Исто беше и моето првите 2 недели, стегаше уста, плукаше, одвај 5,6 лажички, па сега си јади цело тегле од малите, домашни му правам и во тегле турам. Почекај се му е ново сега, дур се навикнат на промената. Вчера пак 1 лајче мало јогурт му дадов, немаше реакција. Не планирам да му давам од сега ама сакав да е пробано, за недела, две жолчка планирам да му воведам таман 6 месеци полни да има. На првото му давав домашни јајца, баба и дедо имаат кокошки од нив јади еве и ден денес, само со пченка ги ранат и со трева што пасат низ двор, ве читав не давате домашни. Од нив ќе јади и малово дур се живи тие и дур можат да чуваат кокошки. Проверени ни се досега се ок било.
А дали мора блендирано да е? Многу мали количини правам и не може да се изблендира, ги варам и убаво ги пасирам.
Можеби не јади дека има парчиња, пробај скроз блендирано. Секое бебе е различно, некое сака пасирано некое мазно блендирано... Ќе си пробаш секако и ќе видиш како сака така ќе му даваш Јас пробав и пасирано ама само бананата ја јади така, затоа блендирам. Исто и со првото дете почнав со блендирано, па на 8 месеци почнав со крупно пасирано па одма и парчиња почна да јади...
Г Помислив и тоа, гледам ептен да згмечам, ама ипак не е како каша, но стварно не знам како да блендирам толку мала количина. И треба ли да се додава вода или млеко ако се блендира?
Тоа што варам (зеленчук) повеќе вода ставам за да има да турам ако треба кога блендирам, секогаш повеќе правам количински да има за блендирање, па ако остани фрлам или дојадувам јас Во тиквата ставив мое млеко оти тешка беше за голтање. Иначе во др не ставам.
Во појадокот секогаш ставам житарка (просо, овес, гриз, палента, мулти житарки) и овошје. Во ручекот ако немам скробен зеленчук (компир, сладок компир), ставам житарка ( ориз, просо, палента, киноа, кус кус од леќа и наут и сл.)
Дилемата ми беше дали може два пати во денот да се даде житарка. Ама па не оди ни само овошје за појадок. Ручек сега почна да јаде,пред 4-5 дена. Сеуште сме на воведување и зеленчуци и житарки. Следнава недела планирам карфиол,просо,кајсија,батат и компир,па потоа месо. Дали прво со пилешко бело се почнуваше? Се сум заборавила од првото. Знам само дека прво му се става од водата во која се варело месото во зеленчукова каша 2-3 дена,а потоа месо. Откако ќе се воведе,колку пати неделно давате месо?
Ова со водата не сум го правела. Прво месо што го дадов беше телешко. Давав 3 пати неделно на почеток, односно преку еден ден, а сега давам 4 пати во неделата месо.
Не сум воведувала со водата месо јас, прв пат слушам за такво нешто. Прво телешко и мисиркино воведов, купувам и спремам домашни, пилешко немам спремано, воведено ми е од готова каша. Инаку житарки се даваат и три пати дневно кога ќе има три оброци. Ако јаде само овошје тоа не е оброк туку ужина, нема да го држи добволно сит.
Белото месо ти е на крај. Со телешко ќе почнеш и дирекно со месо не со вода. 3 пати неделно по 50гр се става во ручек. За почеток стави помалце ако ти е шубе дури и 50гр се многу. За да не губиш време со телешкото земи 200гр свари и замрзни зошто со саати се вари.
Според бебе готвач, на 8+ бело пилешко и мисиркино се дава ,а од 11+ темно пилешко и мисиркино. Секако од 8+ е и бејби биф. На мене педијатар ми рече на 7+ месо,8+ млечни,така планирам да воведам. Инаку пилешко имам домашно,а за телешко планирав од Бисер од Атанасовски или од Кораб трница да купам. За првото дете од таму зимав знам имаше во некои денови носеа тазе,таман за бебиња. Како што го купував,пр. 1 кг месо го варев и замрзнував ,коцка месо и водата во која се варело во пластични чашки.
После месото замрзнато го додаваше во зеленчук што се вари, па блендираше или како? И колку време го варите телешкото така на коцки?
Палентата 6++ ли е и од која зимате , обична од маркет или има некоја попогодна за бебе, и како ја спремате
6+ е да, од Дм земам. Во 100 мл вода варев една лажичка палента на почеток. Сега има скоро 10м и јаде две.
Шо убавооо.... Мене Давид не ми ја сака палентата. Морам додатно во блендер да ја доизмешам со другото да стане пофина. Така некако успевам да му давам со молење. Со друго немам проблем за сега.
Ќе ја засака. На почеток и јас блендав. Сега веќе јаде сѐ, само пасирам, мевцето го кинам ситно и ручка.