Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    230
    И мене ме збунуваше ова. Па решив за доручек давам житарки + овошје и некогаш во тоа додавам и зеленчук, на пример брокула или морков. После за ручек пред подој давам по неколку лажички зеленчукова каша и така внесувам зеленчук полека, на пример денес ќе дадам лук со компир и морков, ама не ми е цел оброк, туку колку да воведам вкус лук. Не знам дали е исправно така, амампа не ми иде да воведам лук во доручекот..

2. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Дали ја блендирате палентата заедно со со овошјето? Не инстант, обична за варење планирам од ДМ. Не се сеќавам како сум давала на првото дете.

3. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Која листа ја користите? Ако може да споделите.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.469
    Бебе е 6м, во април најверојатно ќе тргне во градинка.
    Дали тоа значи дека до тогаш треба да воведеме доручек, ручек, вечера и ужина?
    Исто така со кравјо млеко, кога би го вовеле за да е спремно, бидејќи во градинка ќе го даваат?
    Некој друг совет како ги спремивте бебињата во однос на јадењето, за почеток во градинка?

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    439
    Screenshot_20240122_153009_Facebook.jpg

На Maja1986., јolene и sandza им се допаѓа ова.
  6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Да, јас дадов цело пасирано со авокадо на околу 7 месеци.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.738
    Допаѓања:
    21.431
    Не треба да се поделени на два пати во денот. Треба да даваш нов вкус до 12ч напладне за ако евентуално има алергиска реакција да имаш доволно време да следиш. Еден вкус дневно се воведува, не повеќе. Прво ќе воведеш неколку вкусови, овошки, зеленчуци и житарки за почеток, па тек после тоа ќе почнеш да даваш цел оброк.

9. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.790
    Не ја мешам со испасирано овошје

И ние ќе појдеме накај 9м, пред 7м земав листа од градинката, полека почнав да го спремам со вкусовите од таму, за млеко уште не сум го прашала и педијатарот за мислење, но некое тетрапак ќе проба неколку дена пред поаѓање (бар така планирам па здравје) инаку доручек и ручек имаме воведено пред да појде и вечерата а за ужинка не сум сигурна... ;)

На sandza и Luminary им се допаѓа ова.
  10. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    439
    Колку време помина дури воведовте цел оброк?

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    24.676
    Цело не, ама пола жолчка на 6 месеци му дадов.

Денес авокадо прв пат проба, чисто пасирано, па го бендиса.
    Пред 2 дена малку на прстот 1 капка јогурт му дадов, ме гледаше кај што пијам :D
    Иначе уште јади околу 70г, после то цица, првото исто вака правеше можи 1 месец дур де навикна.

На 1001Ana1001 и јolene им се допаѓа ова.
  12. Zulejha993*

Zulejha993* Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    11
    Здраво мајки, сакам да прашам колку може да стое кашичка отворена на Хип? вчера му давав малце бидејќи од вчера почнав, денес пак му дадов што остана од истата од јаболко.

13. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    2 или 3 дена зависи од кашичката, во фрижидер на полица позади.
    Ама не давај директно со лажичка од кашичката зошто се контаминира со лиги. Извади некоја количина што ти треба со пластична или силиконска лажичка и стави во тањирче, а останатото затвори убаво и чувај во фрижидер.

На 1001Ana1001, Zulejha993*, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.738
    Допаѓања:
    21.431
    Месец дена. На 5 месеци и 20 дена почнав да давам вкусови, на 6 ипол месеци почна да јаде доручек.

На Giiirl23 и јolene им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    9.756
    Ја денес дадов за прв пат и блендав. Она не сака уште текстура толку многу. Така да свртев со се овошјето со миксерот.
    Пробај. Може ќе сака твоето така. До детето е.
    Кај мене на почетокот сакаше само потечно и ептен ситно. Ама додека укапирав. Среќа ме подучија тука на форумот дека треба да менувам. Сега има напредок, нешто јаде и пасирано, нешто погусто.

На sandza му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    Да ве прашам и јас за меал преп. До сега бевме на каши и пасирано ама се повеќе сака сама и да џвака. Денес и направив фритерс/палачинки од зеленчук и убаво поминавме (со исклучок на хаосот се надевам ќе се навикнам на ова).
    Сакам за појадок да и правам палачинки на пример. Дали можам смесата да ја направам од вечер, да стои во фрижидер и сабајлето само да ги печам? Пример со овес, јајца, банана палачинки?
    Ако направам повеќе палачинки сакам да и дадам да речеме за ужина. Како да ги складирам, каде да ги чувам? Во фрижидер? Зошто сепак нели јајца има во нив. Колку им е "рокот". Истово и за мафини ме интересира.
    Друго, што давате за ужинки? Освен киви, печено или јаболко на пареа омекнато немам друга идеја (затоа прашав за мафини и палачинки). Само банана не сака (чудо од дете), единствено ако и ја протнам во нешто. Планирам и портокал да и дадам. И тука ми завршуваат идеи.
    И последно прашање, за тие што ви јадат сами. Да си земе сама од тањирче нема проблем. Ќе земе, ќе проврти низ раце, може и ќе го згмечи ама пика во уста и џвака. Ама со лажица имаме проблем. И ја давам, знае дека оди во уста ама прво со другата рака ќе ушљака све за да допре па ја пика лажицата во уста. Дали е ова нормално за почеток и како да ја научам да и дадам лажица и да ја стави одма во уста без 90 посто да заврши на неа, мене, под, фрижидер и слично.
    Може постов беше за во блв ама темава е поактивна.

17. Zulejha993*

Zulejha993* Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    11
    2 Дена давам само јаболко, од утре можам ли да почнам со праска само или комбинирано јаболко и крушка имам на хип исто.

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Смеса за палачинки од претходно не би спремала, 5 мин е целата постапка на мешање на состојките.
    Во случај ако направам поголема количина палачинки или мафини ги складирам во затворен сад во фрижидер и давам и наредниот ден. Некогаш ги чувам и на собна температура ако ги јадат после 2-3 часа.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    Можеш и само праска, можеш и комбинација.
    @Tiny Love Фала ти

20. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    456
    Jas na 3 dena voveduvam nov vkus, pr 3 dena jabolko samo pa krusa tri dena mesam so jabolko i sl...xitarki koi smee sega? Mislev samo ovosje i zelencuk smee. Inaku te poslusav sabajlevo ovosje dadov samo 100ml uspeav, mislam deka e obrok veke taka? Znaci vecer da ne davam zelencuk?