Која не солена урда ја давате? Мојава се дави во млечни работи, јогурт може и по 100мл да испие сака чист да го пие, ако не каде нешто ставам грчки и одма го јаде. Кисело млеко исто со лажица срка. Само не ми е јасно после кисело млеко дента обавезно ми повраќа, а од други производи не. Може да е до фирмата?
Не знам зашто не би смеела јогурт. Мене педијатар ми рече млечно да почнам со нешто со помала масленост. Јас почнав со јогурт. Ама мојот не го сакаше, ниту да го пие, ниту во каша, па ставав само во палачинки/мафини. Инаку од млечните досега давав урда, крем сир, моцарела, cottage cheese. Нив ги јадеше без проблем. Сега давам и пармезан и чедар по малце. И нив ги сака. Вчера пробав јогурт, ама ништо, уште не го сака .
Урдата на Homolje, ја купувам од Кам. Спојлер: Урда https://www.ekofil.co.rs/images/proizvodi/svezi-sir-urda-homolje.jpg
Два месеци ја нема по Кам маркетиве накај Ѓорче, Влае и ми рекоа дека имаат проблем со доставувачот. А ја знам, пред 3-4 год често ја купивав кога држев диети. Денес и утре движам накај Центар па ќе побарам по другиве.
Дадов после 8 месеци. Сега имам замрзнати парчиња, се случува повремено да ставам во каша. Кога ќе ми текне тоа.
Јас ја купувам во Ѓорче, пред 1м ја купив, имаше. Во тој кај општината. Со првото имав домашни и прашував ми викаа рано е. Дадов пред годината, многу сакаше со спелта варена и цимет. Сега не сум дала дека немам, да најдам ќе дадам.
Дуња дадов пред две недели, па детево се растури од јадење, секој втор ден ја јаде. Му ја сечам на ленти по блв и излеа му е таман за да си ги чеша непцата, абе омилена му е, се тресе цел пред да му го дадам парчето. Иначе е 6.5.
Е ме потсети и мене да земам, баш мислев што да му сменам од овошје да дадам. Моето до сега скоро се што понудив се јадеше, пу пу, вчера леќа за ручек со зеленчук сварена па зеленчукот блендан место запршка, така и за нас ја правам и му изрендав цвекло и морков со малце лимон и маслинов, се изеде. Омилено му е овес со грчки и овошје, буквално радости е кога јаде тоа. Алергени скоро се воведов, уште риба и некои од јатките, јагоди…на ништо нема рекација до сега. Него денес направив динстано телешко, ама не сакаше да јаде, парчето што не го проба може да го дадам утре? Го ставив во фрижидер уште додека беше топло.
Се водев по ова Бланширана. Па прво наредена на чинија ја замрзнав и после замрзнати парчиња во ќеса.
Кога почнувате до вкусови, давате варено или свежо овошје? Зеленчукот знам дека мора да се вари и нормално, не давам свеж, и не го сака баш. А овошје ни варено ни печено не сака. Само јаболко и банана сме пробале, само свежи пасирани ги сака Му ставам и мајчино млеко по малку. И уште 1но прашање. Тоа 2-3 лажички од вкус е 2-3 цели или 2-3 на врв само полни? Јас само на врв му давам. Некако многу е полна лажичка за мало усте. Зеленчук јаде по 2-3 на врв. Живо јаболко 3тиот ден изеде 3 полни мали лажички, ама ги дадов како 10 на врв, малку по малку.
Количината да е 2-3 цели лажички првиот ден. Потоа зголемуваш постепено. 2-3 лажички на врвот само е количина од 1 цела лажичка. Што значи третиот ден јаболко си дала 2-3 лажички.
Јас се што давам, варам. Освен банана и авокадо, тие не се варат. За подобра дигестија се варат, бидејќи желудникот не им е спремен да обработи свежо конзумирани намирници. И подобро за почеток, давај чисти вкусови без да мешаш мм во нив. Така ќе го вкуси вистинскиот вкус на тоа што го нудиш. Давав од најмало лажиче за проба, 2-3 лажички распределено на неколку пати додека ги изеде. Сепак и за нив е ново ова искуство со вкусови и храна, па постепено ќе зголемуваш количина.