Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Епа ќе чекам до 7ми.
    Не мислам дека брзам, што знам, два оброка.. самото дете е показател мислам..
    Почна со вкусови недела дена пред 5, за две недели еден оброк воведов што значи била 5м и 1недела а на 6 полни втор.
    Размак 3 недели..
    До денес е 6 месеци и 3 недели старост .. Ама ќе ја оставам уште 3 недели вака па на 7 и пол ќе нудам вечера. Ќе нудам почесто цице коа ќе мљацка:D

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.836
    Абе мљацка и моето, оно јаде, ние ако седнеме после него пак мљацка, мљацка нон стоп, а јаде ко врабец.

На Chanell* и Freckles. им се допаѓа ова.
  3. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.273
    Јас па доцнам ли?
    8 ќе прави за 3 дена, сега воведов втор оброк :D си има доручек и ручек
    Накај 10 месеци и вечера, а до година да истераме и со две ужинки, ок ли е вака или треба да убрзам нешто?
    Бебе да не го урочам си јаде :whew:
    Дали им мерите со тегличка или давате колку сака?
    Оти како што праам кашите не ги мерам, мислам дека излегуваат и повеќе од 200гр... по тањирчето гледано колку е кога ќе истурам купечка кашичка.. многу ли му е тоа за мешето?
    Првото не беше јак јадач количински, не можам да напраам споредба :D

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.836
    Не е дека споро идеш, си можела и на 7м втор оброк, али на крај ти си знаеш. Исто и Шанел, она си знае, не може ако ја речам рано е, да ме послуша.

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    45.795
    Дека си думавме за храната пред некој ден ќе те цитирам.
    Моево бебе да го е мерак човек да гледа како јаде, воведов се што беше до 6м, сега почнувам со другото над 6, ама вчера и денес воведов грчки јогурт со готова каша од јаболка, праска и ориз, бебе се потепа за јадење, жал ме беше да го оставам на некоја лажица само, не ни знам колку изеде, сигурно не цел оброк ама касна доста.
    Три дена да давам млечен производ? Само прв ден дадов чист, денес мешав и утре мислев да мешам, он си џапа лажица и сам ја става во уста и си прави мм мм мм:D:D:D Се умревме од смеа со мм.

Него татко ми нашол домашно пиле, ќе го сварам и ќе го вакумирам како Ангел што кажуваше дека прави, сакам да почнам официјално еден оброк да му давам, веројатно доручек.
    Јас обично јадам овесна каша за доручек и ја јадам со грчки и овошје, планирам и нему така, житарка со овошје и грчки, е сега он само ориз има пробано, ќе земам и друго деновиве, збунката ми е, колку да му дадам? 150гр? Кој сооднос? Може тиква пример место овошје, пример со зеленчук?

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.836
    Може се, пример овес за тебе, овес за бебе, јас едвај чекам викенд да се синхринизирам со него. Утре ќе јаде пример со мене овес со малини, капини и грчки. Задутре исто овес ама варен со сируп од урма, јаболко и цимет. Можеш и да мешаш, просо, јачмен, рж, спелта...

На Freckles. и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    40.514
    Ако напредува добро не гледам проблем во твојот план.

Има ли дете што не сака јогурт/к.млеко/грчки?! На бебе дури и ручек кога ми затвора уста му додавам и одма се разјадува (facepalm). Знам дека не треба вака да се маскира, ама кога нема друго чаре ќе се снаоѓаме. За количина незнам што да ти кажам. Бебе на почеток јадеше едвај колку мало тегле. Ама сега лапа ако ептен гледам дека оди премногу во количина прекинува. Ќе следиш дете и ќе даваш колку сака. Бар јас така правам. За тиквата исто не гледам зошто да не иако јас најчесто ја давам за вечера со АД, зборувам за домашно печена тиква.

Туку јас имам друго прашање. Риба воведов со ослич. Дали треба и другите да ги воведувам или да рачунам дека е боведено. Сакам денес лосос или пастрмка да дадам.

На Vanilla15 и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.353
    Допаѓања:
    2.135
    Има има :D
    Ама освен моево што не ги сака, за друго дете немам слушнато. Значи на милион начини сум пробала, не бе, само што ќе лизне и толку, ќе фрли лажицата и после нема шанси да продолжи да јаде.
    Единствено во смеса за палачинки/мафини поминува.

Ако си вовела ослич, пастрмка не треба да воведуваш, сите бели риби се сметаат за воведени.
    Лососот е плава риба и треба посебно да се воведе.

Последна измена: 21 октомври 2023
    На Ano и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    40.514
    :o тешко тебе без јогурт/к.млеко, лек за се:rofl:

Фала за инфото, сум заборавила за големиот како правев со рибата. Тогаш денес пастрмка ќе е на дневен ред не сум расположена за ново.

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.836
    Риба јас со лосос воведов, 2 пати досега јадел а дека не му се свиѓаше вкусот баш баш додадов лимон.

Имам и јас прашање, костени, сте приметиле потечна и почеста столица и гасови? Јас лично ги имам овие симптоми од костени, големото и татко му не, ама еве бебе откако јаде костени има почеста столица течна, нема осип или нешто такво, само 4 до 5 столици дневно потечни. Многу ги сака, лупам и стои до мене да му давам како пиленце некое.

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    40.514
    Костен и мене ми прави мака на стомак, а ги обожавам. Е сега за течната столица незнам.

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Костенот и мене ми прави гасови и подуеност, течна столица не.

13. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.273
    Супер напредува бебе, и машала да не го урочам јадач е ако му се допаѓа оброкот :D
    И со првото вака одев па штознам ок ми беше, не ми се брза, нема да оди во градинка за брзо пример па да го брзам за хранава... сепак нели до година млекото им е основно, се друго е проба :D

Инаку мое бебе млечно не јаде :D
    И купечко и се дома спремано јогурт к млеко, сирење урда само за него, џабе :D

14. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    815
    Див лосос и ослич од каде купувате?

15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.102
    Глутен и жолчка кога се воведува?
    7++ има бебе, др рече да ги воведам двете. Но читав негде жолчка дека е 8+.

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Глутен сум вовела со направени 7 месеци, а жолчка со 8.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    7.558
    Јас глутен на 7, жолчка планирав порано ама испадна на 8.
    Дури и на систематски не искараа дека сме доцнеле со тоа. На 6+ се воведувала сега, рече докторката.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.836
    Див лосос кај нас мислам нема, провери во Платамонас или имало некое ново Максимус или така нешто во Аеродром за риба.

На Снегулк@23 и ija им се допаѓа ова.
  19. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.102
    Значи слободно може да воведам веќе глутен.
    И мене на вакцина ми рекоа жолчка на 6, педијатарот ми рече на 7, а во листата што е овде по групата постирана пишува 8+. Ми беше многу страв затоа и почекав. Ќе воведам сега глутен па некое овојше па ќе почнеме со жолчка таман ќе има скоро 8+.
    Исто за трет оброк педијатарот ни даде зелено светло на 7+++.

Ви благодарам мами:inlove:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    8.465
    Кај и да е треба да почнеме со вкусови. Некако не можам да се снајдам баш во ова па подобро да се информирам со време. Дали е во ред да се почне со оризова каша? Па после си велам батат, па морков ...
    Или дајте ми некој ред како уведувавте намерници. Како без компас сум во ова.