Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    За поголемото терав како Ано, и тогаш одев во Ремедика. Млеко за ужинка му доаѓаше да пие кога имаше 3 оброци, па кога воведов и ужинки, остана млеко само наутро и навечер. Не можам да се сетам колку давав, треба да прочепкам низ темиве да видам што сум пишувала тогаш. На доење и на ад беше.

За помалово уште е рано за други совети, 6 месеци има и уште нема оброк. Сега ќе зголемувам количина и треба да дојде до 120 gr, а доење кога сака. Досега само вкусови пробуваше и не давав повеќе од 50 gr.
    На следната контрола претпоставувам дека ќе добијам поинакви совети.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    405
    dali moze da se gotvi hrana vo air fraer pa posle vo blender za bebe ?

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.074
    Допаѓања:
    110.898
    Мислам може, ама суво е, ќе мора да додадеш течност.

4. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.290
    Допаѓања:
    6.803
    Зависи што готвиш, некои јадења треба да се повеќе термички обработени за бебиња. Јајца, месо, -мора да се добро варени.
    Таму има опција за варење на пареа, тоа е супер опција за зеленчук како морков,брокула, карфиол, грашок..

5. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    207
    Бела кога и како ќе почнеш со воведување јајце? Те молам пиши ми зошто баш тебе те следам за се, некако ми се поклопи распоредот со тебе а и бебките ни се врсничиња

6. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Дали има друго лупено просо освен тоа на Био космос? Земав нивна киноа и налетав на црвче и сега црв ме јаде, не ми се купува ништо нивно, не дека во другите ќе нема, ама ете малку шубе ми е.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    7.581
    Јас планирав да печам јаболка во Airfryer, или проички мафини како за нас. Е бидејќи го користам за нас често за готвење, малтретирање ми е да го чистам и дезинфицирам за бебе постојано, така да најчесто варам или сега веќе 10++ месеци е, нудам свежо рендано понекогаш. За овошје ова.

Мислам после секое готвење ја мијам корпата, не дека не, ама за бебе бар јас си замислив дека треба потемелно чистење, и страници и околу греачи, да нема траги од друга храна.

8. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.354
    Допаѓања:
    2.136
    https://zegin.com.mk/index.php/mk/probios-organsko-lupeno-proso-400-g

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Дали го нудите истиот оброк повторно во текот на денот доколку еднаш го одбијат? Или нудите нешто друго? Не беше импресиониран од двете комбинации на киноа вчера и денес, и касна ептен малце. Не знам дали да го нудам истото пак или тоа е тоа. Само доручек имаме иначе.

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    7.581
    Јас кога веќе имавме оброк воведен ако не сакаше, пробував пак за 10-15 минути или менував друго. Обавезно имав готови/купечки каши низ дома. Да се знае дека цврст оброк имала.
    Опција ми беше да заменам или надополнам со млеко ама бирав да е оброк сепак.

На Bella_Stella и Lavender13 им се допаѓа ова.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.159
    Допаѓања:
    40.521
    Јас во вакви случаи може само да надополнам со доматен сос или јпгурт, зошто така ми проаѓа се.

На Splendor. и Lavender13 им се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ама доручекот е воглавном базиран на овошје, доматен сос не оди. Има нетолеранција на млеко па јогурт исто не е опција.

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    Јас го користам тоа од dm.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.159
    Допаѓања:
    40.521
    Уф незнам :(. Кај мене до сега ова палело и не сум размиалувала за друго. Плус 99% од случаите кај ручекот ми правел проблем. Доручек и вечера одат глатко.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.720
    Допаѓања:
    21.407
    Следна недела ќе почнам Дакс. Планирам вака да воведам. Се мислев за цело јајце или само жолчка, ама сепак се решив да ги раздвојам. Колкаво е твоето бебенце?

Прикачени фајлови:

16. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    207
    Точно 7ипол месеци во недела

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.720
    Допаѓања:
    21.407
    Ептен сме блиску, моето за 10 дена 8 месеци ќе полни.

На daks му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Здраво :) ние сме далеку од почнувње храна, меѓутоа цел процес ме плаши малку. Од каде читавте и се едуциравте? Како внимавате за алергени? Како воведувате различни состојки, колку денови чекавте да поминат? Било какви совети што би сакале да ги имате се добредојдени ❤️

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    7.581
    Како неискусен родител
    - За почеток на дохрана добивме зелено светло од педијатар. Всушност и според препораката на педијатар почнавме порано.
    - Педијатарот ми нафрли основни артикли со кои би почнале ( морков, компир, тиква, тиквица, јаболко, круша, слива) и што да не давам за старт (јајце, цитруси, јагоди, општо бобинки)
    - Читав и на форумот тука и во глава си правев список што и како.
    - Почнав со зеленчук - прво морков, од готови кашички ради што за 2-3 лажички не ми се вареше и да правам и фрлам толку мала количина
    - 3 дена морков, па следно компир. Два дена чист компир, еден ден мешавина со морков. Па мислам беше јаболко. Исто чисто, па мешавина со морков и така со сите следни артикли, додека за околу месец од пробата стасавме до мала кашичка да може да изеде, што го сметав за оброк
    - Кога веќе почна да јаде мала каша, не сакав да враќам некои денови само 2-3 лажички нов вкус, некои цела каша, туку продолжив да го давам новиот вкус со веќе пробан и во количина на оброк. На пример ако требаше да проба банана, 2-3 лажички банана со малку пример јаболко и круша смешани, или чиста банана на почеток на оброкот. И остатокот до 120гр, само јаболко и круша. Новиот вкус гледав да е на почеток и со мал дел од веќе пробан, за да сум сигурна дека ќе изеде доволна количина ново.

Прво давав комбинирано овошје и зеленчук некаде помеѓу 10:00-12:00 часот кога имаше само еден оброк. Кога проба доволно работи и добивме зелено светло за втор оброк дефинирав наутро околу 8:00-9:00 часот појадок - овошје плус житарка

Некаде околу 14:00-15:00 часот ручек, зеленчук и месо.

Сега веќе имаме друг распоред.

Мене најчесто кога ја носев ќерка на систематски кај педијатар ми даваа насоки што и како да правиме следно спрема развојот.

За алергени - немаме во фамилија алергија на храна општо земено, ама сепак гледав да не воведувам повеќе од 1на нова состојка. Да давам нов вкус претпладне. Да оставам доволно време до спиење. Чувам сируп за алергија дома. Гледам да не се неколку високо алергени состојки една по друга воведени.

На Leanne, Tiny Love и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.