Ke ti kaze pedijatarot nemozeme nie na forum tuka da znaeme kako ti napreduva bebeto. Mada obicno se pocnuva so 5+ meseci. Nasiot pedijatar mi ima kazano tie sto se na majcino malku porano pocnuvaat, a tie na ad malku pokasno ama se e tuka okolu 5 polni meseci.
Денес ги барав на ЛоБелло бисквитите во дм, и видов дека и тие содржат шеќер.. што значи нема бисвити без шеќер, така? Какви давате? Или рецепт за некои домашни да не знаете?
Немам дадено бисквити јас, 7 месеци, не ни планирам да давам ама в градинка здравје ќе му даваат сигурно.
И да направиш сама, без шеќер, тоа нема вкус. Подобро давај обична житарка. Инаку рецепт знам за тој банана, мелен овес и јајце ако сте пробале. Јас давам сируп од урми, ако си дала можеш и тоа. Инаку во се има шеќер да, од чоколино ко ќе тргнеш натака.
Очигледно и јас ќе ги заборавам на некое време Земав од холе тие 4 житарки што се.. па ќе комбинирам од нив. За вечера ко ќе почнеме ми се идеиве
, Во ДМ има бејбилав бисквити. Тие се без шеќер и големиот мој многу ги сакаше. Ама се тврди, можеш да му даваш кога ќе почне убаво да џвака. Јас не се ни сеќавам кога почнав да му ги давам. Натопени не сум давала па не знам какви се така.
Здраво, уште малку ќе направиме 5 м па барав низ форумот дали има некаде напишано веќе но не можев да најадам иако сигурно има. Гарант многумина ги поставиле овие прашања особено со прво бебе. Треба да воведам цврста храна имам веќе список од педијатар што како но сакав да ве прашам и вас за искуства. Кои житарки ги користите, какви лажички и не знам ни што би можела да прашам за први оброци, планирам со ориз здравје да почнам,... ако има некоја време да ми пише на што да посветам внимание. Детето уште сега шлапка ние кога јадеме па не јадеме веќе пред неа. Кога ќе види лажица, обично додека и правам ад се тегне да ја земе и се смешка, еднаш и дадов во рака и право налај уста, иако и е орална фаза се носи во уста ама ова беш ме замисли дали да почнам и порано. Фала ви на одговорот
Мене ме интересира следново : - во која положба јаде вашето детенце - со што се почнува и колку и како - би ве замолила редослед на еден ден - вода кога ? моево е на аптамил пре и често има запек
Почнав неколку дена пред 5 месеци, големо бебе почна и да шлапка ко ќе јадевме ние. Дотогаш ексклузивно доење. Прво во релаксатор му давав. Потоа во количка, па после 6 месеци в хранилка, тогаш почна убаво да седи исправен. Му давав да јади после 10ч, другото беше доење кога сака. Јаболче, банана, круша, тиква, слива, морков, тиквичка, ориз, батат тоа беа првите вкусови. Вода нудев 2 3 пати денот ама не пиеше, дури сега на 7 месеци почна повеќе да пие.
Ne se pocnuva so oriz, t.e zitarki. Zitarkite se posle 6 meseci i toa bezglutenski samo. Pocni so jabolko,morkov,krusa,sliva itn. sigurno imas vo spisokot sto od koj mesec se dava. Ako ne ima na net pobaraj. Najcesto od polni 5 meseci i nedela dena se pocnuva. Ako slapka dodeka jadete ne znaci deka saka da jade tuku samo ve imitira, i ako pika lazica vo usta isto e kako igracka da si i dala i ja piknala vo usta, seuste neznaat za sto sluzat lazicite. Sekoj vkus po nekoja lazicka, eden den eden vkus ne mesaj poveke odednas. Ovosjeto treba da e svareno i blendirano/pasirano za pocetok. Ponataka zavisi i od bebeto moze i parcenca pravilno seceni. Lazicka mozes kakva sakas. Imas plasticni,silikonski golem e izborot. Jas licno gi koritam od Ikea plasticnitei bebeski zosto mi se najtesni i taman za bebesko uste.
Мене ми рекоа може и порано ако има интерес детето и почнав да давам по малку од 4 ипол месеци ама добиваше грчеви и прекинав. За друг пат би почекала до 6 месеци. Лажички најдобри ми се силиконски со долга рачка и не многу широки. Се почнува со полесно овошје и зеленчук: јаболко, круша, слива, морков, компир убаво изблендирано и со лажиче масло за да не добива запек. Оризот не е баш за почеток а и не треба да се дава повеќе пати неделно затоа што содржи арсен.
Баш од тие грчеви страв ме фаќа, се измачивме досега со млекото па само што се смиривме сега пак треба да воведуваме нешто ново. Затоа прашувам да не згрешам. Ама па и не сакам да задоцниме многу после велат немало да јаде
Сите деца имаат периоди кога сакаат да јадат и периоди кога не сакаат да видат храна. Ако сте имале грчеви до скоро јас би ти препорачала да почекаш. Исто и моето имаше грчеви таман се стабилизира почнав да и давам да пробува и пак почнаа. Може и од 6 месеци ако почнев ќе имаше, нормално е не е навикнат организмот ама сепак мислам дека 4 ипол месеци беше премногу рано, нема потреба од брзање.
Здраво Имаме пробано јаболка,круша,морков,компир,батат,тиквичка Прашањето ми е кога да се воведе цел оброк,знам дека доручек е обично овошје а ручек зеленчук Кога доручекот и после колку време ручек Принудена аум што побрзо да воведувам бидејки воопшто не пие ад млеко,4 ипол месеци сме
Можеш да почнеш кога ќе воведеш и житарки. Почни прво со безглутенски овес, просо, палента. Откако ќе ги воведеш ќе комбинираш со овошјето што ти е воведено, 30% житарка, 70% овошје. За почеток треба да јаде околу 120гр, иако многу бебиња постепено стигаат до таа бројка. Ќе даваш колку има интерес толку. Ручек јас воведов месец ипол после доручек. Пред да почне да руча прво воведов месо и јајце за да имам опции. Ручекот треба да е 3-4-5 дена неделно месо (зависи до бебето), 1 ден јајце и останатите само зеленчук. База треба да е скробен зеленчук или житарка.