Една година? ЕДНА година? Ај у пичку матер, и ти вчера се породи Зашо никој на мене не ми кажа дека и на вториот роденден се плаче бе другарки? Мислев само првиот ама нееее, вториов малку повеќе го плачев Третиот можда ќе го славам дека конечно пораснала Море и нашиве претеруваат со растење ама конкретно овие бебиња мислев дека уште се расправаат со цицка а не со лажица
А мојот се расправа и со мене. Ваква стринка не сте виделе, лута, од тие на чешма што се караат, е таков е. Коа сме тука, десерт за поголеми бебиња да ви кажам. Чоколадо со поголем процент какао, 100гр на 4 големи јапонски добро омекнати, во блендер и после во чашки, пудинг за медаља, многу е добро. Го излажав дури и баткото и сега бара секој ден.
@AngelOfArh , пиши рецепт за зелка манџа. Е до толку не знам за бебе да спремам манџи. Како каша мешам се и сешто ама зелка никако не ми оди во комбинација. Инаку дадов и јаготка на два пати по ептен малку. Следно повеќе. Мед немам дадено. И со јаткасти останавме само на кикиритки, орев и костен пробан. Да набавам путери, па ќе ги проба и другите. Уште една "плачка". Од кога ги правев сликите за 11 месеци, само си потплакувам дека се ближи роденден. Порасна бебето.
Јагоди ќе дадам и јас деновиве, домашни лански имам. Мед не давам ради ботулизам не ради алергии, оф тоа повеќе се плашам. Затоа ќе дадам проверен од аптека, од Зегин еден го зимав, домашен не. За манџа почнав да динстам кромид и лук, на вода и маслиново малку, да смени боја да омекне, додавам се останато, да го фати тоа пареата да се "запржи" и додавам вода, зачини, ставив ким, кари и нане малку, поклопив и додека омекне. Покрај кромид, лук, ставив и пиперка, морков, зелка, булгур и малку домашен сок од патлиџан.
Може, јас дадов прво телешко. Само што направи 7 или на крај на 6 не ми текнува. Супер е за железо кое кај доени бебиња доста се намалува после 6ти месец. @Ceneva брокула дадов меѓу први вкусови.
Пораснаа мила. Ете го за една недела ќе полни 7 месеци во 8 иот. А ко вчера да се породив. Твоето колку направи
Ако прашуваш поради арсенот, најубаво е да откисне. Ако немаш време тогаш убаво измиј го. Јас и за нас и за беба сите зрна ги киснам, без разлика житарки, мешунки. Некои поради фитинската киселина, оризот поради арсенот, а генерално и побрзо се готват претходно покиснати.
А оти да не е безбедно? Мислам озбилна сум со прашањето ако може некој да ми објасни? Зар за ден време со соодветно чување може да се распипе толку многу храната и да предизвика проблем кај бебе. Или се прашање на хемиски процеси? Во смисла двоење на протеини/хистамин или што и да е? Ова вака логичко/лаички што ми иде како можна причина. Оти јас планирам да давам на бебе храна чувана во фрижидер ден до два. Мислам она лиже и јаде под, па сега од храна еден ден стара да и е нешто? Друго, дали имате искуство со подготовка на пример на домашна овошна или зеленчук каша и да се чува неколку дена? На пример варам/обарувам разно овошје или зеленчук, пасирам или на парчиња и ставам во тегли и затварам и после вријам или ги ставам во рерна да се вакуираат? Исто манџулинја/сосови за бебе во мали теглички соберено и вакумирано на горниот начин и после два три дена топлиш и даваш. Исто компотчиња варење без шеќер, за после да се искористи само овошјето во каша? Инаку морков сака пивеќе од јаболка. Не ми е јасно како само, ама ете. Една недла по малку и давам да лизнува. Далеку сме од оброк, ама па и мало е за оброк.
Искрено, секогаш давав свежо приготвена..ама сега почнав на работа и проблем имам..а читав се и сешто..И мене ми е логично дека може...Не знам...
Сите знаеме дека свежо е најдобро. Ама едно еве јас сум сама и без помош за чување, а друго количината е премала.. значи трошиш ресурси и време секој ден. Ако има валидна причина зошто мора секој ден свежо и да не стои храна ден два ок. Еве стварно не ми текнало да истражувам уште на темава па прашувам оти стално сум го сретнала прашањето. Од друга страна па готови каши од супермаркет стојат со месеци па повремено скоро секој дал нели? Што е разлика тогаш едното со другото приготвување и вакумирање на храната? Е сега ве молам не скокнувајте одма дека не сте дали готова каша. Не ми е тоа поентата, туку приготвување и чување на хранта за бебе. И како можеме да си олесниме при подготовката на храната?
@јolene , давам и готови каши, а сум мрзнела и овошје, зеленчук, месо. Месо, домашно пиле или свежо телешко, сварив поголема количина, поделено во порции и со дел од водата во која се вари замрзнав. За подготвување на каша одмрзнувам додавам заедно со зеленчук колку да се смешаат вкусовите. Овошје различно имам замрзнато, на ептен ситно сецкано, буквално да се свари за 5-10 минути. Не сум давала во повеќе денови спремено, пример од денес за утре. Се случило и да ми остане каша ако направам поголема количина и да ја ставам во теглички. Сум проверила другиот ден, не е расипана, жешка затворена веднаш, па во фрижидер, ама искрено ми било шубе да дадам. Ама еве како што расте и почнува да јади се, и на парчиња, на пример мафини, кифлички секако ќе јади по повеќе денови, или замрзнати, па притоплени. Плус моето тргна и во градинка, така да таму и супа и различни манџи нудат.
Прашав и во друга тема, а што може да се притопли? До сега се свежо јадеше, 16м е,некое време ќе морам од вечер да спремам ручек
Мислам дека замрзнување на месо или пример варено овошје и изблендирано е најбезбедно. А и мене би ме интересирало за повеќе дена дали некој спрема.
Во групата domace kasice za bebe на фб има начин за пастеризација, замрзнување на намирници и сл. Јас лично имам исецкано и замрзнато овошје и зеленчук и месо (брокула, цвекло и карфиол ми се сварени па смрзнати). Имам направено и овошни каши, и замрзнато во ќеси за мајчино млеко, па само одмрзнувам во топла вода и мешам со житарка.