Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    А зошто не би го давала во друг период од денот? Пример за ручек седнувате јадете, му даваш месо за проба. А сабајлината да си го има редовниот оброк.
    Јас го седнувам со нас за секое јадење, и веќе знае кога ќе седне во хранилката дека следува јадење и си бара и тој. Глупаво ми е да го оставам така да гледа, па секогаш му давам нешто минимално.
    Иначе сеуште официјално немам воведено оброк, уште сме на пробување вкусови.

На 1209, Bella_Stella и Tiny Love им се допаѓа ова.
  2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    3.262
    Јас давам исто како @Lavender13 .
    Пример вчера воведував јајце го дадов за ручек накај 1. Исто беше со месото. Еве мене ми пројави реакција од слива после 5 минути беше црвена на образите. Така што претпоставувам дека не е толку проблем да се даде нешто ново и за ручек. Навечер пак, не би давала

На Bella_Stella и Lavender13 им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.808
    Допаѓања:
    21.572
    Не се држам и јас строго до тоа правило нов вкус да воведувам строго пред 12, така да може да пробам да воведам месо за време на ручек, а јајце евентуално во доручек. Во право сте.

На 1209 и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  4. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.130
    Бебево 2 дена за време на ручек, откако ќе изеде 130-150 грама одбива да го доврши ручекот и почнува да плаче и да ме гледа во гради. Вода понудено. Се обидувам да му одвлечам внимание, залудно. Еве го цица на двете гради ко да не јадел ништо. Што се случува ако знае некој да ми каже зошто цела сум во прашалници.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.289
    Допаѓања:
    111.749
    Син на мајка да изеде и прасе печено, ако раскопчам кошула се нацртува пред мене да цица ко да не видел и стандард двете гради до капка ги празни. Не е дека некогаш изел којзнае колку ама кога и да му давам јас јадење он мене ме гледа ко една огромна цицка и само го чека моментот да цица.

На Pipismel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.130
    Исто и он си цица најмногу 30 мин по оброк. Но овие два дена уште недојадени на хранилка бара. Ако е сеуште гладен зошто не дојадува се прашувам. Се надевам фаза е, треба на работа да тргам за неполн месец. Фала мама.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.289
    Допаѓања:
    111.749
    Јас некогаш не одам дома одма после работа за да се дојаде, оти иначе не се дојадува ако сум дома.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.896
    Денес дадов жолчка 1/8 сега наредно за 3 дена пак 1/8 после пак 1/8 па наредната недела 1/4 исто исто така,па 1/2 два пати неделно на 3 дена,па 4 недела цело,уште важи вака воведување?

9. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    795
    Јас знам за овој начин на воведување, ако не е правилно нека ме поправи некој.

IMG-c6ddf737fe98069bb1934ed2f19e2187-V.jpg

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.808
    Допаѓања:
    21.572
    Денес имав такво сценарио и јас, а моето има само доручек и тек пројадува што се вика, уште имаме денови кога не јаде многу. Денес мавна 160 грама и при крајот почна да кенка и да вика амамамам, одма го ставив да цица и цицаше како да не видел јадење. До што е не знам, ама нека си ручка, што да кажам.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.130
    Истото ми го направи денес на појадок, после кратко време ми поврати. Изеде сигурно повеќе од 150 гр. И вода пиеше не дека е жеден. Според апликација мали е во скок и тоа баш кај громчето па препишувам на тоа. Ќе видиме.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss Nahh

Miss Nahh Активен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2023
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    28
    Мамички од кој грчки јогурт им давате на вашите малечки?
    Дали е добар Грекос?

13. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    795
    Јас давам од тој :)

14. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Женски неможам да поверувам дека на мали може нешто да не му се свиѓа. Млечни производи не сака. неможам да кажам одбива но прв пат да го видам да ја врти главата после неколку лажички. Уште сме на почеток ги пробав сите грчки јогурти и не ги сака, исто не ја сака урдата од кам. Што им давате и во каква комбинација?

15. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    393
    Исто и моето ништо од грчки јогурти и павлаки. Успеав да протнам само кисело млеко од Бучен козјак, ама не беше воодушевена па се откажав. Пробај со тоа, види може ќе сака, или па почекај, малку понатаму понуди пак.

16. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Исто, гледам абц му се свиѓа и може да го јаде, а кисело млеко кај нас од Бучен не пројде (што со првите две пројде ко на шала, буквално се давеа во тоа кисело млеко) и јас уште од пред 6г го знам како едно од подобрите.. ама мали кај мене не го сака изгледа му е покисело и почнав алпско да му го давам и тоа го јаде со сласт.. кисело млеко е ама како павлака мене ми има вкус, ни кисело ни многу течно :D
    Јогурт се тресе по чашата ама колку пие од обична чаша којзнае, кашкавал и урда уште не сум дала иако е скоро 10м..
    туку кај мене е друг проблем.. гриз палента се што е мазно нејќе да проба бе, иако му ги блендам скроз уште кашите ама не го сака вкусот(facepalm) гризот во соте можни варијанти му го дадов и со какао и џабе.. и банана мислам да ја види само му се гади а не па да проба… банана бе|(

На DaftyCrafty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    2.476
    нуди почесто, ќе прифати.
    мојот исто не сакаше, ништо млечно, му нудев, сега прифати алпско кисело млеко.

18. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Млечно кога воведовте? на 7 или 8 месеци?

19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    2.162
    Ни мојот не сакаше ни јогурт, ни кисело млеко, ни грчки, ни павлака. Ама јас го нудев често. Единствено во смесата за палачинки/мафини поминуваше.
    И еве после толку време, пројаде грчки јогурт. Цело едно мало канче изеде, а претходно плукаше, ни две лажици вкупно немаше изедено. Така наеднаш му текна дека сака да го јаде :)
    Вечер ќе пробам јогурт дали ќе сака да пие.

А млеко во сите видови ни да помириса. И во смесата за палачинки ако има, не ги јаде.

20. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас незнам дали смеам јогурт да дадам, пробав од чашата што пиев јас сака. Дали знаеш од кога може да се дава јогурт?