Кога дадовте домат/патлиџан? За модар ме советуваа покасно накај годинка. Ама обичниов не знам, а има уште некој домашен да искористам. 8 месеци сме
Модар патлиџан дадов на 7+ некаде во каша, а обичен на 8+. Напомена- досега моево нема пријавено реакција на ништо, па и затоа не избегнувам алергени многу.
Здраво девојки, да пишам и тука. Јас не живеам Мк, и полека се спремаме за започнување со вкусови, бебе е 5.5 месеци. Тука како совет добивме да не одиме со традиционалниот начин на пробување една намирница три дена, туку слободно да даваме повеќе продукти во денот. Да водиме листа на можни реакции, и да пробуваме по неколку пати за да сме сигурни дека има реакција на одреден продукт. Нема листа со што да почнеме, нема шема на оброци, буквално се е наш избор, со тоа што советуваат да се започне рано со алергени, посебно со риба. Исто глутен да се воведе на 6 месеци за да се избегне ризик од целијакија. Единствени продукти кои не се препорачуваат до една година се сол,шеќер,мед,зелени листови,цвекло и млеко. Воглавном првата година е битно да се воспостави позитивна врска со храната, да осознае детето дека има повеќе аспекти, не само задоволување глад, туку и социјален аспект, па да му се даде на бебето простор максимално да ужива во неа. Моментално го седнуваме со нас на маса и полека го спремаме, мада мислам дека веќе е и повеќе од спремен, отвара уста на се што ние јадеме, посегнува со рачињата. Само уште не ми е стабилен за седење, ама мислам дека за 2-3 недели ќе биде таман.
Ме интересира овие зелени листови се мисли на спанаќ, блитва? И има ли објаснување конкретно за овие зошто не пред годинка?
Постои ли некој сооднос на колку житарка/просо/ориз оди со овошје или зеленчук за да се смета за оброк?
Wait to give beetroot and green leafy vegetables, such as lettuce, spinach and arugula, until the child is one year old. After that, you can gradually increase the amount. These vegetables contain a lot of nitrate, which can be converted into nitrite in the body. In children under one year, nitrite can prevent the transport of oxygen in the blood.
Како оди ова воведување на млечни? Ако сум дала грчки јогурт, тоа значи дека можам и кисело млеко, павлака да дадам со нешто ново или да не експериментирам, и тие да ги давам по 2 дена со веќе воведено?
Како се прави храна со замрзнато месо, да направам со бело месо, да го сварам, треба директно замрзнато во вода на варење или прво одмрзнувате, и по колку време го варите?