Nema vrska ad mlekoto so mlecni proizvodi sto nemas vovedeno, drugo e toa. Bebinjata od ragjanje pijat ad uste vo bolnica... Adaptiranoto e prisposobeno za bebinja od samoto ragjanje zatoa se vika i adaptirano.... Ke si pravis mlecna kasa so zitarki na primer ovesni ke gi potopis vo ad i ke dodades nesto plus sto sakas na pr banana itn....ima milion kombinacii. Imas i gotovi kasi za vecera mlecni, imas i instant ke gi pravis so ad mozes i plus ovoska nekoja i slicno da dodades da ne bide epten od kutija da jade sto se vika... Koga ke vovedes mlecni ke imas uste poveke izbor za mlecni obroci.
Здраво, Јас давам од инстант млечните каши од Хип (не многу често), а немам воведено други млечни производи. На почеток само по малку за проба, па полека зголемував. Ги правам со вода. Може да додаваш овошје.
Имам дадено 3 пати досега перца од млад кромид колку еден прст долги 2 такви. Спанаќ, ориз, кромид и тиквичка мислам беше Со компир, тиквичка и кромид Др не памтам, што имам ставам, само да не се заедно компир и ориз. Маслиново ставам 2 3 капки пред да блендирам, не за време на варење.
Женски јас дадов јогурт. Сега ме интересира кога и како смеам да давам други млечни производи. На пример путер, урда, кои видови на сирење? Моцарела смее? Прашањето повеќе ми е, дали мора да ги воведувам сите пак постепено или сум вовела веќе млечно. И за глутен не ми е јасно баш. Дадов гриз од спелта инстант. Значи ли тоа дека сега се што е од спелта смеам да давам веќе? На пример домашно нешто да направам со спелтино брашно, па белки покаже интерес за парчиња. Смеам сега и се друго што содржи глутен да давам или?
Ако детето е претерано алергично и 1 трошка да му дадеш ќе збуфне цело и би имало реакција. Мојата еве конкретно е алергична на кравји протеин и лицето цело и беше лом како изгорено дури едвај ја оправивме настрана со дигестија што имаше мака.
Ако веќе си вовела намирница со глутен и нема реакција давај си слободно. Посебно воведувај си ги. Урда несолена ако најдеш едно време во КАМ имаше знам пред 3 години. Моцарела имам дадено со каша од ДМ од 11+ месеци тие ги јадеше највеќе особено таа му беше омилена со тестенините и моцарела.
Почнавте со два оброка? Знам тука некаде ни се бебушките ,јас уште само еден оброк и давам ама само не гледа кога ние јадеме и мрда со устето. Ќе воведам блитва и спанаќ деновиве,пак по два дена да давам?
Која е урдата од кам несолена? Мм прееска купи,овде читав од Хомолје млекара. Урдата е во пластична чашка како кисело млеко и на неа пишува дека има готварска сол или не е таа.. Кога веќе еднаш ќе воведеш глутен,се смета за воведено. Индивидуално е,зависи кога е воведен ручекот. Ручек 14:30-15ч вечера 18:30-19ч. Измеѓу цица Јас почнав два пати неделно по 1/8. Пример вторник и петок. Денес јадеше втор пат четвртина, во петок ќе му дадам половина. Никаде не брзам,па нека ја јаде вака во делчиња Јас ги дадов кутиите пред да воведам млечни производи. И на форумов имавме дискусија какво е млекото во кутиите дали ад или обично. Месото ми е претходно сварено,но го додавам во зеленчукот на почетокот на варењето заедно со замрзната вода во која се варело месото. Заедно со останатиот зеленчук ставам и лук,кромид,целер,пашканат,праз. Не секогаш сите заедно.
Така некако се одлучив, во две недели макс да воведам. Нормално, ако се оди како што треба. Во меѓувреме во другите денови воведуваш нови намирници...?
Од млечни давам јогурт, кисело млеко, грчки јогурт, моцарела, кашкавал. Не ги воведував посебно, дадов едно и ги сметав млечните за воведени. Можеш да користиш спелта слободно, воведена ти е. Јас на почеток се замарав што, кога, како воведувам, ама откако јаде парчиња сум далеку поопуштена и му давам скоро сѐ. Не воведувам класично по 2-3 дена, само внимавам во ист ден да не дадам две нови намирници. Ако има реакција најчесто покажува одма. Мал број на намирници имаат одложена реакција.
Majki 4,5 meseci samo na AD sme ve molam za sovet dali e veke vreme da pocneme so vkusovi I sto prvo da vovedam, ve molam za redosled po koj ste davale na vasite bebinja
Да ме утепаш нема да ми текне во ќеса беше ама ова со првото кога воведував. Само тогаш земав колку за да воведам.