Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Исто како @Ano.
    Вечерата ако не е инстант млечна каша туку обична инстант, ја правам со ад зошто се препорачува да е млечна.

Ano and Ceneva like this.
  2. Ceneva

Ceneva Форумски идол

@Ano На тој морков што го сварив и тоа малку млеко што го ставив, кога пробав јас ми имаше вкус на морков. Во никој случај не може да замаскира, јас ставив 4 мали лаж бебешки во толку каша. Друго е ако ставиш многу,како за млечна каша. Здравје ќе дојдеме и до таму. Ама сепак фала за мислењата. Уште полесно да не ставам :$

3. Mandela

Mandela Истакнат член

Кога му излегуваа горните единици на моево не јадеше ништо, ама баш ништо. Што и да понудев завршуваше на под уште непробано. Само на млеко беше тогаш. Само што пробијa, се' се врати во нормала.

Ако ти јаде каши давај му, нема да се збрка. Или можеш да искомбинираш во еден оброк и каша и парчиња, па ако сака парче нешто ќе си земе.

Anturium likes this.
  4. Giovanna

Giovanna Популарен член

Скоро 6,5 месеци, од пред некој ден воведов оброк.

Засега има пробано морков, компир, тиквичка, авокадо, тиква, јаболко, праска, банана, слива, круша, киноа и пченка.
    Паузирам 2-3 дена со нови вкусови поради вакцините што ги прими, па следно на листа ми се батат, блитва, брокула, карфиол, просо, овес.

Сакам и маслиново да воведам, покрај здравите масти и за да им дадам малку вкус на зеленчуковите каши, многу ми се безлични инаку.

Неколку прашања, особено за тие што следат блв.
    Какви зачини сте вовеле и кога? И дали и тие се даваат по три дена? Имам дома гранчиња ванила, цимет, каранфилче. Се мислам и за куркума и слично.

Друго околу јајцата...има некој воведено цело јајце одеднаш, на пример ленти омлет или згмечено со вилушка и додадено во нешто друго? Сакам да дадам негде кај 7 месец, па да почнам со месо и да воведам втор оброк.
    За млечни ми е страв како ќе оди, зошто кога се роди изрази интолеранција на кравји протеин па некако ми е шубе.

Во стол уште не сум ја седнала, ама викендов ќе пробам дали е стабилна да седи сама па да почнам со парчиња полека. Се мислам со обарен цвет брокула да и дадам да се занимава, па ќе видам понатаму како ќе реагира.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Колку и да е малку го маскираш реалниот вкус на тоа што го даваш за проба. Здравје кога ќе имате вечера можеш во тој оброк да додаваш твое млеко ако толку сакаш.

0ли likes this.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Како што ти пиша и @Bella_Stella , во најмала рака замирисува на мајчино. Подобро со водичка да разредуваш ако имаш потреба

Bella_Stella likes this.
  7. Ceneva

Ceneva Форумски идол

@Bella_Stella @Ano ма не дека јас многу сакам мајчино да ставам, и тоа е обврска. Туку гледав дека така спремат и ај и јас куса да не сум :lol:. Ама утре нема да ставам и ќе продолжам без, полесно и за мене. А кога ќе дојде ред за млечно ќе видиме на што акл ќе сум до тогаш :rofl:

Bella_Stella and Ano like this.
  8. Anturium

Anturium Популарен член

Не јаде и каши како претходно ама пак со занимавање можев да му дадам неколку лажички, ова до вчера. Денес не даде воопшто ништо да му се стави во уста освен млеко и вода. Тоа е ќе издржиме неколку дена

9. Maminkos

Maminkos Нов член

Dali proso voveduvavte den, dva samo toa?ili moze da se kombinira so ovosje sto veke ni e probano

10. Tess36

Tess36 Истакнат член

Не ти плаче ако и дадеш помала количина млеко од вообичаено? Моиве ќе ме потепаат ако е помалку од 150.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се случува понекогаш и цело шише да испие, зависи кога ручала и колку време има до вечера.

Е сега кога давам помалку е обично за да пролонгирам 1 час до вечерата на пример.
    Ако да речеме околу 13:00 јаде ручек, до 17:00-17:30 не може да издржи без оброк, затоа давам помалку млеко и после вечерата за кратко време.

Tess36 likes this.
  12. Proletno

Proletno Истакнат член

Јас сметам дека не си погрешила бидејќи и педијатри даваат совет да се стави ад или мајчино.

Ceneva likes this.
  13. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Можеби не сум погрешила, вистина не сум паметна по тоа прашање. Ама е обврска, треба да се измолзуваш за да ставиш. Па после миј пупма стирилизирај за малку што ќе извлечиш. Така да ќе оставам кога ке си дојде време за вечера :)

Proletno likes this.
  14. dushiche

dushiche Популарен член

Мајкии ајде совет или утеха, второ дете ми е ама првото беше како по книга. Хаха
    6м е , од вкусови проба доста работи амаа цел оброк не јаде никако, почнавме 2 пати по пола каша и стигнавме до правење нудење и фрлање. Само на млеко е, незнам веќе како и што. Дали доколку почнуваат заби може да одбива храна? Инаку доколку и дадам цела бисквита цело време ја става во уста. Од цврта храна и е само тоа, ја нудев со бисквита во овошните каши или со млеко така не сака.

15. Anturium

Anturium Популарен член

Мој совет почни со парчиња. Имаш на солид старс се како да нудеш. Ми изгледа дека сака парчиња да јаде штом бисквита во каши не сака

16. dushiche

dushiche Популарен член

Батат и морков нудев немаше ефект . Солид старс апликација ли е или ?

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Кај моево околу една недела траеше периодот на нејадење. Само цицаше, ништо друго. И после наеднаш се врати во нормала, ко ништо да не се случувало измеѓу. Вака еднаш се случи и кога имаше околу 7 месеци.

Anturium likes this.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Да апп е. На англиски е ама и да не разбираш со слики е објаснето

19. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Од кога дадовте маслинов зејтин?
    Овој го зедов од Зегин, ми личеше дека е погоден за бебе од 6+++.
    IMG_20231029_072020.jpg
    IMG_20231029_072029.jpg

Го користи некоја?

20. Giovanna

Giovanna Популарен член

Ќерка ми е 6 ипол месеци и деновиве планирам да дадам. Ќе и дадам од истото ние дома што го користиме, од Грција го земам секоја година.

Битно е да е чисто ладно цедено само. Твоево плус има и ознака био, така што мислам дека е супер избор.

DaisyDoo likes this.