе биде бомба за дигестивниот систем на детето, а и што ќе му даваш да јаде??? Прво мораш намирница по намирница да му воведуваш за да можеш да склопиш некон оброк. Топол совет да си го смениш педијатарот.

Zajko kukurajko likes this.