Nivnata tabela ja nemam otvoreno, bas ke ja razgledam. Inaku za citrusite denes jas go prasav nasiot pedijatar i mi rece strogo posle godinata. Poradi alergiska reakcija. Jas mandarina dadov, sokce i super go prifati. Edna pedijatarka pak me sovetuvase( na vakcina bas koga bevme ) da davam se sto jademe nie doma, tri obroci na den koi se sostojat od 4-5 golemi lazici. Poveke na jadenje da e, a pomalku na mleko. Seto ova na 6 + meseci. Bas taka, razlicni gledista i teorii imaat razlicni pedijatri. Nase e da odremime sto i kako ke prifatime. Imas slatki devojcinja, te prepoznav vo sobata za doenje. Pozz
благодаρам таκа е, ρазлични κалендаρи и ρазлични мислења, посебно на педијатρите што κажуваат κаκо тие мислат, а не му ја мислат многу пρво давај Ад, да κачи детето на κилажа, а после неκа јаде се и сешто на 6 м, уκинувај Ад, зошто многу κачило па тρеба да стагниρа оти аκо пρодолжи со Ад κаκо до тогаш κе стане буρе ... лудница се сите, незнам што да κажам, затоа има сајтови, табели и фоρуми, да ρазменуваме мислења и ставови, а инаκу сеκоја мајκа одлучува κаκо и што κе пρави со своето дете
Mojava ne e voznemirena normalnonkakoni sekogas e smirena i normalnocica ama so hranava nikako a znam deca ne nejzina vozrast po celi kasii obroci jadat.......ke moram so pedijatar da se konsultiram
Мамички се надевам прашањево ми е во соодветната тема.... бебчето ми е 7 ипол месеци,цело време сме со А.Д. млеко,од пред 2 месеци почнавме и со цврста храна,сега сме дури и со по 3 оброка на ден плус нели млекце измеѓу.... е сега маката ни е со стомачето,имено он цело време си има комплицирана столица ама конкретно вчера нокта тоа беше вриштење!!! Се грчи,се превртува,немирно спие и на крај ќе се разбди со плачење! Така е веќе 10тина дена... Во исхрана немам од тогаш ништо сменето се е исто ко претходно си ги сака и ги јаде домашните кашички мешано скоро сите зеленчуци и насабјле овошје....Дали некој од вас имал сличен случај,што превземавте и дали имате некој совет што би ни помогнало со столицата пошто ни е проблем и додека не заврши работа е неподослив!!! Било какво мислење би ми значело
Сакам да ги прашам моите врснички @mama89 @kristina.k @Eli23 , од кога планирате да воведете храна? Јас планирам после 6 м, зависи дали ќе имам млеко до тогаш, за сега сме супер, цицаме 24/7
И јас исто, да наполниме 6 па после. Баш викендов имав гости и ме напнаа дека од 4 месеци сум можела кашички да давам. ( Тоа се тие тетки и стринки што знаат се. ). Јас сепак ќе почекам 6 месеци. Е сега нормално зависи и со млеко како ќе стоиме.
Абе најубаво и најлесно си е млеко да си цица, за јадење ќе јаде цел живот, јас така велам па сега ќе видиме како ќе биде и кај нас
Abe i da pocnes na 4,5,6m, toa ne e kuznae kolkava dohrana, decata iskreno posle 1god jadat druga hrana da se najadat, ova od 6m e probuvanje, pak mlekoto si e osnovna hrana...
Баш и не е дека му е основна храна млекото на негови 10,11 месеци. Веќе одамна гледам дека ако е гладен, само реална храна го смирува, моето млеко повеќе го користи за смирување на жед, не на глад.
Ајде и јас да прашам мајките кои знаат нека ми одговорат,за свинско месо?? На синко му имам дадено димашно пилешко и телешко,е сега сува свекор ми и прасиња имаме и свинско домашно од кога може тоа или колку може покасно??? Фала однапред
Педијатарот ми рече што покасно, заради маснотиите што свинското ги има. Јас планирам сега, на година дена да проба (имам домашно купено, плус одбрав најнемрсно месо од прасето)
Ние имавме неκолκу дена ист пρоблем. Давај почесто слива на пρ. Пρиρоден лаκсатив. Имаκашичκа од нестле овес и суви сливи и таа исто го ρазмρдува цρевцата. Κога плачеше му го стегав стомачето со ноџињата и се κаκаше. Со маκи. Не давај κомпиρ, батат, κρуша, банана често. Баρем κај нас тоа влијае на столицата. Забележи ти што најмногу смета κај вас. Иаκо и моето е мало, бев `пρимоρана` да му дадам κива. Низ сито ја поминав κолκу водичκа да пушти. 2 лажичκи и се олесни! Вие + и на ад сте! Моρа вода да пие. Мислам и тоа одмага малκу... Се надевам ќе се сρеди бρзо!
Научно е докажано дека веќе од 6 месец на бебето не му е доволно само млеко, па затоа за да ги задоволи своите дневни потреби, а воедно и да не се осеќа гладно, се воведува дохрана. Веќе на 7 и 8 месеца бебињата јадат цела каша која ги држи сити до наредниот оброк, барем кај нас беше така. Млекото може да е неизбежна, но не и основна храна после 6 месец
јас мислам распрашај си се, тие што се на АД даваат пробиотик за да се регулира столицата.. инаку јас знам декатреба што повеке да пие течности, вода најдобро, и да избегнуваш да му даваш храна што стегнува (ориз, компир, круша, па и банана, иако некои викаат дека регулира столица.) ставај некоја житарка во овошјето, тоа ја поттикнува столицата, давај почесто слива,тиква, јаболка неварена, изрендај ја и испасирај ја со малку превриена водичка, тоа исто помага, и АД давај ако можеш само 2-3пати, наутро,, пред спиење и ноќе ако ти се буди... Исто помага ако тешко излегува на гранче од малока или магданос да ставиш кантарион масло, павличева или обичен зејтин и да му го мушнеш во чмарчето, зада му се намрси цревцето и полесно да излезе. Ако не оди неколку дена стави му чепче, ама тоа да небиде многу често за да не станат мрзливи цревата. И масажа на нозете, горе долу, на стомачето...Киви не би ти препорачалада дадеш, 12 + се, плус алергени, ма да помагаат за столица, ако немаш друг избор пробај во мала количина. Се надевам помогнав
Мојата од полни 5 имаше цел оброк 100 грама.Она беше и остана толку стрвна за јадење што кај неа само прв ден имаше лизнување-пробување.После беше вриштење за уште и уште да давам.
Mamicki aj kazete mi kolku e dovolno da mu pravam na sinko za da mu zamenam 1obrok so kasicka. Dali da se vodam spored teglicka od hipp 125gr ili kolku jade tolku da davam? Jas dosega mu davav po 50gr-100gr alu posle toa pak si sakase da cica...Planiram sl nedela sa zamenam obrok, a inace uste mu davam da cica na 2saati pa neznam dali da pocnam na 2ipol ili da ne se orientiraam voopsto po saat tuku koga posaka togas Samo nekad saka i na saat vreme, a nekogas i 3saati nebara da cica