Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    9.758
    Месо имам да, месарка е.
    Ама јогуртот не и е баш омилен. Пробав и со јогурт, не го сака генерално. Јаде оти мора да јаде неколку лажички. Ама ќе пробувам, тоа е што е. Мора да се научат. И ќе се научат, само време им треба.
    Домати варени од кога даваш? На 8 месеци мислам не е фрка веќе и се да се даде. Да завршам со јајцето, нудам се веќе.
    А да те искористам. Јатките како? Само мелени или и проварени малку, на пример со житарка?

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.174
    Допаѓања:
    111.264
    Па да ти кажам дека ќе се разјаде не можам, стварно не знам, ама моето се разјаде. Сега а види јадење мљацка. До таму што дури и на реклами за храна мљацка, во продавница мљацка, ама пак е шпагета. Вчера имаше на тв реклама за чоколино, и дека имаше детенце што јаде, коа рече њам њам да прави, видов не видов му отворив едно чоколино што имаше добиено за Нова година. И го изеде. Не знам кај му оди тоа јадење, нема ни 9 кила а јаде нон стоп.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Давам домати варени од поодамна.
    Давам путер од јаткасти плодови, само го мешам со вода за да не е толку јак. Ротирам бадем, кикирки и костен.
    Биди упорна со нудењето, јас цело време нудам и тоа што знам дека нема да го јаде, 80% од времето не го ни погледнува ама останатите 20% ми значат.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Haha nie sme bucki masala. Isto i golemiov slab bese a jadese ne deka ne vaka taka so lazenje ke mu piknev toa sto sakase si jadese. Ovaa malava od ad izgleda e buce, ke vidime so kasive kako ke bide ako neke da jade i ona ko bato bardovci ne mi bega :rofl: kako sto pocnala da mi pluka i toa pluka bre glasno isto kako baloni so ligite koga si pravi (facepalm)

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.433
    А каде се брзаш? Не бива ништо со сила, треба да ужива во јадењето, не е поентата со лажење да јаде. Поготово ради тоа што тек почнува со јадење цврста храна. До вчера знаела само за млеко, одеднаш нов вкус и текстура. Колку очекуваш да изеде? Не се форсира, се остава детето да диктира темпо. Моето на 5 месеци и 10 дена немаше интерес и го оставив. Пак пробав на 5 месеци и 20 дена и беше како ново дете, далеку позаинтересиран. Сега има 11 месеци и јаде сам и скоро сѐ што ќе му се понуди.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Vtoro dete mi e, prvoto mi jade od 4ipol m pa nikomu nisto. Dali tvoeto dete ima refluks? Dali sekoe mleko go povraka? Dali mu se vrakaat zeludocni kislelini? Epa moeto da. Moeto mora da pocne so cvrsta hrana za da se sredi povrakanjeto koe i ide vo nos duri i sekoj den usisavame nos radi toa, od sto postoi moznost da aspirira. I ima pet ipol meseci, znaci poveke od toa sto ti kazuvas, a i e normalna vozrast za da pocne so vkusovi sekoe dete...

Последна измена: 15 март 2024
  7. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    2.156
    Мојот јогурт и кисело млеко не сакаше ни да ги помириса, а не па да ги јаде, ама стално го нудев. И на годинка наеднаш реши дека ги сака. Му оставив (како и претходно што сум правела) во чинијата грчки јогурт малце и го гледам - го јаде. Го изеде тоа што му е во чинија и побара уште. Му го дадов цело канче мало и си го изеде, а пред тоа ни лажичка не сакаше да стави во уста.
    Јатки јас обично давам како путер.
    Домати почнав од 8-9 месеци (сум заборавила точно), тогаш им беше сезона, имав домашни и му дадов.

Последна измена: 15 март 2024
    На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    Прашање, наут давате од тегла па варен или може и од конзерва. Сакам додуша хумус да направам за со лепче како намаз да јаде само се мислам со каков наут да правам.
    И гравче како спремате?

9. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    2.156
    Наут давам како кус кус (наут и леќа од ДМ) оти јас ни мирисот не можам да го поднесам додека се вари :D
    Гравче исто како за нас, само вадам за него пред да се стави запршка (читај баба прави грав, ние на готово идеме).

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    Баш ќе го зирнам тој од дм. Јас кускус и давам од дм ама обичен е тој ваљда. Е за гравов истото е. Јас не го правам баш, по баби и дедовци го јадеме. Уште тоа не сум и дала па реков ај дете да проба :)

11. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    2.156
    Нарачај да и извадат некоја лажица посебно за неа и нека си лепка беба :).
    Мојов ептен го сака гравот.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.433
    И јас како Мандела кус кусот со леќа од ДМ го давам, ама сакам да направам хумус за на лепче и не знам дали може со тој од тегла или да сварам обичен наут. Ако знае некој нека не просветли. :) Гравче нема пробано моето, ретко готвам и за нас, баш треба да пробам да му дадам.

13. 8Moonlight13

8Moonlight13 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    25
    Mamicki dali mozam da stavam po nekolku zrnca kafeav seker vo ovosnite kasi koi doma gi pravam na bebco? Bidejki imam zamrznato domasni praski i koga ke gi svaram se kako kiselkasti ne gi saka bas..

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    24.686
    Кога дадовте грав?
    На првото мислам околу 10-11 месеци му дадов не памтам точно.
    А за патлижани знам на 7 месеци му почнав домашни, во јули беше 7 месеци, тие 2, 3 месеци секој ден мислам дека јадеше :D па после година да не касни ич, од толку мерак на ич дојде и уште не ги јади.
    Малово засега се си сака. Единствено јави нешто како алергија на овес, (од Кам беше) му се прави егземче под брадата, немам даено 1 недела, сега ќе купам од виталиа да пробам пак како ќе биде.

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.433
    Смешај ги со банана, урма или некое друго поблаго овошје. Немој шеќер на бебе.

На Sofi.ja и 8Moonlight13 им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.174
    Допаѓања:
    111.264
    Не, никако. Додај банана, урма, јаболче, шеќер и сол никако. Бебе не знае за вкус, ти сега го учиш.

На 8Moonlight13 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас правам хумус со тој од тегла, само го измивам и ја чистам обвивката.

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Земи од фит н фан не на виталија. Од Виталија ништо здраво нема верувај ми :) ѓубре од фирма е. Иначе за грав јадеше во градинка прв пат на 1 година. Омилено јадење му беше од дм кашата со моцарела се давеше во нејзе :D

На lackygirl и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Земи си овесни снегулки од ДМ :) проверени

На Brpbrp и lackygirl им се допаѓа ова.
  20. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    439
    Скоро 9 месеци сме, имам воведено глутен. Можам да го давам пченичниот гриз со бебе што е?

И дали мешате јајце со млечни?