Јас фрлам и затоа отворам 1-2 максимум. Гледам една инстант житарка обично кога не сум дома, кога даваат татко, баба јадење. За останатите или варам просо, овес и сл, или веќе парче леб. За 9++ ова.
За нас купуваме интегрален на Жито лукс и ако комбинирам таков. Најчесто колку една средина од парче. Не го дојадува секогаш. Оброк со леб може да и се погоди 1 во неделата или на 2 недели.
Само млечните. Обичните житарки не ги фрлам. Немам домашни ништо, се купувам. Јас не варам овошје цело време давам свежо.
Палентата ја блендирате ли? Дадов неблендирана во комбинација со овошје што инаку го сака и имаше гагинг.
Дали се дава или воведува на бебе, овчо сирење/кисело млеко или козјо? Исто по 3 дена, доколку се воведува тоа? Гледав на сајтот на Белина каши со козјо млеко.
Не ја блендирам, ама додека е топла додавам овошје блендирано и малку грчки јогурт и убава текстура се добива
Јас ништо не блендам, денес дадов палента со грчки, брокула и благ компир, се испасирано, ептен му де допадна. Него јас за овесот прашав за без глутен а денес дадов обична палента( она знам нема глутен ама исто крос конт. нели може да се деси) Изглефа утнав работа, дали да сметам деа дека иам уведено глутен?
Грчки даваш? Не ти е рано за млечни производи? Едит* немој да комбинираш зеленчук со скроб (батат) со житарки. Или едното или другото.
Грчки почнав минатата недела, по книгата што ми ја дадоа од Лондон пишува грчки може од 6+ а друго млечно од 7+. Мада таму реално се пишува дека може после 6м, што и не ми е многу за следење, ама дадов грчки. А фала за житарките, не знаев искрено, секако за проба беше 4-5л касна, ќе знам за следно.
Можно е, јас би почекала со другите млечни намирници ама грчки ми дојде лесен искрено за комбинирање и затоа дадов. А и онака терам по некој мој комбиниран ред, може грешам не знам ама така ми се виде најсоодветно.
@Miss_S млечни колку што знам се воведени сите ко ќе воведеш едно. Исто како и глутенот. Ако грешам нека ме поправи некој. @1209 Палентата се води како безглутенска житарка. Глутен воведи со гриз, спелта, нешто такво. @Bella_Stella Јас знам да дадам и житарка со компир. Пример киноа или просо. Ама количински помалку.
Не ми беше намерата да воведам глутен уште сега затоа се запрашав да не грешев, нешто ми се мааше во глава дека може има траги од глутен Значи ќе продолжам за сега да давам, уште овес да најдам без глутен и него да го воведам. А кино и просо од кога може?
Муабетот ми беше кога ќе сакаш да воведеш со такви намирници можеш. Киноа, амарант, палента, просо, тие се безглутенски и први се воведуваат. Бар јас така направив. Овес за почеток земав од дм инстант каша. Па понатака ќе и дадам обичен ко за нас што зимам. Ама мене ми е веќе во план за недела две глутен да дадам.
Супер неделава на житарки се посветив за проба, ќе му дадам и просо и киноа. А амарант јас тука не најдов никаде, некои се чудеа и што е. Јас глутен планирам после 7ми.