Имај во предвид само дека кашичката од кајсија на Хип не е чиста, има ориз и плус додаден шеќер. Моето реагираше на млечните кашите, пликови се правеше. Мислев алергија на млеко е, ама испадна на конзерванси од кашите. Три пати имам дадено само и тоа на различни производители, од сите се нафрла и прекинав да давам скроз. Ми беа опција за брз оброк, ама ништо. Сега давам само житарки од цело зрно варено во вода и додавам млечно нешто или мафини со мелена житарка со моцарела, урда, крем сир.
Моето не сака тестенини некако, пробав макарони, дадов од оние спирални од дм со грчки јогурт и абц,сам несака да земе, пробав ги испасирав, му давам со лажиче се дави, нагони за повраќање, исто пробав и со тарана и со киноа, истиот рефлекс,а ако ги изблендирам ги јаде, а еве бисквитки грицка, лебче исто, или смоки лино тие пченкарните, лебче сам јаде а ако му дадам со јогурт надробено истиот ефект на повраќање. Кашите ги јаде сите мазни, со погруба текстура само пасирана банана со бисквити јаде или круша блендирана па со надробени бисквитки. Давам лино бисквитки. дадов лебче бриош со зденка преклопено на пола јадеше малку ама нејке сам да држи со раче, јас да му давам, сам го зема и го фрла , се игра со него, а бисквити или смоки си јаде сам.13 месеци е. Леќа каква даваш и како ја правиш за бебе, јас сеуште немам дадено леќа и грав, уште посебно му правам зеленчуци на пареа само.И семе од коприва во што додаваш на пример?
Мојот е обратна приказна, кашесто не јаде. Јас од старт не му блендирав, му давав пасирано грубо со вилушка и некаде на 8 месеци прекина скроз да јаде пасирано и плус одбиваше да го храниме. Јаде парчиња, сам. Јас му ставам на хранилка и си зема сам да јаде. Ако е нешто што мора со лажица да јаде, пример леќа, му полнам јас и му ја ставам на хранилка. Првите 3 обиди не јадеше тестенини, ги фрлаше или туркаше чинија, а сега па ги сака многу, поготово макароните спирални. Пробувај нуди почесто сам да јаде. За леќа и грав ќе ти одговорам и јас. Леќа давам црвена од ДМ. Ја киснам прво неколку часа, да распука. Динстам кромид, лук, морков, ставам тиквичка или модар патлиџан, малце телешко (претходно сварено) и леќата на крај. Грав немам правено јас, баба му направи 2 пати, исто ко за нас што го прави, само за него извади малце без сол и масло.
Еднаш во ден давам каша, или доручек или вечера па во неа ставам една мала лажичка сомелено семе од коприва. Леќа грав грашок давам како манџа. За нас кога правам манџа вадам прво за него дел па додавам сол и потпршка. Неговото малку го испасирам со вилушка за да се згусти, дробам малку леб и давам како каша. Едит: семе од коприва ставам буквално во се. Сабајле ако е давам со овошје и житарка, навечер во гриз со банана, инстант кашите, кк млеко со леб. Тоа секако е без вкус нема ни да го осети
Спанаќот не ви врши мн раб во покачување на Хгб.Секако се дава преку сила 2 пати неделно.Пробајте со какао,просо,боровинки,аронија,јатки,грашок.Витамин Ц и свеж воздух.Кај сите бебиња после 6 тиот месец опаѓа хгб бидејки се трошат резервите стекнати уште од бременост.
Смеам ли блендирана кашичка морков компир и телешко да ја ставам во фрижидер за утре затоа што ми изеде пет лажички или да фрлам?
Здраво мајки, Бебе има 4месеци и 10 дена. Во овие десетина дена пробавме јаболче , крушка и тиква, следно купив кажичка од слива . Предлог што следно да земам за пробување на вкус?
А знае ли некој зошто сите каши што ги блендирам со компир ми се ко лепливи? Да не треба компирот со вилушка па да додадам блендирано месо морков брокула било што
Можеш и комбинација после, авокадо банана и диња, се свежо, блендирано. Моиве ја обожаваат таа каша кога им ја правам.