Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    @Bella_Stella Јас колку што знам млечни производи се воведуваат со полна масленост за деца. Можеш да пробаш кисело млеко според мене наместо грчки. Или јогурт.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Јас почнав со 2% грчки, само еден ден, почнав одма после со 10%. Не мора да значи, баткото па со помала масленост и појави реакција така да нема правила.

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.426
    Еднаш дадов и покажа реакција, ќе почекам малку и пак ќе дадам па ќе видиме.
    @Thinkerbell. @AngelOfArh и јас мислев дека со поголема масленост се дава, ама тоа било за да ги држи сити. Се почнувало со помала масленост и постепено се одело кон поголема. Една од опциите за реакцијата кај син ми е таа, ама и не мора да значи.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Па има логика, кравјото нели се воведува разредено. Да ти кажам искрено за ништо не ми е страв како за кравјо.

5. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    На веќе воведени овес тиква и јаболко денес малку појави црвенило и брзо го снема, реакција ќе да е ? 1 супена лажичка имаше овес во јаболкото и малце тиква :/

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.426
    Не ми ни паднало на памет кравјо млеко. Ќе си почекам негде после година ипол ваљда. Да може да јаде јогурт, к.млеко, урда и сл. ќе ми биде доволно.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Морам ради градинка.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.426
    И јас ќе морам, ама здравје на есен. Не можеш да кажеш да не му даваат? Сигурно има замена некоја?

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Ќе пробам.

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    7.645
    Ангел, кај нас за пиење даваат Ад, може и од дома да праќаш или едно што е таму на избор.
    Е сега за млечни каши за појадок, кај мене нема реакција и немам прашано дали со Ад и прават или баш кравјо. За пиење не сум дала ни дома јас.
    Пред да почне во градинка, на неколку пати по 1-2 лажици додадов во вечерата.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.238
    киви на 15 месеци дадов,домашни од двор.И завршивме на ургентен.Поради силна алергиска реакција.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Не даваат во нашата, ад никако, нит каши нит за пиење.

13. Zulejha993*

Zulejha993* Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    11
    Здраво мајки, прво дете ми е и сакам да прашам во врска со воведување на кашичките денес ми рече д-р дека можам да почнам да давам сокчиња од јаболко, кашички
    бебе има 5+ на АД е на 2саати го хранам
    Е сега сакам да прашам кое време да му давам кашичка, како му доаѓа тоа ручек ли ?

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Сокчиња немаш потреба за сега барем. Вода преферираат после 6ти месец да се дава зошто тогаш бубрезите работат ао полна пареа и можат да ја преработуваат водата, затоа и не се дава на бебиња чајче или вода зошто може да доведе до отекување на мозочето.

Во врска со овошјата јас памтам дека лупев јаболко и го варев да омекне па го блендирав и така давав. Е сега пробувај на сабајле јас накај 10-11 му давав кога ќе беше време за млеко 2-3 лажички 2 дена а третиот колку сака до 100гр кашичка мала да стигне, па после друг вкус. Првите 2 дена давав вкус и после тоа цела доза млеко. Гледај да почнуваш нов вкус во работни денови и од сабајле заради не дај боже реакција некаква. Јас имав воведено доручек, па ручек па вечера и на крај ужинки до 9 и пол месеци беше на цврста исхрана зошто ми го одби млекото на 9 месеци.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  15. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    Батат на коцки исецкан може да замрзнам за оброк? Мм купил повеќе па да го средам така може?

16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    9.745
    Јас исто ум немам како ќе биде. Откако се посомневаа на интолеранција на кравји протеин, наместо ХА сменив на козјо дирекно. На план сум и ако ми покаже реакција од јогурт кравји, да купам козјо и сама да и направам јогурт и урда, од козјо млеко.
    Денес баш читав, Адаптирано млеко 2 не е морално да се воведе, може со пре или 1 да се тера додека дојде ред, да се изостави млеко, кај 10-12 месеци, кај тие што се на АД.

Каква беше реакцијата на јогуртот? Со меше и кака или локално?

Јас воведов доручек, ама мадам автоматски и ручек си воведе. И сега што да правам, ќе прашам четврток :worried:. Белки не е лошо. Ја да и дадам малку ко демек да касне додека јас јадам, она тоа бара ли бара со устето отворено, цела кон мене тргната. 6 ипол е веќе, белки е ок. Од 5 почнавме со вкусови.

17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    А зошто пробувате со козјо ако имате реакција на кравјо? Козјото е појако, може само проблем поголем да направите.

18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    9.745
    Не е точно. Козјото е полесно сварливо и побогато од кравјото. И е баш добра алтернатива за кравјо во случај на интолеранција на кравји протеин.

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не знам ни колку е паметно да се разредува или со помала мастеност али јас колку што знам дека за да се дојде до помала масленост поминуваат низ повеќе хемиски процеси и ова денешново во маркетиве не е се баш од млеко направено повеќе е хемикалија со лопати што се ставаат. Најдобро е да земеш домашно од некој што знаеш па така да видиш.

Ако бебе е спремно и се јаде давај слободно. Подобро давај кога е спремно одколку кога ќе "дојде време" да не сака и да терате со млеко до 5 години. Секако ќе мора да воведеш побрзо оброци ако ја пушташ од 9 месеци таму 4 оброци имаат додека да ја земеш од градинка.

На Bella_Stella и јolene им се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Cow milk contains whey protein and casein protein. While both proteins may be involved in the allergy, typically casein is the more involved of the two. Between cow milk and goat milk, there are two different casein proteins. Cow milk contains the alpha-s-1 casein. Goat milk sometimes has the alpha-s-1 casein in small amounts but predominately contains the alpha-s-2 casein instead (“Why Goat Milk Benefits Matter,” by George F.W. Haenleins, originally published in the July/August 2017 issue of Dairy Goat Journal).² From this information, one would deduce that goat milk would in fact be safe for those with a cow milk protein allergy. However, allergy experts typically disagree. According to Allergic Living magazine, the proteins between cow and goat milk are too similar in structure, causing the body to confuse them up to 90 percent of the time. This confusion of the proteins would cause the same immune response as to the true allergen, making goat milk an unsafe substitute in the case of a cow milk protein allergy. (Sharma, 2012)³
    Ние сме со потврдена алергија на кравјо млеко, па советот беше апсолутно да не се дава ни козјо. Јас пошо сеуште го дојам, не конзумирам ни кравји, ни козји, ни овчи производи.
    Од иста причина се советува избегнување на соја, протеините се премногу слични.

На Giovanna и јolene им се допаѓа ова.