Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Јас од зеленчук варам/печам се. Ок, освен краставица. Така си ја грицка нејзе.

Овошје - јагоди, боровинки, малини, дуња, смоква, цреши итн имам замрзнати и пред крај на варење на житарките ги додавам. 3-4 минути само.

Јаболко варам уште. Круша ако е ептен зрела знам и свежа да дадам.
    Кајсии и праски додека имаше свежи само така рендани, не сакаше никако поинаку.

Портокал, мандарина - исчистена мрежата од горе и на ситни парчиња. Или пак сокот го вклучувам во оброк.

Cence and јolene like this.
  2. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Каков јогурт и павлака воведовте прво кај вашите бебиња со колку масленост и на колку месеци?

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Јас планирам на полни 9 да воведам. И мене истото ме интересира. Со кои млечни производи е најдобро да се почне.

jolooo_ likes this.
  4. Cence

Cence Популарен член

@Bella_Stella Јогурт на Бучен козјак, а грчки јогурт Grekos со поголема масленост после 7 месеци.
    Павлака не сум дала сеуште, скоро година е.

Last edited: Jan 6, 2024
    Bella_Stella and jolooo_ like this.
  5. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Павлака не давам. Кисело млеко Алпско, Грчки јогурт Олимпус или Крикри со 10%масленост. Јогурт на Бучен Козјак давам.

jolooo_ likes this.
  6. kate89

kate89 Популарен член

Грчки јогурт на кри кри со 10% масленост, го воведов некаде после 7 месец ама ретко го давам, не го сака воопшто. Павлака не сум дала се уште

7. velesanka

velesanka Популарен член

Павлака на Николови, јогурт давам цврст јогурт на збрегов. Тоа користиме дома, тоа му давам

jolooo_ likes this.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Кога вклучувате сол во јадењето или давате иста храна со останатите?

Моево е во градинка веќе, сигурно таму јади манџички, супи и слично. Не ни даваат листа на состојки во менито ама верувам дека не е различна храната во јасли и останатите групи. Дома сеуште спремам за неа посебно без зачини, освен што ставам кромид, лук, маслиново масло итн.

Е сега кога ја оставам на чување со бабите гледам дека се послободни да и дадат да проба од истата храна на сите. Демек едно залче да не гледа каде што се јади. Реагирам за ова, не дека не, посебно што не сакам без мое знаење да го прават нештото. Додуша и верувам дека не и даваат повеќе 1-2 залаци.
    Сигурно нема пробано чоколадо, еурокрем, џем и останати слични работи. Или солено сирење, пржена храна, сувомеснати производи.
    Ама 100% има пробано леќа зготвена за сите, спанаќ, грав и таков тип на манџи и чорби.

Скоро 1на година е бебка.

9. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Јас вадам на пример од гравчето за него кога ќе се свари и после нашето го запржувам и ставам сол. Или мусака, полнети пиперки истиот фил само прво ставам за него во едно земјено малечко и после ставам сол во нашето. Ама вака за празнициве каснува и тоа што е за сите, на пример вчера не сакаше ни залче од неговото ручече, јадеше што и ние
    Инаку ок е веќе од 1 година да јаде од тоа што јадете вие на пример грав леќа, само сол ако нема многу, јас некако уште не можам да му давам од истото.

Miss_S likes this.
  10. velesanka

velesanka Популарен член

16м е син ми, дел од работите ги готвам посебно за него. Во храната му ставам малце сол и зачини (оригано, босилек, кари, куркума). На последниот преглед ми кажаа може од нашата доколку е без запршки и премногу зачинета.
    Јадењата каде што за нас ги правам со пржење а кромид лук и додавање на останатите состојки не му нудам него. За нрго, сеуште се е варено/печено.

Miss_S likes this.
  11. Bella_Stella

А откако ќе ги воведете во кои оброци ги користите и колку се става количински?

12. Cence

Cence Популарен член

Па досега ставам една лажица грчки јогурт во утринската овесна каша со овошје како овошен јогурт да речеме. И кога правам палента или спанаќ овавезно ставам грчки јогурт/кисело млеко исто на бучен козјак.

А јогурт му давам да пие околу 50мл.не допива секогаш, а некогаш сака уште. Исто во таа комбинација мешам или некогаш посебно само во чаша.
    Јогурт обожава, за разлика од вода..

Bella_Stella likes this.
  13. Bella_Stella

Го потсеќа на млеко веројатно затоа. И моево нејќе да види вода, ќе видиме како ќе биде со јогуртот. :)

Cence likes this.
  14. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Имам кашичка од ДМ со масло од репка, досега немам ставено никакво масло во кашичките, 6+++ сме. Смеам да ја дадам?

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Можеш да дадеш ако ти се воведени другите состојки. Инаку од масла можеш да ставаш ладно цедено масло од репка или маслиново во зеленчуковите каши.

Giiirl23 likes this.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

17. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Од каде купувате масло од репка?

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Имам земано на Фила, од поголемите маркети. Исто има и во Беллина, но го немам користено тоа.

Giiirl23 likes this.
  19. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Здраво
    Сакам да побарам совет за прв оброк. Имено, почнавме со вкусови, многу малку јаде во принцип само по неколку лажички, повеќе не сака. Вкусовите за нејзина возраст веќе ги поминавме, уште малку ќе наполни 6 месеци. Имам недоумици за оброк од кашичка и комбинацијата со млеко. Беба е на АД и не знам како и кога се намалува млекото при дохраната со кашички. Уште не сме стигнале до оброк како што пишав, но сакам да сум спремна. Дали кога ќе изеде каша од 150-200мл се крати од млекото? Ако се крати, колку? Таа има 5 оброци АД или по 180 или по 210мл.
    Фала и среќни празници!

KarmaCudo likes this.
  20. N_V

N_V Активен член

Ние кога почнавме со оброк педијатарот не советуваше 150 гр. да даваме. Место млеко (цицање или АД) се дава тоа што ќе подготвите. На почеток исто не сакаше да јаде и по 45 минути траеше хранењето, потоа времето се намалуваше. Секако без притисок треба и да нема стрес за бебето, колку изеде толку. Секое дете е приказна за себе, доколку изеде поголем дел од оброкот мислам нема потреба да го дохрануваш со АД, јас не нудев млеко после оброк, тоа што го јадеше го сметав за оброк и си продолжував како и предходно кога беше само на млеко. 5 пати цицаше и кога почна да јаде едното цицање го заменивме со оброк.

BadKarma94 likes this.