Моето, ништо не јадеше. Неделава почнав да го оставам скорз сам да се храни, ако има нешто за лажица му ставам во неа и му ја давам. Многу се разјаде вака. Скоро се јаде од чинија.
Мене очигледно многу работи не ми се јасни во врска со храната Почнав со вкусови, има пробано Овошје: Јабука круша банана слива авокадо Зеленчук: Морков батат тиквица компир пашканат Инстант оризОд нешто јадеше и повеќе не можам да кажам дека се само 2-3 лажички. И ајде да воведам оброк доручек, ве читам давате овошка и житарка. Што значи треба скроз ли да го "заборавам" зеленчукот. Ако е рано за оброк со што да продолжам ги измешав овие веќе по неколку пати.
Не мораш да заборавиш на зеленчук. Давај наизменично додека воведуваш и нови намирници. Исто може да комбинираш овошје и зеленчук. На пример кај нас или е круша или е банана во секоја каша и во зеленчукова каша..ко ќе воведам месо, вајда круша со телешко ќе е. Досадно е у пм.
Јас секогаш како каша ја спремав/м. Пример компир, морков, кромид, некогаш пиперка и 1 лажица леќа. Да се свари. После блендирав или пасирам и маслиново масло. И толку. Сега веќе сака повеќе вкусови и зачини моево. Инаку може и домат пример. Зависи што се имате пробано.
Од пет полека со вкусови почнав по малку. После три недели од прилика, успеавме да најдеме терк, каква текстура и кои вкусови ги сака, за полека да и дадам доручек.
Ја киснам од сабајле ако е црвена од вечерта зелената. Ја процедувам и измивам. Ја ставам да се вари со морков и кромид. Некогаш знам на малку вода да издинстам кромид и морков за да омекнат убаво па да ја додадам леќата со малку вода. Ко ќе изврие водата ставам маслиново, босилок и лук во прав и пасирам со пасатор.
Исто и на мојата листа. А можеби е и истата. Мене ме интересира за млечните. На листата пишува 7+. Може идеи на кој начин ги воведовте? А за јајцето чекавте 8+ или порано воведовте?
Јас кисело млеко или грчки јогурт со палента дадов за почеток. За јајце жолчка воведов на 8 мислам, а белка има пробано од 9 месеци во палачинки, кифлички, мафини. Утре планирам омлет да и дадам.
Млечни производи јас дадов од 9+, почнав со грчки јогурт, ама според мене подобро е да почнеш со јогурт или кисело млеко со 2,8 или 3% масленост. Дадов едно лажиче со доручек. Јајце не памтам точно, ама негде пред 8 месеци мислам воведов. Прво жолчка, па белка. Веќе некое време јаде цело јајце.
Дали некоја пробала цело јајце на 6м? Според блв директно се дава, па сакав да чујам искуство дали има некој
Jas davam nautro zelencuk konvecer ovosje.jade okolu 30-50 ml na obrok plus sokce 50-100 ml davam us vecernata kasa. Plus 5 obroci so mleko 120-150ml. Bebe e 4 i pol meseci
Дали може да сварам на пример јаболко и круша, да испасирам, ставам во тегле во фрижидер и следниот ден да го искористам за доручекот?
Neznam dali e pravilno ili ne ama jas koga ke napravam kasa pogolema kolina ja stavam vo teglicka i vo frizider za naredniot den. Inaku nlendiram bebealu grutce da ima povraka se davi. Valda vreme treba mala e
Овошје наутро, зеленчук навечер. 30-50 мл/гр не е оброк. За да го рачунаш како оброк што ќе замени млеко треба да е 120гр. Каков сок и зошто? Тоа се празни калории. Бебето ти е премало. На таа возраст треба да пие само млеко. Ако веќе си решила да даваш дохрана, тек треба да почнува со пробување на вкусови, за оброци е мало. Не знам кој те советувал вака, ама не е баш исправно.
Sokce mi rece da davam maticnata za da se navikni na vkusovi, a okolu rasporedot nikoj ne me sovetuvase sama taka, ama ako e greska ke smenam. Zatoa e forumov da se sovetuvame. Poso e ma AD pocnav so voveduvanje na hrana pred 2 i pol medeli. Prvo vovedov jabolko, krusa banana, potoa morkov kompir tikvica. E sega zosto nemase nacin se zaedno da kombiniram gi podeliv na dva pati vo denot