Фала женски. Ќе почнам денес со малку жолчка, нема да брзам. Нема потреба. Се расчитав малку и јас и ок си е. Не е само нели за алергиите, што е алерген, туку и за комбинациите со другите оброци на ден. Премногу протеини ги оптеретуваат бубрезите на бебињата, а во жолчката има, па така денес и месецов по малку да пробува ќе давам. Сакам порано да ги воведам алергените од други причини, ама па и малово еве за недела дена 8 месеци ќе прави. Кога бе летна времево. А јас уште 6 месеци ја мислам .
И јас на 8 месеци ги воведов. Не давав месо деновите јајце кога давав, баш заради количество на протеини.
Еве на брзинка. Концентрацијата на протеини е поголема во жолчката, ама белката има поголем волумен. https://www.egginfo.co.uk/egg-nutrition-and-health/egg-nutrition-information/protein Protein Eggs are considered one of the highest quality forms of protein ahead of cow’s milk and beef. Egg whites are especially renowned for their high levels of protein, however yolk contains more on a gram for gram basis. Egg whites have 10.8g per 100g but are trumped by egg yolk which contains 16.4g per 100g. However, as there is more egg white volume than yolk in each egg, white grabs the protein spotlight.
Jas koga vezbav i bev na rezim belki jadev zolcka ne bas radi proteinite. A i site sto se zanimavaat so fitnes gi jadat belkite....
Леле аргументот . Инаку застарено е мислењето, белките да се јадат, заради тоа што содржат помалку масти и всушност калории, а се богати на протеини, ради тоа што се дупло поголеми од жолчката, а не дека во жолчкат нема протеин. Денес веќе знаеме дека и малку мрсно не е штетно, и дека најштетни се шеќерите. А утре којзнае што ќе дознаеме и така. А и некој си зел време и направил цело истражување, ако сакаш читај подетално. Ја фрлив поглед на брзински, ама доволно да видам дека жолчката содржи протеини, и дека протеинскиот вид не е ист. Па така во иднина ако вежбаш пак, јади цели јајца оти се побогати нутритивно така. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10528800/
Ние воведовме жолчка по оваа шема, можеби ќе ти се најде. Оваа е малку убрзана верзија, ама ние моравме поради градинка. Туку денес воведовме јогурт. Што друго млечно можам да давам? И дали може сирење и какво? И уште нешто, белка немав во план да воведам за сега, но ќе мора и тоа. Дали може да воведам преку тарана што содржи јајце, или бисквити и слично?
Ни со прво не одев по шема ни сега Ставив цела жолчка и пола белка од мало домашно јајце некни, само 5,6 лајчиња изеде, ни 8мина не внесе. Немам тоа дадено. Имам вишна и малинка, а од моето смути сабајле (јогурт, банана и аронија) проба и аронија, му дадов да лизни
Те приметувам во сите теми се расправаш си членките,смири се малце ако нешто не знаеш не мораш да искоментираш. Јас купив кисело млеко бучен козјак ,го планирам за утре. Може да се даде и несолена урда(имало во кам) несолено сирење. Гледам даваат и моцарела и грчки јогурт. Инаку да за белката можеш така да ја дадеш или во мафин,проја...
Абе јави се на твојот нутриционист и прашај дали во жолчката има протеин. Шо да ти кажам. Како знаеш, така прави.
Epa ne primetuvaj togas ako ti smetam slobodno blokiraj me ako vistinata ve boli toa e, tuka ne sum da tapsam po ramo nekoj za nesto sto saka da go slusne a ne e taka, a ako na nekoj ne mu odgovara toa ima opcija ignor
На клик од тебе ти се достапни информации за нутриционистички вредности што ги содржи јајцето. Да, концентрацијата на протеин е еднаков и во жолчката и во белката. Жолчката содржи само повеќе масти. Фитнес инструктор што те советува тебе (и тука зависи со каква цел) и што ќе ти јаде бебето се две различни работи. Чил малце.
Мајки, бебе е 5 месеци и почнавме со воведување на вкусови. Денес пројави како алергиска реакција на морков. После неколку лажички се вцрви во пределот на вратот и устата. Таман се спремавме за да идеме да го прегледаат, после 10-15 мин црвенилото се повлече. Уште немам сируп дома, и цело време одпосле го проверував, немаше ништо. Треба ли сепак да идеме на доктор? И значи ли тоа дека е алергичен на морков? Ова ни е трета намирница, кај ќе ми е крајот ако вака се потресувам за секоја наредна што треба да ја воведувам..
Здраво има ли некоја мајка што се соочила со истиот проблем, почнавме со вкусови досега имам дадено морков, јаболка и слива но од се се гади и повраќа ништо не сака да прифати....
Да, ама јас мешав скоро се со банана и јадеше после. Трепение сега му е ново од почеток колку сака толку.