Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    3.193
    Исто како @Ano.
    Вечерата ако не е инстант млечна каша туку обична инстант, ја правам со ад зошто се препорачува да е млечна.

На Ano и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    8.467
    @Ano На тој морков што го сварив и тоа малку млеко што го ставив, кога пробав јас ми имаше вкус на морков. Во никој случај не може да замаскира, јас ставив 4 мали лаж бебешки во толку каша. Друго е ако ставиш многу,како за млечна каша. Здравје ќе дојдеме и до таму. Ама сепак фала за мислењата. Уште полесно да не ставам :$

3. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.353
    Допаѓања:
    2.135
    Кога му излегуваа горните единици на моево не јадеше ништо, ама баш ништо. Што и да понудев завршуваше на под уште непробано. Само на млеко беше тогаш. Само што пробијa, се' се врати во нормала.

Ако ти јаде каши давај му, нема да се збрка. Или можеш да искомбинираш во еден оброк и каша и парчиња, па ако сака парче нешто ќе си земе.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Скоро 6,5 месеци, од пред некој ден воведов оброк.

Засега има пробано морков, компир, тиквичка, авокадо, тиква, јаболко, праска, банана, слива, круша, киноа и пченка.
    Паузирам 2-3 дена со нови вкусови поради вакцините што ги прими, па следно на листа ми се батат, блитва, брокула, карфиол, просо, овес.

Сакам и маслиново да воведам, покрај здравите масти и за да им дадам малку вкус на зеленчуковите каши, многу ми се безлични инаку.

Неколку прашања, особено за тие што следат блв.
    Какви зачини сте вовеле и кога? И дали и тие се даваат по три дена? Имам дома гранчиња ванила, цимет, каранфилче. Се мислам и за куркума и слично.

Друго околу јајцата...има некој воведено цело јајце одеднаш, на пример ленти омлет или згмечено со вилушка и додадено во нешто друго? Сакам да дадам негде кај 7 месец, па да почнам со месо и да воведам втор оброк.
    За млечни ми е страв како ќе оди, зошто кога се роди изрази интолеранција на кравји протеин па некако ми е шубе.

Во стол уште не сум ја седнала, ама викендов ќе пробам дали е стабилна да седи сама па да почнам со парчиња полека. Се мислам со обарен цвет брокула да и дадам да се занимава, па ќе видам понатаму како ќе реагира.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.717
    Допаѓања:
    21.403
    Колку и да е малку го маскираш реалниот вкус на тоа што го даваш за проба. Здравје кога ќе имате вечера можеш во тој оброк да додаваш твое млеко ако толку сакаш.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    40.514
    Како што ти пиша и @Bella_Stella , во најмала рака замирисува на мајчино. Подобро со водичка да разредуваш ако имаш потреба

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    8.467
    @Bella_Stella @Ano ма не дека јас многу сакам мајчино да ставам, и тоа е обврска. Туку гледав дека така спремат и ај и јас куса да не сум :lol:. Ама утре нема да ставам и ќе продолжам без, полесно и за мене. А кога ќе дојде ред за млечно ќе видиме на што акл ќе сум до тогаш :rofl:

На Bella_Stella и Ano им се допаѓа ова.
  8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    6.835
    Не јаде и каши како претходно ама пак со занимавање можев да му дадам неколку лажички, ова до вчера. Денес не даде воопшто ништо да му се стави во уста освен млеко и вода. Тоа е ќе издржиме неколку дена

9. Maminkos

Maminkos Нов член

Се зачлени на:
    14 септември 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    Dali proso voveduvavte den, dva samo toa?ili moze da se kombinira so ovosje sto veke ni e probano

10. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Не ти плаче ако и дадеш помала количина млеко од вообичаено? Моиве ќе ме потепаат ако е помалку од 150.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.650
    Допаѓања:
    7.568
    Се случува понекогаш и цело шише да испие, зависи кога ручала и колку време има до вечера.

Е сега кога давам помалку е обично за да пролонгирам 1 час до вечерата на пример.
    Ако да речеме околу 13:00 јаде ручек, до 17:00-17:30 не може да издржи без оброк, затоа давам помалку млеко и после вечерата за кратко време.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Јас сметам дека не си погрешила бидејќи и педијатри даваат совет да се стави ад или мајчино.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    8.467
    Можеби не сум погрешила, вистина не сум паметна по тоа прашање. Ама е обврска, треба да се измолзуваш за да ставиш. Па после миј пупма стирилизирај за малку што ќе извлечиш. Така да ќе оставам кога ке си дојде време за вечера :)

На Proletno му/ѝ се допаѓа ова.
  14. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    603
    Мајкии ајде совет или утеха, второ дете ми е ама првото беше како по книга. Хаха
    6м е , од вкусови проба доста работи амаа цел оброк не јаде никако, почнавме 2 пати по пола каша и стигнавме до правење нудење и фрлање. Само на млеко е, незнам веќе како и што. Дали доколку почнуваат заби може да одбива храна? Инаку доколку и дадам цела бисквита цело време ја става во уста. Од цврта храна и е само тоа, ја нудев со бисквита во овошните каши или со млеко така не сака.

15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    6.835
    Мој совет почни со парчиња. Имаш на солид старс се како да нудеш. Ми изгледа дека сака парчиња да јаде штом бисквита во каши не сака

16. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    603
    Батат и морков нудев немаше ефект . Солид старс апликација ли е или ?

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.353
    Допаѓања:
    2.135
    Кај моево околу една недела траеше периодот на нејадење. Само цицаше, ништо друго. И после наеднаш се врати во нормала, ко ништо да не се случувало измеѓу. Вака еднаш се случи и кога имаше околу 7 месеци.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    6.835
    Да апп е. На англиски е ама и да не разбираш со слики е објаснето

19. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Од кога дадовте маслинов зејтин?
    Овој го зедов од Зегин, ми личеше дека е погоден за бебе од 6+++.
    IMG_20231029_072020.jpg
    IMG_20231029_072029.jpg

Го користи некоја?

20. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Ќерка ми е 6 ипол месеци и деновиве планирам да дадам. Ќе и дадам од истото ние дома што го користиме, од Грција го земам секоја година.

Битно е да е чисто ладно цедено само. Твоево плус има и ознака био, така што мислам дека е супер избор.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.