Moeto bebe ke polni 7 meseci i eve veka eden mesec sekoj den ja nudam so hrana odbiva i e mn nezainteresirana ni so lazenje veke neuspevam, koga ke me vidi so lazickata se menuva i ja zatvora ustata ni se smee ni mozam da ja izlazam a koga na sila ke probam da i stavam barem edna lazicka mn place. probav so sokce nesaka, duri i moeto mlekonod sise nesaka da go pie. navistina neznam kako da postapam posto za ovoj mesec poveke vidovi na ovosni kasicki i davav, kasi od zitarki, zelencuk int
Sekoj pedijater razlicno kazuva. Mojot pedijater mi kaza ako nesaka voda nemora da insistiram. Moeto nesaka ni cajcinja ni voda ali nepostoi dete sto nema da propie voda So vreme koga ke pocnete so dohrana ke nudis i ke zasaka. Sea nemas potreba niti od voda niti od caevi koi se so sekeri i nemaat nikakov benefit bebinjata od toa Isto da nadopolnam ako koristis cucla od kaucuk moze i od toa da nesaka da pie, zatoa sto kaucukot kako materijal go menuva vkusot t.s odvratno mirisa i e preporaclivo takvite cucli da se menuvaat na 1mesec
Дали неκои дρуги невообичаени ρаботи пρави? На пρ. спие помалκу, се буди пρеκу ноќ повеќе, саκа во ρаце, плаче во сон, чеша увца... Моето бебе баш оκолу 7 месеци исто. Лажица не саκаше да види. Всушност запче беше во пρашање. Две недели не јадеше ништо....
Исто и и моево..Само ние 9 полниме. И пуштам маша и медо, па да ја нахранам и тоа еден саат се храниме. Веќе 3 недели како одбива да јади и млеко помалку пие. Мислев дека и е од запчиња што ќе и излегуваат. Бевме на педијатар рече увцата дека ја болат и грлцето. А можи и поради 2те работи кој знај. За секој случај посоветувај се со педијатар. Мојава нема температура, ама многу плачи навечер.
Срцка јас искрено не се разбирам со цуцли...моево ни цуцла лажалка не фати...јас имам 2 шишенца на томи тиипи и чико тие цуцлите им се како брадавицата ...но мн малку сум ги користела само 2-3 недели на почетокот кога се молзев но отогаш не...само си цицаме...
I moeto ima na chicco i ednoto sisence ni e so kaucuk, a dr e so silikonska cucla i znam toa od kaucuk odma zamirisa i ne ja sakase. A inace kaucukot e kafena, a silikonski se prodzirni
Мами од кога се дава јогурт, павлака и несолена урда? И ме интересира како ги давате овесните снегулки?
8+ јогурт, павлака и несолена урда. Jaс дадов на 7.5 месеци. Педијатарот ме советуваше домашно кисело млеко од 6 +. Овесните снегулки се мелат и така можеш да ги додаваш во кашичките. Јас давам во овошните кашички или со кисело млеко или јогурт. Давам и јачменови снегулки, но тие се многу поцврсти и повеќе време треба да стојат покиснати.
и јас несум дала уште кашкавал, јогурт, павлака и урда, незнам несолена како да најдам, малку сол стават сите.. иначе 9 м сме за некој ден, а кисело млеко давам битолско од 7м. Овесните снегулки ги мелам, и ставам 1-2 лажици во овошните каши наутро, а со кисело млеко не сум пробала. Од вчера пробав малку домат, оној за зимница, домашен, во шише, ставив малку во зеленчуковата каша, за да не ставам секогаш кисело млеко и супер излезе, цела ја изедоа, Сега жолчката во тоа ке ја растварам, во кисело млеко не сакам, а само со зеленчук не ја јадеа
Jogurt, nesolena urda i palenta- najcesto. Mozes i nesoleno sirenje da mu davas. Jogurt cisto taka i vo kombinacija so integralno lebce. Pavlaka ne koristam mnogu, nekako so sostavot ne mi se ok i zatoa ne sum dala. @irena.1 bas takvi ovesni imam kupeno sega i bas se super. Gi melam vo secko i dodavam vo kasicki. Pred tia imav snegulki od Vitalia, i tie se dobri. @volsebna mali se za domati. Vo grupata za zdrava hrana , zdravi deca t.e tamosnata tabela domat e 12+. Zosto bil alergen. Jas dadov modar patlidzan na 9 +.
компирот со што може да се искомбинира, пробавме јаболка, круша, слива (готов хип кашичка не најдов свежи), морков и банана уште недела до полни шест
Kompirce jas so morkov samo imam dadeno. I mene me interesura so sto plus mozam da kombiniram. I nie na 15ti pravime 6m, a istite vkusevi gi imame probano samo namesto banana jas tikva mu imam dadeno A me interesira i dali mora otkako ke pocnam sekoj den da davam kasicka ili toa vazi za otkako ke zamenime obrok? Sakam za nekolku dena da dadam i banana 3dena pa zdravje sl nedela i dr vkusovi i zitarki palenta i proso da dadam
Јас компир комбинирам со тиквица, брокула, морков, пашканат, амарант, просо, киноа, цвекло домашно, боранија Инаку @eatpraylove90 треба секој ден да даваш кашички за да почнеш да заменуваш доење со цврст оброк.
Mozes so oriz( melen oriz) Kompir, morkov, oriz, masinovo maslo 6 + @eatpraylove90 Vnimavaj so bananata moze tvrda stolica da predizvika. Posebno vo kombinacija so krusa. Koga ke davas banana , kupi od onie zreli banani so malku crni tocki. Mene malata od banana i krusa mi dobi tvrda stolica i imase problem so stomaceto. Morav duri do apteka do odam po cepce, nemase drug izlez.
Од тоа што имаш воведено, само со морков. Како воведуваш друг зеленчук, ќе имаш повеќе опции. Јас го давам со зеленчуковите кашички за ручек, кога во нив нема житарица или ориз. Сеуште сте мали за ручек
доматот спрема календаротн на рингејаја е 9+, а ние уште неколку дена ке полниме 9, затоа дадов,и тоа по малку ставам, за да видам дали има реакција, ама немаше и мислам дека веке може да ставам... Секој календар е различен, во тој на Рингејаја и цитрусите се 8+, ама јас се уште не сум дала, некако страв ми е ама мислам дека после 9 треба речиси се да јадат, освен мед, белка и јаткасти плодови... и грав