Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.731
    Допаѓања:
    21.419
    Многу големо растојание е од 10 до 15 да се без оброк. Подмести им нешто во рутината. Моето има скоро 9 месеци и јаде на отприлика 3 часа, некогаш и порано. Сабајле цица, 10 ипол има доручек, 1 ипол цица, 4 ипол има ручек и до пред да спие има уште две доења.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KarmaCudo

KarmaCudo Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    6
    Со ад е малку различно. Пијат по 210мл и толку смее пати во денот. Да им давам почесто треба да се намали количината. Не е тоа проблем, машкото напредува одлично дури и повеќе. Женското не сака ништо последниов месец. А и ако почнувам со каши како оброк дали да давам и ад измеѓу.

3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.731
    Допаѓања:
    21.419
    Независно од тоа дали е мајчино млеко или Ад, цврстиот оброк треба да замени едно млеко. Меѓутоа ретко кое бебе уште во старт јаде доволна количина за да замени млеко. Во почеток е предвидено да јадат 120-130 гр, понатаму 150гр минимум за да замени млеко итн. Не знам која е вкупната количина на млеко што ја пијат во текот на денот меѓутоа може да направите различен распоред.
    Денот секогаш почнува со млеко, па следи доручек, повторно млеко, па ручек, повторно млеко, па вечера. Ако се воведени трите оброци. Ако не се, наместо цврст оброк пијат млеко. Не сум давала ад ама мислам дека можеш да намалиш мл и да вметнеш уште едно млеко во текот на денот зошто растојанието од 10 до 15ч е многу големо за да бидат без храна. Ужинки се воведуваат тек откако ќе имаат три главни цврсти оброци.

На KarmaCudo и јolene им се допаѓа ова.
  4. KarmaCudo

KarmaCudo Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    6
    Аха, сега те сфатив, мислев дека ми кажуваш за сега да им зголемам ад, а знам дека не смее. Ок значи ад останува после доручек ама помала количина. Не ми беше логично и мене од 10 со каша па тек ад во 15. Фала ти

5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.731
    Допаѓања:
    21.419
    Не не, само намали мл и вметни уште едно млеко дневно. Пример моето дур беше само на доење цицаше 7 пати дневно во просек. Сега има два оброци и цица 5 пати. За нивна возраст твоите дечиња мислам дека треба да пијат околу 900-1000мл Ад дневно. Така што ако имате доручек, останатите оброци од ад, поточно тие 900мл распореди си ги на 6 пати. Така ќе му дојде да пијат по околу 150-160мл. Се надевам добро објаснив.

На KarmaCudo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Кашичка од компир и морков на Холе, дали и кплку време смее да стои во фриз? Сабајле и дадов некјеше, па за ручек сакам да пробам да и дадам пак, дали може?

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.113
    Допаѓања:
    111.027
    Може, само не ја греј.

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.466
    Добивме на подарок неколку кашички од Хип со бисквит.
    Screenshot_20240103_114221_Gallery.jpg Screenshot_20240103_114231_Gallery.jpg
    До сега имаме воведено само овошје и зеленчук генерално.
    Во составот на кашичката гледам пченично брашнo, сурутка, путер, пченичен скроб, глутен, јајца, јаткасти плодови...
    Ништо од ова нема пробано до сега, па ми е шубе да му ја дадам.
    И од моето скромно знање, не ли е ова премногу за 4/5 месечно бебе (кашичката е 4+)? Мислам која е веројатноста толку рано да ги има пробано сите тие состојки.:?:

И сакав да прашам, како воведувате од намирниците споменати погоре, и кога?
    Што друго да воведеме освен овошје/зеленчук?

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.113
    Допаѓања:
    111.027
    Oва не е за 4-5м бебе, ова е конзистенција за таа возраст, мазно блендирано. Значи месеците не значат дека од тогаш треба да јаде ова, туку таква конзистенција. Иначе за 4м има и риба и болоњезе и јагнешко и шунка, ама тоа бебе од 4м не јаде.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.466
    Да, ова веќе има логика. Прилично збунувачки на прв поглед, добро е да се знае. Ти благодарам.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    230
    Каква вода им давате на бебињата?

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.113
    Допаѓања:
    111.027
    Роса од пластика. Не ја вријам, ја пие и од неа прават ад кога не сум дома и правам каши со неа од оние од кутија.

На LadyInPainting му/ѝ се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    9.720
    Леле сестре, оваа мојата исто не ја сакаше. А мислам после таа каша и престана да јаде.
    Јас веќе на мака сум да ти кажам. Не знам што да правам. Правев пауза со јадење три дена, оти имаше како нафрлано на лице. Тоа на лице се повелече. На меше и стои уште. Не ќе да е од храна.
    Туку денес пак со морков само почнав, не знам од што и беше нафарланото па ќе давам чисти да видам на што ќе покаже или инцидентно било.
    Бебе не јаде. Затвара уста. Плука. Каша од таван надолу паѓа. Палталоните портокалови. Ужас. Не беше вака кога почнавме. Со тек на време стана.
    Што им правите занимација за да јадат?:worried: . Рацете нешто со каиши ги стегате или лудачки кошули им облекувате?
    Страшо ако продолжи вака. Ќе пие млеко доживотно.

14. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Хахахах не бе неќат компир повеќето бебиња не знам зошто. Пробај со тивица мешај, брокула ,кромид... Мојава па банана неќе да се чуди човек. Али кромд у велико јаде у све и ставам. И после смрди ко чичко у автобус :D

На AlchinovaR1979, lackygirl, sencuk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    9.720
    Пробав и тиквица и компир и пашканат. До сега само круша и банана онака со сласт. Половично јаболко.
    А на почетокот ко шо тргнавме мислев оброк за три дена ќе воведам.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.113
    Допаѓања:
    111.027
    Тоа што сака ставај во тоа што нејќе. Големиот во се додавав јаболко. Омилено му беше јаболко, морков и карфиол. Малово или јаде или не јаде, па сакала и кавијар понудела он ако реши решено е.

На Viveki и јolene им се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    7.598
    @Luminary , јас овие со бисквити некаде на околу 9 месечна возраст почнав да ги давам кога веќе имавме вечера воведено. Претходно поединечно ги воведував состојките и овошје и глутен и јајце.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Како се справувате со непијачи на вода? Значи капка вода не сака да проба, нема како не пробав. 8 месеци има.

19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.731
    Допаѓања:
    21.419
    Никако. :sweat: Секако пробав значи, не знам уште каков реквизит за вода немаме дома и нејќе и нејќе!

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    794
    И јас си ја имам оваа мака и баш тргнав да куцам да прашам и тука..

Една година ќе прави.
    Со лажичка му подметнувам вода, а и колку може да испие така..

Денес го купив на philips магичното шишенце, ама не беше нешто воодушевен.
    Освен за да правиме тест на издржливост, за друго незнам дали ќе ми врши работа..

Кажете некое чаре за макава..

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.